12 profeții uimitoare din cărți celebre care s-au adeverit

Uneori, nici măcar nu putem ghici cât de exacte sunt descrierile lumii viitorului din cărțile SF. S-ar spune că autorii unor cărți celebre de ficțiune au anumite cunoștințe despre lumea noastră care trec de limitele puterii de înțelegere a oamenilor obișnuiți.

În acest articol îți prezentăm cele mai impresionante 12 profeții ale scriitorilor, din mai multe cărți celebre. Ele nu mai par „atât de ireale” în lumea de azi. Vei descoperi că în paginile acestor cărți celebre a fost descris, pur și simplu, viitorul.

1. Criogenia

cărți celebre

Câteva cărți celebre au prezis criogenia. Primele aluzii la teoria criogeniei pot fi găsite în povestirea „Satelitul Jameson”, scrisă de Neil R. Jones în 1931. Personajul principal, profesorul Jameson, cere să-i fie dus cadavrul pe orbita Pământului.

Aceasta, în speranța că se va conserva acolo, la temperatura de zero absolut. Totuși, conceptul de crioconservare umană a fost popularizat abia în 1947, de Robert Ettinger.

Acesta a fost un academician american, cunoscut și ca „tatăl criogeniei”. În acel an, el a scris o povestire utopică, numită „The Penultimate Trump”.

Astfel, el a devenit prima persoană care a promovat alegerea deliberată de a fi înghețat pentru a fi adus la viață mai târziu.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Carnea făcută în laborator

cărți celebre

Carnea obținută artificial a fost menționată pentru prima dată într-un roman științifico-fantastic, numit „Două planete”. Acesta a fost scris în 1897, de Kurd Lasswitz.

În cartea sa, „carnea sintetică” este una dintre varietățile de mâncare artificială introduse pe Pământ de către marțieni.

3. Aselenizarea

cărți celebre

Jules Verne este autorul multor cărți celebre. În 1865, scriitorul francez a publicat romanul său „De la Pământ la Lună”. În acesta, el a descris un tun spațial uriaș care putea să lanseze proiectile direct pe Lună.

Peste mai bine de un secol, misiunea spațială Apollo 11 reușea aselenizarea. Purta același nume din prezicerile lui Jules Verne.

Mai mult, același număr de oameni se aflau la bord. Scriitorul reușise chiar să prezică senzația de lipsă de greutate pe care astronauții o vor simți când se vor afla în spațiu.

4. Scufundarea Titanicului

cărți celebre

Nuvela lui Morgan Robertson, „Futilitate sau Scufundarea Titanului”, a fost publicată în 1898. Aceasta spunea povestea unui vas mare, „de nescufundat”, care s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un aisberg.

14 ani mai târziu, cel mai mare vas construit vreodată, Titanic, a fost lansat pe ape. Scufundarea lui a avut loc în circumstanțele descrise de Robertson.

5. Bomba atomică

cărți celebre

În romanul său „Lumea eliberată”, H. G. Wells a prezis că grenade de mână, pe bază de uraniu, cu putere infinită (pe care el le-a numit „bombe atomice”) vor distruge multe vieți în viitor.

La 31 de ani după ce cartea lui a fost publicată, o bombă atomică reală a fost lansată sub titulatura „Proiectului Manhattan”. Ținta a fost Hiroshima.

6. Cursa armelor nucleare

cărți celebre

„Soluție nesatisfăcătoare” (1941), o povestire de Robert Heinlein, descrie cum Statele Unite dezvoltă arme nucleare înaintea restului lumii. Astfel, SUA devin singura superputere de pe planeta noastră.

Heinlein (care susținea și că URSS ar fi pierdut cosmonauți în spațiul cosmic) a scris și despre cursa altor națiuni de a dezvolta bombe similare. Mai târziu, toate aceste evenimente au avut loc în timpul cursei armelor nucleare din Războiul Rece.

7. Patul cu apă

cărți celebre

Robert Heinlein nu a prezis numai Războiul Rece; paturile cu apă sunt, de asemenea, invenția lui! În romanul său, „Străin într-o lume străină”, scris în 1961, există o descriere atât de detaliată a acestui fel de pat, încât cel care l-a inventat până la urmă a avut probleme cu obținerea patentului.

8. Cardurile de credit

cărți celebre

În romanul utopic „Privind înapoi”, publicat în 1888, Edward Bellamy a prezis cu acuratețe folosirea cardurilor de credit. Ele au început să existe abia în anii 1950.

Protagonistul romanului, Julian West, adoarme în 1887 și se trezește într-o societate utopică în anul 2000. În această societate, tuturor li se dă o cantitate egală de credit asigurată de guvern. Creditul poate fi folosit oriunde pentru a cumpăra bunuri.

9. Cele două luni ale planetei Marte

cărți celebre

În romanul său popular, „Călătoriile lui Gulliver”, scris în 1726, Jonathan Swift susținea că planeta Marte are doi sateliți naturali. Aceștia au fost descoperiți abia după 151 de ani.

În textul clasic al lui Swift, personajul principal vizitează insula ficțională Laputa. Această lume plutitoare este plină de oameni de știință și astronomi.

Aceștia îi spun protagonistului că Marte are pe orbită două luni minuscule. Descrierea lunilor lui Marte include detalii surprinzător de exacte ale distanțelor orbitale și ale perioadelor de revoluție.

10. Căștile audio

cărți celebre

Deși aparatele stereo nu au apărut până în 1977, Ray Bradburry a descris surprinzător de precis căștile audio. Scopul acestora era de a distrage atenția de la lumea înconjurătoare în romanul său „Fahrenheit 451”, publicat în 1953.

Oamenii din societatea din „Fahrenheit 451” folosesc frecvent dispozitive care au o asemănare uimitoare cu căștile din epoca noastră.

11. Internetul

cărți celebre

În 1898, Mark Twain a scris povestirea „Din London Times al anului 1904”, care se petrecea peste 6 ani în viitor. Povestea este centrată pe o intrigă detectivistă. Inventatorul unui dispozitiv nou și promițător, numit Telelectroscop, a fost ucis.

Gadget-ul nou inventat este descris de autor ca un telefon fără limită de distanță, care putea crea o rețea de informații globale accesibilă oricui. Sună exact ca internetul de astăzi.

12. Antidepresivele din cărți celebre

cărți celebre

Romanul distopic al lui Aldous Huxley, „Minunata lume nouă”, descrie o societate condusă prin manipulare psihologică și chimică. Cetățenii dependenți de medicamente se bazează pe pilule de îmbunătățire a dispoziției, numite „soma”.

Acestea au fost create pentru a induce stabilitate și a reduce gândurile triste și anxioase. Romanul a fost scris cu două decenii înainte de primele experimente cu antidepresive. Huxley a reușit să prezică cu exactitate marea lor popularitate.

Care dintre profeții ți s-a părut cea mai interesantă? Cunoști și alte astfel de exemple din literatură? Spune-ne ideile tale în secțiunea pentru comentarii!


În continuare, descoperă 10 cărți care te fac mai deștept, apoi consultă lista celor 8 cărți de Neagu Djuvara care te vor face să înțelegi altfel România.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „12 profeții uimitoare din cărți celebre care s-au adeverit”

Lasă un comentariu