Copiii de gumă – Extraordinarele contorsioniste din Mongolia

Pe o stradă lăturalnică din Ulan Bator, niște copile – unele de doar cinci ani – își petrec jumătate din orele de școală răsucite ca un covrig: se antrenează pentru a deveni contorsioniste. Contorsionismul are o lungă istorie în Mongolia și le oferă celor care îl practică prestigiu, dar și o viață riguroasă, plină de privațiuni.

De la căderea comunismului, în 1992, contorsionismul mongol a fost modernizat pentru a se plia mai bine pe gusturile contemporane, însă nivelul de antrenament și mobilitatea pe care le necesită rămân aceeași.

Într-o țară cu o climă aspră și cu un standard de viață scăzut, această practică străveche este un motiv de mândrie națională și are o semnificație culturală profundă.

contorsionism-1
Foto: Getty Images

Pentru a fi admise la școală, elevele trebuie să fie în primul rând flexibile și hotărâte să lucreze ore în șir, de multe ori până la epuizare sau la lacrimi. Majoritatea fetelor care urmează școala de contorsionism provin din familii sărace din mediul rural și trebuie să lase în urmă totul pentru a-și urma visul.

Cât timp sunt la școală, micuțele contorsioniste trebuie să se antreneze intens și au dreptul să-și viziteze familiile doar de sărbători. Bineînțeles, pe cheltuiala lor. Cele mai puțin norocoase ajung acasă doar de câteva ori pe an.

Antrenamente dure și multe lacrimi

contorsionism-3
Foto: Getty Images

Deoarece contorsioniștii trebuie să-și îndoaie corpul în moduri inimaginabile, ei pot performa doar o perioadă foarte scurtă. Fetele își încep cariera la numai cinci ani, iar începătoarele sunt adesea terifiate de mediul riguros și de efortul supraomenesc pe care trebuie să-l depună la antrenamente.

Să nu mai vorbim că mâncarea este limitată, iar autoritatea profesorilor, absolută. Nefiind obișnuite cu un regim atât de dur, începătoarele își petrec în lacrimi primele două luni din școală.

Contorsionismul necesită o flexibilitate mult mai mare decât baletul sau gimnastica, deoarece corpul trebuie forțat să se îndoaie în moduri nenaturale și extrem de dureroase. Spre exemplu, pentru elevele de la școala de contorsionism 300 de flotări sunt… tema pentru acasă.

Iar pentru a ajunge cu adevărat bune au nevoie de ani întregi de presiune asupra mușchilor, articulațiilor și ligamentelor.

O sursă bună de venit

În Mongolia este extrem de dificil să devii bogat, mai ales dacă ești femeie. Contorsionismul le dă acestor fete posibilitatea de a călători și de a câștiga bani suficienți pentru a-și întreține familiile.

Contorsioniștii mongoli sunt considerați cei mai buni din lume și sunt recrutați de circuri și trupe de dans de prestigiu.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu