Cum a apărut Jokerul și la ce este folosită această carte de joc?

Dacă ai jucat vreodată cărți, trebuie să fi observat că niciuna dintre piesele din pachet nu este atât de enigmatică precum Jokerul. Deși mulți oameni îi ignoră originile și cred că Jokerul a făcut întotdeauna parte din pachet, încă de la apariția cărților de joc, lucrurile nu stau deloc așa.

De fapt, această carte a fost inventată abia mult mai târziu și a fost adoptată treptat în jurul lumii. Dar, pentru a înțelege mai bine ideea din spatele invenției sale, trebuie să înțelegem mai întâi originile pachetului în sine.

O scurtă istorie a cărților de joc

cum a aparut jokerul
Jolly Joker („Glumețul vesel”), o carte plurivalentă. Foto: Pinterest

Se estimează că primele versiuni ale cărților de joc au fost inventate la mijlocul secolului IX, în China, mulțumită tehnologiei de imprimare pe hârtie cu ajutorul plăcilor de lemn. Cu toate acestea, pachetul standard de 52 de cărți pe care îl cunoaștem astăzi a fost creat abia în jurul anului 1450, în Franța.

Până la începutul secolului al XVI-lea, existau mai multe seturi diferite care erau folosite în toată Europa. Printre acestea, unele dintre cele mai populare au fost cele spaniole, italiene, germane și elvețiene, dar francezii au fost cei care au prezentat lumii cele patru tipuri pe care le cunoaștem azi cu toții: inimă roșie, pică (inimă neagră), treflă și caro (sau romb).

Nimeni nu știe care a fost factorul principal care a făcut ca pachetul francez să prevaleze și să devină cel standard, dar probabil că este legat de influența culturală a Franței în ultimele secole.

Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea a apărut și Jokerul în jocul de cărți tradițional.

Apariția Jokerului

Jokerul a apărut pentru prima dată într-un pachet de cărți de joc în jurul anului 1860. Conceptul acestei noi cărți s-a bazat pe un joc popular în acea vreme, numit Euchre. La mijlocul secolului al XIX-lea, jucătorii americani de Euchre au decis să schimbe jocul prin adăugarea unor reguli noi.

Pentru ca jocul să funcționeze corect cu aceste noi reguli, a fost nevoie de o carte suplimentară care să ofere un fel de „avantaj” jucătorului care o deținea. Această nouă carte a fost numită „Best Bower” și a devenit în curând cel mai mare atu al jocului.

cum a aparut jokerul
„The Fool” („Nebunul”), carte de tarot. Să fi stat Nebunul la baza apariției Jokerului? Foto: Wikimedia

Din cauza popularității Euchre, companiile producătoare de cărți de joc din Statele Unite au prins rapid această tendință și au început să producă pachete care aveau acest atu suplimentar.

Nu a trecut mult timp până când cartea a fost numită „Joker”, care înseamnă „glumeț” sau „jucăuș”, deoarece îți permitea să surprinzi sau să păcălești un jucător.

De obicei, Jokerul este o carte cu un conținut special, fiind reprezentat printr-un desen stilizat de clovn, uneori purtând și termenul englezesc „Joker”, deși și alte cărți pot avea valoarea Joker în funcție de joc.

În poker, această carte își schimbă valoarea în funcție de combinația de cărți din mâna jucătorului. Merită menționat faptul că există o altă teorie care spune că Jokerul își are originea în pachetul de tarot, care avea o carte numită „Nebunul”.

Chiar și așa, prima variantă este de obicei cea larg acceptată de comunitatea jucătorilor de cărți.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu