10 minuni ale naturii pe care puțini oameni au ajuns să le cunoască

Marele Canion, Vârful Everest sau Marea Barieră de Corali sunt, incontestabil, minuni ale naturii. Ele sunt atât de faimoase, încât orice om pasionat de frumusețile lumii înconjurătoare a auzit de ele.

Dar, pe lângă aceste locuri minunate, există și altele, la fel de spectaculoase, însă mult mai puțin celebre. În acest articol te invităm să descoperi zece minuni ale naturii mai puțin cunoscute, dar absolut fascinante.

1. Erg Chebbi – Maroc

Minuni ale naturii - Erg Chebbi
Foto: iStock

Erg Chebbi se află în Deșertul Sahara, pe teritoriul statului Maroc. Aici poți admira spectacolul uimitor creat de dunele de nisip răscolite de vânturi, care te transpun într-o altă lume.

Dunele se întind de-a lungul a 22 de kilometri și unele dintre ale ating o înălțime de 150 de metri. Se crede că nisipurile vindecă durerile, așa că marocanii vin în fiecare an aici și se îngroapă până la gât în nisipurile fierbinți.

2. Canionul Bryce – SUA

Minuni ale naturii - Canionul Bryce
Foto: Adobe Stock

Toată lumea a auzit de Marele Canion, dar cei mulți oameni nu au mai auzit până acum de Canionul Bryce. În ciuda numelui, Bryce nu este un canion veritabil, ci mai degrabă o colecție de amfiteatre naturale.

Înghețurile și eroziunea apei au creat stâlpii bizari pentru care este atât de faimos canionul.

3. Minuni ale naturii – Pantanal – Brazilia

Minuni ale naturii - Pantanal
Foto: Flickr

Pantanal este cea mai mare mlaștină din lume. Pe lângă peisajul superb, Pantanal adăpostește niște forme de viață sălbatică uimitoare (și ciudate), cum ar fi rozătoarele capibara și furnicarii giganți.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

4. Playa Ostional – Costa Rica

Minuni ale naturii - Playa Ostional
Foto: Flickr

În fiecare an, plaja de la Playa Ostional este invadată de mii de broaște țestoase. Zona este unul dintre cele câteva areale de împerechere pentru aceste broaște țestoase rare.

De aceea, Playa Ostional a fost declarată parc național.

5. Laguna Albastră – Islanda

Minuni ale naturii - Laguna albastra
Foto: Flickr

Apele acestei lagune geotermale superbe au o temperatură care variază între 37 și 39 de grade Celsius. Laguna, una dintre cele mai spectaculoase minuni ale naturii, s-a format ca urmare a unei revărsări de lavă.

Apele bogate în minerale sunt benefice în tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul. Laguna este naturală, dar la umplerea ei cu apă contribuie și o termocentrală din apropiere.

6. Minuni ale naturii – Valle de la Luna – Chile

Minuni ale naturii - Valle de la Luna
Foto: Adobe Stock

Dacă te găsești în Valle de la Luna, ai putea crede că ai aterizat în mod miraculos pe Lună! Varietatea impresionantă de texturi și culori (formate de apă și vânt) și lacurile uscate care arată ca niște cratere îi conferă acestei zone o aură eterică.

7. Canionul Colca – Peru

Minuni ale naturii - Canionul Colca
Foto: Fotolia

Canionul Colca este de două ori mai adânc decât Marele Canion din Statele Unite ale Americii. Aici trăiesc oameni care cultivă terasele abrupte încă de dinaintea civilizației Inca.

Aici se află numeroase puncte de atracție arheologice și culturale, dar și multe centre spa, pentru cei care vor să-și fortifice sănătatea scufundându-se în ape subterane.

8. Wai-o-Tapu – Noua Zeelandă

Minuni ale naturii - Wai-o-Tapu
Foto: Adobe Stock

Wai-o-Tapu este unul dintre cele mai frumoase ținuturi termale din Noua Zeelandă. La fiecare pas poți vedea câte o minunăție, de la gheizere la lacuri uimitor colorate și bălți noroioase.

„Balta cu șampanie” este probabil cel mai important punct de atracție, fiind înconjurată de un inel de culoare portocalie.

9. Valea Jiuzhaigou – China

Minuni ale naturii - Valea Jiuzhaigou
Foto: Adobe Stock

În limba chineză, „Jiuzhaigou” înseamnă „nouă sate”. Valea are acest nume datorită celor nouă sate tibetane care se găsesc aici. Valea este plină de râuri și lacuri superbe și este înconjurată de munți acoperiți de zăpadă.

Zona merită pe deplin să fie inclusă pe lista cu minuni ale naturii.

10. Tsingy de Bemaraha – Madagascar

Minuni ale naturii - Tsingy
Foto: Flickr

Formațiunile de calcar uimitoare care se găsesc la Tsingy de Bemaraha au dat numele acestei regiuni din Madagascar. Formațiunile sunt cunoscute drept „tsingy” în dialectul indigenilor.

Pe lângă formațiunile uimitoare, aici se află păduri virgine de mangrove și o varietate uimitoare de animale și păsări.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu