Misterul nedezlegat al cosmonauților sovietici pierduți în spațiul cosmic

Documentarul video realizat pe baza acestui articol este inclus la finalul textului.

În 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiul cosmic. Sau, cel puțin, aceasta este versiunea oficială a lucrurilor.

Totuși, există indicii că sovieticii ar fi ajuns în cosmos înainte de episodul Gagarin, dar au ținut secrete operațiunile, deoarece cosmonauții implicați și-ar fi pierdut viața.

O serie de interceptări radio par să susțină teoria potrivit căreia sovieticii au pierdut oameni în spațiul cosmic.

O cursă nebună spre ultima frontieră

cosmonauti pierduti in spatiu iuri gagarin_compressed
Celebrul cosmonaut Iuri Gagarin, eroul Uniunii Sovietice. Foto: Aerospace Guide

Din fericire, Războiul Rece nu s-a transformat niciodată într-un conflict armat. În schimb, rivalitatea dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii a fost un concurs în care fiecare parte încerca să demonstreze superioritatea propriului sistem de organizare.

Unul dintre cele mai importante „câmpuri de luptă” dintre cele două superputeri nu s-a aflat pe Terra, ci în spațiul cosmic. Într-o eră a dezvoltării tehnologice, ambele state aveau ambiția de a trimite oameni în spațiu.

Așadar, între 1955 și 1972 a avut loc o cursă spațială, în care atât URSS, cât și SUA și-au împins la limită resursele financiare și științifice.

Cele două superputeri încercau să demonstreze că democrația, pe de o parte, și comunismul, pe de alta, erau sistemele cele mai bine pregătite pentru a trimite oameni în spațiul cosmic. Pentru o vreme, comunismul a părut că va câștiga.

În 1957, sovieticii au reușit să trimită primul satelit pe orbită. Apoi, în 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spațiu.

Un program spațial presărat cu tragedii

Aceste victorii ale URSS i-au panicat pe americani, care se temeau că vor pierde cursa în favoarea sovieticilor.

Dar succesul aparent al programului spațial sovietic ascundea câteva secrete întunecate. Zeci de oameni și-au pierdut viața încercând să realizeze ambițiile sovieticilor.

spațiul cosmic Vladimir Komarov
Vladimir Komarov a murit din cauza unei erori la sistemul de deschidere a parașutei. Foto: Gazeta Metro

În 1960, o rachetă sovietică s-a aprins pe platforma de lansare, iar cei 78 de membri ai echipajului de pe platformă și-au pierdut viața. În 1961, chiar înainte de zborul lui Gagarin, un cosmonaut sovietic a fost ucis într-un incendiu declanșat într-o capsulă de antrenament.

În 1967, cosmonautul Vladimir Komarov a fost ucis după ce parașuta capsulei spațiale nu s-a deschis. Gagarin însuși a murit un an mai târziu, în timp ce se antrena pe un avion de luptă cu reacție.

Astfel, numele său s-a adăugat pe lunga listă a pierderilor de vieți omenești asociate cu programul spațial sovietic.

Cosmonauți abandonați în spațiul cosmic?

spațiul cosmic Robert Heinlein
Autorul Robert Heinlein susține că rușii au pierdut mulți oameni în spațiu. Foto: Wikimedia

Dar există de mult timp voci care spun că decesele făcute publice sunt doar o mică parte din numărul total al celor care și-au pierdut viața pentru victoria spațială sovietică.

De fapt, unii istorici susțin că mai mulți cosmonauți au fost efectiv pierduți în spațiu, iar soarta lor nu a fost niciodată dezvăluită.

În 1960, autorul de cărți science fiction Robert Heinlein a povestit că s-a întâlnit cu câțiva cadeți ai Armatei Roșii în timp ce călătorea în URSS. Aceștia i-ar spus că recent avusese loc o lansare în spațiu cu echipaj uman.

Această capsulă, numită Korabli-Sputnik 1, ar fi suferit defecțiuni mecanice, după ce sistemul de ghidare a propulsat-o într-o direcție greșită.

Astfel, recuperarea capsulei a devenit imposibilă. Potrivit lui Heinlein, Korabli-Sputnik 1 ar fi fost abandonată pe orbita Pământului.

Oficial, sovieticii au susținut că a fost vorba de un zbor de test, fără echipaj uman. Dar, potrivit teoriei lui Heinlein, s-ar putea ca un cosmonaut să se fi aflat înăuntru.

Interceptări radio controversate

spațiul cosmic Fratii Judica-Cordiglia
Frații Achille și Giovanni Judica-Cordiglia. Foto: Wikimedia

În susținerea afirmațiilor lui Heinlein au venit doi operatori radio amatori din Italia. Aceștia au susținut că au interceptat o serie de transmisii radio din timpul unor operațiuni spațiale sovietice eșuate.

Cei doi frați, Achille și Giovanni Judica-Cordiglia, au povestit că au început să monitorizeze transmisiunile programului spațial sovietic în 1957. Potrivit acestora, transmisiunile ar dovedi că Iuri Gagarin nu a fost primul om în spațiu.

În noiembrie 1960, frații Judica-Cordiglia au susținut că au reperat o transmisiune S.O.S., care ar fi provenit de la o navă spațială sovietică.

Pe baza transmisiunilor, cei doi și-au dat seama că nava se îndepărta de Pământ, în loc să rămână pe orbita planetei. Dacă spusele celor doi sunt adevărate, ar însemna că sovieticii și-au trimis din greșeală cosmonauții în nesfârșitul spațiului cosmic.

Cei doi au făcut nouă astfel de înregistrări, despre care afirmă că sunt transmisiuni de urgență ale cosmonauților sovietici care se îndepărtau de Pământ.

Într-una dintre înregistrări se poate auzi o voce de femeie care vorbește în rusă. Ea spune că vede flăcări și întreabă dacă nava ei este pe cale de a exploda.

Dacă înregistrările sunt reale, înseamnă că prima femeie în spațiu a fost lansată de către sovietici și se pare că nu s-a mai întors niciodată.

Teoria, infirmată de sovietici

spațiul cosmic Iuri Gagarin erou
Dacă despre cosmonauții pierduți nu se știe nimic sigur, un lucru este cert: sovieticii și-au tratat ca pe eroi cosmonauții care s-au întors victorioși din spațiul cosmic. Foto: Pinterest

Sovieticii au negat constant aceste afirmații, iar înregistrările fraților Judica-Cordiglia sunt considerate de majoritatea istoricilor drept neadevărate.

În biografia sa, Gagarin spune că majoritatea teoriilor privitoare la cosmonauții pierduți pot fi explicate prin accidente care au avut loc pe orbita joasă a Pământului, și nu în spațiu.

Nici în documentele desecretizate ale programului spațial sovietic nu sunt menționați cosmonauți pierduți. În aceste circumstanțe, povestea cosmonauților pierduți este – probabil – încă unul dintre multele mituri ale Războiului Rece.

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

9 comentarii la „Misterul nedezlegat al cosmonauților sovietici pierduți în spațiul cosmic”

 1. Imi pare rau dar sursele d-voastra sunt fragile. Piloti cad cu avioanele lor frecvente dar nu se scrie in presa. Propaganda este propaganda si nu trebuie sa o prezentati decat cu ,,se spune”. Singuri spuneti ca a fost o cursa intre cele doua tari. Tot asa de bine se spune ca americanii nu au alunizat ci au aselenizat si o spune chiarvspecialisti, culmea nu rusi, americani.

  Răspunde
 2. „În noiembrie 1960, frații Judica-Cordiglia au susținut că au reperat o transmisiune S.O.S. în codul Morse, care ar fi provenit de la o navă spațială sovietică. …. Într-una dintre înregistrări se poate auzi o voce de femeie care vorbește în rusă”
  ….
  Cum arata o transmisiune S.O.S. in ruseste scris in codul Morse?
  Cum se poate auzi o voce de rusoaica in codul Morse?

  Răspunde
 3. In perioada dinainte de „revolutie” am fost in Cehoslovacia si cei din Karlovy-vary suneau ca Iuri Gagarin a fost la tratament pentru cancer. Nici nu era de mirare pentruca cativa ani mai tarziu am vizitat la Moscova Expozitia „marilor realizari”.
  Printre alte exponate era si un fel de trening cu care fusese imbracat Gagarin. Era clar ca nu fusese testat serios impotriva radiatiilor si deci cancerul lui era urmarea iradierii.
  Cand nu se mai putea trata, inainte de a muri, l-au trimis cu un avion de vanatoare care a explodat, facandu-l un mare erou national

  Răspunde
 4. Îmi pare rău, dar dezinformați cititorii. Niciodată cosmonauții n-au comunicat în radiotelegrafie.ci numai în fonie, semnalul de pericol fiind ”mayday”

  Răspunde
  • Asta nu înseamnă că nu erau abilitați să transmită în CW dacă erau nevoiți, iar în cazul de față se pare că erau într-o situație de urgență.

   Răspunde
 5. Criminali, aia e.
  Nici nu sunt surprins de ce aud.
  Guvernele au in secret tehnologie mult mai avansata decat ce se da publicului inconstient si de proprile capete. Barem in Rumania stiinta nu si are locul.
  Si cu toate astea, toata ineptia si incapabilitatea, in secret exista tehnologii mult mai avansate. Tehnica cu adevarat de era spatiala si una in care creierele sunt de era de piatra.

  Răspunde

Lasă un comentariu