7 cele mai mari insecte din lume, pe care nu ai vrea să le întâlnești

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai mari insecte de pe Pământ? Ei bine, cea mai mare insectă descoperită în vremurile moderne, o „weta” gigantică din Noua Zeelandă, era de trei ori mai mare decât un șoarece și putea mânca un morcov întreg la o singură masă.

Acestei creaturi – la mare căutare pentru cei mai pasionați entomologi – i se alătură alți „grei” ai lumii insectelor. Iată câteva insecte pe care, probabil, nu ai vrea să le întâlnești.

1

Titanus giganteus

Titanus
Foto: Bernard Dupont/Wikimedia

Iată prima creatură de pe lista noastră cu cele mai mari insecte din lume. Imaginează-ți că mergi prin pădurea amazoniană și te întâlnești cu un gândac uriaș, de 16.5 centimetri.

Dacă auzi că emite un șuierat puternic, înseamnă că se simte amenințat și ai face bine să păstrezi distanța. Aceste insecte au niște mandibule uriașe și atât de puternice, încât pot rupe un creion în două și străpung carnea cu ușurință.

Deși este înfricoșător, acest gândac este motivul pentru care mulți turiști și pasionați de entomologie vizitează pădurea amazoniană.

2

Cele mai mari insecte din lume: Deinacrida sau „weta”

Cele mai mari insecte - Weta
Foto: Mike Locke via Flickr

Unul dintre cei mai mari reprezentanți ai lumii insectelor este „weta” gigantică. Putem răsufla ușurați, deoarece această creatură poate fi întâlnită doar în Noua Zeelandă.

Înrudite cu greierii, aceste bestii pot atinge lungimea de zece centimetri, fără a include picioarele și antenele. Pot cântări peste 70 de grame, adică mai mult decât o vrabie. Sunt atât de mari, încât, spre deosebire de greieri, nu pot sări sau zbura.

Un lucru este cert: aceste insecte nu sunt deloc simpatice. De fapt, numele de „weta” provine din cuvântul maori „wetapunga”, care se traduce prin „zeul lucrurilor urâte”. Deinacrida își merită cu prisosință locul pe orice listă cu cele mai mari insecte.

3

Goliathus regius

Goliathus regius
Foto: Amerian Upbeat

În Africa trăiesc mai multe specii de gândaci de mari dimensiuni. De exemplu, gândacul Goliat, cu lungimea de zece centimetri, poate cântări 100 de grame în stadiul de larvă.

Pe cât sunt de mari, pe atât sunt de leneși. Acestor gândaci le place să se încălzească la soare toată ziua, iar seara încep să se miște.

Pot zbura, dar, din fericire, fac acest lucru doar pentru a fugi atunci când sunt speriați. Deși se pare că sunt vegetarieni în sălbăticie, cei aflați în captivitate au arătat o preferință pentru proteine și au consumat mâncare pentru pisici sau pentru câini.

4

Attacus atlas

Molia Attacus atlas este o insectă de mărimea unei păsări și este răspândită în Arhipelagul Malay. Coconul acestei creaturi arată ca o poșetă, iar femeile taiwaneze care vor să fie la modă chiar îl folosesc în acest scop.

În stadiul de omidă, molia Atlas poate avea circumferința de peste 2.5 centimetri, însă devine cu adevărat spectaculoasă abia atunci când crește. Aripile moliei Atlas depășesc 150 de centimetri pătrați și au o anvergură de peste 30 de centimetri.

5

Cele mai mari insecte de pe Pământ: Macropenesthia rhinoceros

Cele mai mari insecte 03
Foto: Wikimedia Commons

Cunoscut și ca gândacul-rinocer sau gândacul de gunoi, Macropenesthia rhinoceros este cel mai greu gândac din lume. Originar din Australia, are o lungime care depășește uneori 7.6 centimetri și poate trăi până la zece ani.

Deși arată înspăimântător, aceste insecte joacă un rol important în ecosistem, contribuind la descompunerea frunzelor moarte.

6

Dynastes hercules

Gândacul lui Hercule poate fi întâlnit în jungla din America de Sud. Masculii au niște mandibule uriașe, sub forma unor coarne, și pot atinge lungimea de 18 centimetri. Femelele nu au aceste coarne, însă pot fi ceva mai lungi.

Masculii își folosesc coarnele în principal ca să se lupte cu alți gândaci. Proporțional vorbind, gândacii lui Hercule sunt cele mai puternice creaturi de pe Pământ, capabile să care greutăți de 850 de ori mai mari decât propriul corp.

7

Cele mai mari insecte: Arthropleura

Arthropleura_NT_small
Așa ar fi arătat insecta de 2.4 metri lungime. Foto: NobuTamura

Iată încă o insectă care nu putea să lipsească de pe lista cu cele mai mari insecte de pe Terra. Arthropleura creștea până la 2.4 metri lungime și 90 de centimetri lățime, având zeci de perechi de picioare de-a lungul corpului, ca o omidă.

Este cea mai mare specie de nevertebrate care a existat vreodată (din câte știm până acum). Din fericire, nu vei întâlni niciodată unul dintre acești monștri, fiindcă au dispărut cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu