Abraham Lincoln și Mary Todd, cuplul care a practicat spiritismul la Casa Albă

Abraham Lincoln și Mary Todd cuplul care a practicat spiritismul la Casa Albă

În anul 1862, Războiul Civil American se afla în plină desfășurare, iar pacea nu se întrevedea nicăieri la orizont. Măcinat de grijile cauzate de conflict, președintele Abraham Lincoln își petrecea mare parte din timp încercând să găsească o soluție pentru a pune capăt măcelului.

Căutând înțelegere și sfaturi sau poate pentru a-și îmbunătăți imaginea, după cum cred unii istorici, Lincoln a decis să urmeze exemplul soției sale, care încerca să capteze mesaje din altă dimensiune: lumea spiritelor.

Soția lui Abraham Lincoln a încercat să comunice cu fiul decedat

Mary Todd Lincoln
Mary Todd Lincoln. Foto: Wikimedia

Mary Todd Lincoln, soția lui Abraham Lincoln, era implicată activ în spiritualism, o mișcare populară la acea vreme. Pornit în anii 1840, spiritualismul era, pe scurt, credința conform căreia morții puteau să comunice cu viii.

Mișcarea s-a aflat într-o continuă expansiune pe parcursul secolului XIX, atingând apogeul popularității la finalul secolului XIX.

Ascensiunea fără precedent a spiritualismului s-a datorat familiilor americane din clasele mijlocie și superioară, ai căror membri erau disperați să afle informații de la fiii lor, dispăruți pe front.

Adepte ale acestei mișcări au devenit în special femeile, care sperau că, intrând în stare de transă, puteau să comunice cu spiritele celor decedați.

Abraham Lincoln si Mary Todd Lincoln
Abraham Lincoln și Mary Todd. Foto: Wikimedia

Mary Todd a început să practice spiritualismul după moartea lui Willie, cel de-al doilea fiu al cuplului prezidențial. Mary a fost atât de afectată de decesul băiatului, încât a zăcut o lună întreagă în pat.

La încurajarea prietenilor apropiați, Mary Todd a început să se apropie de mișcarea spiritualistă. La doar câteva săptămâni de la prima vizită la un spiritualist, femeia relata deja că fiul mort o vizita cu regularitate.

Vestea experiențelor lui Mary s-a răspândit rapid în întreaga țară, iar familiile disperate să afle vești despre soldații dispăruți în luptă au urmat exemplul Primei Doamne și s-au îndreptat spre lumea spiritelor pentru a primi răspunsuri.

Ședința de spiritism de la Casa Albă

Camera rosie de la Casa Alba
Ședința de spiritism a avut loc în camera roșie de la Casa Albă. Foto: AP / Patrick Semansky

Nu a trecut mult timp și însuși Abraham Lincoln a devenit tentat de spiritualism. În aprilie 1863, președintele a organizat o ședință de spiritism la Casa Albă.

La întrunire au participat Mary Todd, doi membri ai cabinetului prezidențial, mediumul Charles Shockle și reporterul Boston Gazette, Prior Melton.

Pe tot parcursul sesiunii, Lincoln a invocat spiritele și le-a cerut să-l ghideze în chestiuni politice. Ulterior, Melton a raportat cele întâmplate în paginile ziarului la care lucra.

Lincoln si spiritualismul
O ilustrație reprezentând „cabinetul de spiritualiști ai lui Lincoln”, publicată de Fayette Hall, un medium care i se împotrivea președintelui. Foto: Smithsonian Magazine

Așa cum era de așteptat, îndoielile privind validitatea ședinței de spiritism au apărut imediat, iar istoricii din zilele noastre cred că relatarea din Boston Gazette nu a fost în totalitate adevărată.

În paginile publicațiilor despre spiritism ale vremii nu este menționat niciun medium pe nume Charles Shockle, un indiciu că povestea fost inventată, cel puțin parțial.

Cu toate acestea, Casa Albă nu a negat niciodată că ședința a avut loc. Drept urmare, este posibil ca ședința să fi fost o acțiune publicitară, menită să îl prezinte pe președinte într-o lumină mai „umană”.

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln. Foto: Wikimedia

Chiar dacă această ședință a fost, probabil, un simplu spectacol cu priză la public, Mary Todd a continuat să creadă în spiritualism. Soția lui Lincoln a angajat-o pe Nettie Colburn Maynard, medium, care a avut o discuție cu Abraham Lincoln în decembrie 1862.

Maynard a petrecut mai bine de o oră discutând cu președintele și întrebând spiritele dacă Lincoln ar trebui sau nu să semneze Proclamația de emancipare (pentru eliberarea sclavilor).

Mary Todd a cheltuit o avere pe ședințele de spiritism

William Mumler
William Mumler, fotograful șarlatan vizitat de Mary Todd. Foto: Wikimedia

Pentru Mary Todd, spiritualismul a rămas o constantă, în special după asasinarea lui Abraham Lincoln, la 14 aprilie 1865. La câțiva ani după acest eveniment, văduva lui Lincoln l-a vizitat pe fotograful William Mumler, celebru pentru că putea să surprindă pe peliculă „spiritele” plutind în jurul celor vii.

Mumler a stârnit multă vâlvă în Boston și mai apoi în New York, până când a fost arestat și urmărit penal pentru acuzații de fraudă bazate pe „fotografiile” pe care le producea.

Deși avea cunoștință de aceste acuzații, Mary Todd a continuat să-l viziteze pe ascuns pe fotograful șarlatan. De altfel, la un moment dat, Mumler i-a înmânat femeii o fotografie care îl înfățișa pe soțul ei decedat veghind asupra ei.

Cu trecerea anilor, Robert Lincoln, fiul cel mare al cuplului prezidențial, a devenit tot mai preocupat de comportamentul mamei sale. Îngrijorat, în 1875, Robert și-a internat mama cu forța într-un azil.

Robert Todd Lincoln
Robert Todd Lincoln. Foto: Wikimedia

Îngrijorarea lui Robert privea puțin bunăstarea ei psihică și avea legătură mai degrabă cu sumele enorme de bani pe care Mary Todd le risipise în vizitele la spiritualiști.

Astăzi, majoritatea istoricilor se îndoiesc că Lincoln a urmat cu adevărat mișcarea spiritualismului. Mai degrabă, spiritualismul a fost pentru Lincoln o modalitate de a împăca o soție tulburată și un popor îndoliat.

Referitor la credințele sale religioase, Lincoln a afirmat:

„Simpla credință în Dumnezeu este suficientă pentru mine și, dincolo de asta, nu mă preocup prea mult.”

Ca să știi mai mult, citește „Psihologia fenomenelor oculte”

„În pofida opiniei comune, care tratează fenomenele oculte cu un zâmbet disprețuitor, strădania mea prezintă numeroasele lor legături cu domeniile medicinei și psihologiei, precum și numeroasele întrebări pe care le ridică pentru noi acest domeniu necercetat”, scria Jung în principalul studiu al prezentului volum, dedicat analizei unei experiențe spiritiste.

Asa cum Sigmund Freud a reabilitat nevroza și visul ca surse pentru cunoașterea psihicului sănătos, Jung arată interes științific nu numai pentru spiritism și fenomenele „oculte“, ci și pentru alte domenii marginalizate de știința oficială a epocii, cum ar fi astrologia și alchimia. De asemenea, „nebunia“ (psihoza) devine pentru psihiatrul și psihanalistul elvețian sursa principală a descoperirii inconștientului colectiv.

„Psihologia fenomenelor oculte” se găsește cu reducere pe Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu