Misterele lui Cristofor Columb: De unde a știut cum să ajungă în America?

La cinci secole de la moartea lui Cristofor Columb, unele aspecte-cheie din biografia lui – cum ar fi originile sale și informațiile pe care le avea când a plecat spre America – rămân necunoscute.

Deși este în general acceptat faptul că s-a născut la Genova (Italia), în zilele noastre au apărut diverse opinii care au readus această ipoteză în prim-plan.

Cristofor Columb, portret postum realizat de Sebastiano del Piombo în 1519. Nu se cunosc portrete ale lui Columb care să fi fost realizate în timpul vieții sale. Foto: Wikimedia

Potrivit unor cercetători, antropologi și lingviști, originile lui Cristofor Columb ar putea fi catalane, spaniole, portugheze sau evreiești.

Salvador de Madariaga credea că Cristofor Columb a fost un evreu convertit la creștinism, motiv pentru care a încercat să-și ascundă originea.

Istoricul peruan Luis de Ulloa spune că amiralul se numea, de fapt, Joan Colom, un nobil catalan care a luptat împotriva regelui Juan al II-lea din Aragon.

„Debarcarea lui Columb” (12 octombrie 1492), pictură de John Vanderlyn. Foto: Wikimedia

Filologul Jordi Bilbeny propune un Columb de origine nobilă născut în orașul Barcelona, ​​în timp ce alte studii plasează leagănul descoperitorului Americii în Insulele Baleare.

Există, de asemenea, istorici care subliniază că a venit pe lume în Felanitx, pe Insula Palma de Mallorca, și că a fost fiul prințului de la Viana și frate vitreg al regelui Ferdinand cel Catolic.

Unele dintre puținele elemente confirmate din biografia lui Cristofor Columb sunt data și locul morții sale: 20 mai 1506, la Valladolid. De asemenea, se știe că rămășițele sale au fost transferate la Sevilla și că, ani mai târziu, au ajuns în Santo Domingo.

În 1795, când insula a trecut în mâinile francezilor, autoritățile spaniole au ordonat ca oasele amiralului să fie transferate la Havana, iar de acolo au fost trimise la Sevilla, fiind depuse în catedrala din acest oraș.

Analizele ADN efectuate de Universitatea din Granada au confirmat că rămășițele sunt cu adevărat cele ale lui Cristofor Columb. Cu toate acestea, au mai găsit doar 15% din schelet. Unde sunt celelalte oseminte?

Tinerețea descoperitorului Lumii Noi este învăluită și ea într-un halou de mister. În vreme ce unii istorici afirmă că exploratorul a fost pirat în tinerețe, alții susțin că era doar un simplu genovez atras de mare și de comerț.

De fapt, navigatorul însuși a furnizat destul de multe informații despre călătoriile sale prin Mediterană și către orașele de coastă din Anglia.

„Harta lui Columb”, desenată în jurul anului 1490 în atelierul din Lisabona al lui Bartolomeo și Christofor Columb. Foto: Wikimedia

Unii cercetători sugerează că marele marinar a ajuns în Portugalia după ce a suferit un naufragiu din care a fost singurul supraviețuitor.

În ceea ce privește realizarea sa cea mai cunoscută, unii istorici subliniază că Cristofor Columb știa despre existența Lumii Noi grație datelor foarte precise care intraseră în posesia sa și care dezvăluiau o presupusă expediție a Cavalerilor Templieri care călătoriseră în America.

Alți investigatori cred că amiralul găsise o hartă pe care era marcată ruta precisă pentru a ajunge în Caraibe și că știa mult mai mult decât a recunoscut atunci când le-a prezentat Regilor Catolici proiectul său de a întreprinde o călătorie în Indii.

În „Capitulațiile de la Santa Fe”, lui Cristofor Columb i s-au oferit titlurile de amiral, vicerege și guvernator general al tuturor teritoriilor pe care avea să le descopere în timpul vieții. Foto: Wikimedia

Conform acestei ipoteze, tocmai acesta a fost motivul insistenței sale de a înregistra în scris în Capitulațiile de la Santa Fe drepturile sale viitoare asupra pământurilor pe care urma să le descopere.

Călugărul Bartolomé de las Casas a dat asigurări că navigatorul a primit informații despre America de la un marinar necunoscut care a murit în brațele sale.

Această ipoteză este apărată de istoricul spaniol Juan Manzano. În opinia sa, Columb știa dinainte cea mai potrivită rută pentru a ajunge în Lumea Nouă datorită datelor furnizate de acel navigator necunoscut.

Câteva certitudini cu privire la Cristofor Columb

„Columb înaintea reginei”, de Emanuel Gottlieb Leutze, 1843. Foto: Wikimedia

Dar nu totul din viața lui este un puzzle. Se știe cu certitudine că s-a căsătorit în 1480 în Portugalia cu Felipa Muñiz, cu care a avut un fiu, Diego, și că la moartea soției sale a călătorit în Spania.

Opt ani mai târziu a cunoscut-o pe Beatriz Enriquez de Arana, cu care l-a avut pe al doilea fiu, Fernando.

Columb a locuit la Mănăstirea La Rabida, ai cărei călugări fuseseră impresionați de proiectele acelui navigator atât de versat în materie de matematică și geografie.

„Cristofor Columb la porțile mănăstirii Santa Maria de la Rabida cu fiul său Diego”, de Benet Mercadé. Foto: Wikimedia

De fapt, ajutorul pe care navigatorul l-a primit din partea călugărilor din mănăstire a fost decisiv pentru ca Regii Catolici să ajungă să accepte propunerea lui Columb.

Aventura care a început la 3 august 1492, când a plecat din Palos, și care s-a încheiat pe 12 octombrie a acelui an, odată cu descoperirea Americii, este cunoscută în amănunt.

Însă, deși era conștient de succesul pe care l-a obținut ca marinar și explorator, Columb a fost foarte frustrat. Nu găsise aurul la care spera și nici pietrele prețioase sau perlele pe care și le imaginase.

Realizarea sa colosală a fost umbrită de scandaluri și de nepricepere în calitate de conducător al coloniilor pe care le-a fondat în Lumea Nouă.

Cristofor Columb a murit în 1506, trist și dezamăgit.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu