5 curiozități despre capibara, rozătoarea considerată pește de Biserica Catolică

Având greutatea unui om adult și un mare talent de înotător, această rozătoare blândă trăiește în zonele cu vegetație abundentă de lângă apă și devorează între 6 și 8 kilograme de plante pe zi. Iată cinci curiozități despre capibara, unul dintre cele mai fascinante animale din Lumea Nouă.

1

Este cea mai mare rozătoare din lume

Curiozitati despre capibara
Foto: Pinterest

Având lungimea de până la 1.34 metri și cântărind între 33 și 66 de kilograme, capibara este cea mai mare rozătoare din lume. De obicei, femelele cântăresc mai mult decât masculii.

Recordurile de greutate sunt de 91 de kilograme – o femelă sălbatică din Brazilia și 73.5 kilograme – un mascul sălbatic din Uruguay.

Iată una dintre cele mai amuzante curiozități despre capibara. Supranumite uneori „canapele naturale” sau „scaune mișcătoare”, aceste rozătoare prietenoase nu par deranjate să care în spinare alte animale.

Numeroase specii de păsări, maimuțe și iepuri au fost observate de-a lungul timpului șezând pe spatele acestor giganți blânzi.

2

Sunt creaturi semiacvatice

Curiozitati despre capibara 01
Foto: The Verge

Originare din America de Sud, aceste rozătoare își petrec cea mai mare parte a timpului relaxându-se în lacuri și râuri sau pe malurile acestora, devorând zilnic 6 până la 8 kilograme de iarbă și plante acvatice.

Au picioare palmate și sunt înotători deosebit de abili. Ochii, urechile și nările sunt situate în partea de sus a capului, permițându-le să își păstreze cea mai mare parte a corpului sub apă, la fel ca hipopotamii.

De asemenea, capibara pot să-și apese urechile de cap, pentru a împiedica apa să intre. Se pot scufunda complet până la 5 minute, pentru a se feri de prădători precum jaguarii, pumele și oceloții.

Deși au picioarele adaptate pentru înot, capibara se deplasează ușor și pe uscat și sunt capabile să atingă viteze de până la 35 de kilometri pe oră, potrivit specialiștilor de la Currumbin Wildlife Sanctuary.

3

Curiozități despre capibara - Dinții le cresc neîncetat

Capibara mancand
Foto: CBC

La fel ca în cazul altor rozătoare, dinții capibara cresc continuu, iar aceste animale îi tocesc răzând scoarța copacilor și mestecând plante acvatice și ierburi.

De asemenea, capibara au un obicei bizar: dimineața, își mănâncă propriile excremente. Atunci, excrementele sunt bogate în proteine datorită prezenței unui număr foarte mare de bacterii care descompun hrana din ziua precedentă.

Aceste bacterii ajută la digestia celulozei din ierburile pe care animalul le va consuma peste zi, precum și la extragerea cantității maxime de nutrimente din hrană.

4

Trăiesc în grupuri

Grup de capibara
Foto: Captură YouTube

Deși nu le deranjează să fie singure, aceste rozătoare trăiesc de obicei în grupuri de până la 40 de indivizi. Sezonul de reproducere variază pe tot parcursul anului, în funcție de habitatul în care trăiesc și de disponibilitatea partenerilor.

De obicei, o femelă fată o singură dată pe an, când aduce pe lume 4-5 pui. Deși se consideră că populația de capibara este în general stabilă, în unele zone specia este grav amenințată de cei care le vânează pentru piele.

5

În ochii Bisericii Catolice, capibara este pește

Capibara cu pasare
Foto: Reddit

Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre capibara. În Venezuela, în Postul Paștelui, cel mai apreciat aliment este carnea de capibara. Este o mâncare atât de populară, încât Vaticanul a emis o bulă papală conform căreia capibara este considerat pește.

Când au început să-i convertească pe sud-americani, coloniștii spanioli nu erau siguri dacă să le permită să mănânce carnea acestei rozătoare în timpul Postului Paștelui.

Din acest motiv, au trimis o scrisoare la Roma (potrivit unor relatări, l-au trimis pe Padre Sojo, un faimos preot venezuelean), descriind animalul care petrecea mult timp în apă și a cărui carne avea un gust ușor sărat, asemănător cu cel al peștelui.

Judecând după descrierea primită, Papa a emis o bulă care echivala capibara cu peștele și permitea consumul de carne de capibara în Postul Paștelui.

Această „derogare” este în vigoare și astăzi în Venezuela și alte țări din America de Sud, potrivit agenției de presă Catholic News.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu