12 curiozități despre Muntenegru, țara cu unii dintre cei mai înalți oameni din lume

Împărțit între strălucitoarea Mare Adriatică și un lanț muntos, Muntenegru se mândrește cu unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Europa. Pasionații de activități în aer liber au la îndemână plaje, parcuri naționale și canioane, în timp ce pasionații de cultură au la dispoziție o multitudine de orașe antice amplasate pe vârf de stâncă.

Dar dincolo de atracțiile turistice, cât de multe știi despre această mică țară? Testează-ți cunoștințele de cultură generală și descoperă o nouă destinație de vacanță cu aceste 12 curiozități despre Muntenegru!

12-curiozitati-incredibile-despre-muntenegru_700x365.jpeg
În Muntenegru te poți desfăta pe aproape 120 de plaje. Foto: Wikimedia

1. Muntenegru este una dintre cele mai tinere țări de pe planetă. Abia în 2006, după decenii de tulburări politice, Muntenegru și-a declarat independența față de Serbia și a devenit un stat suveran. La 27 iulie 2006, ONU a recunoscut-o ca fiind cel de-al 192-lea membru al său. Doar Kosovo (2008) și Sudanul de Sud (2011) sunt țări mai noi.

2. Deși este o țară relativ nouă, prima mențiune a regiunii Muntenegrului datează din Evul Mediu timpuriu. Din 1918 până la independență, a făcut parte din Iugoslavia, apoi din uniunea Serbia și Muntenegru.

3. Cu toate că are plaje splendide, această țară a fost numită după un munte. Numele Muntenegru face aluzie la Muntele Lovćen, cu înălțimea de 1.749 de metri.

Mausoleul de pe Muntele Lovćen. Foto: AP

4. Pe Muntele Lovćen se găsește mausoleul aflat la cea mai mare altitudine din lume. În plus, rămășițele unuia dintre cei mai mari poeți și conducători muntenegreni din toate timpurile, Petru al II-lea al Muntenegrului, se află în vârful acestui celebru Munte Negru.

5. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că muntenegrenii nu au tot dreptul să se laude cu plajele lor; la urma urmei, pe cei 293 kilometri de litoral au 117 plaje.

6. Muntenegru nu are o monedă proprie și folosește euro ca atare. Cu toate acestea, deoarece țara nu a semnat un acord cu Uniunea Europeană, nu poate tipări sau emite oficial bancnote și monede.

7. Canionul Tara, care traversează Muntenegru și Bosnia și Herțegovina, este cel mai mare din Europa ca volum, având o adâncime de 1300 de metri la cea mai mare parte a sa și o lungime de aproximativ 82 de kilometri.

curiozitati despre muntenegru 1_1_red_compressed
Canionul Tara. Foto: AP

8. Potrivit World Population Review, populația din Muntenegru este a doua cea mai înaltă din lume. Bărbatul muntenegrean are, în medie, 183.30 cm, în timp ce femeia are, în medie, 169.96 cm. Doar în Olanda există persoane cu o statură medie mai mare.

9. Apropo de alte locuri unice în Europa, satul Crkvice, de pe Muntele Orjen, este cel mai umed loc din toată Europa, cu o precipitație anuală de 5.000 de milimetri.

10. De asemenea, muntenegrenii au un copac foarte special numit Stara Maslina. Ce este atât de special la acest copac? Ei bine, poate faptul că există de peste 2.000 de ani! Unii speculează chiar că ar putea fi cel mai bătrân măslin din întreaga lume.

curiozitati despre muntenegru 1_1_red_compressed
Stara Maslina, „Bătrânul Măsslin”. Foto: Wikimedia

11. Aproximativ 10% din suprafața Muntenegrului este acoperită de parcuri naționale. Cele mai populare parcuri naționale din Muntenegru sunt Muntele Durmitor, Parcul Național Lovcen, Parcul Național Lacul Skadar și Biogradska Gora.

12. Oricine se bucură de fructele de mare se va răsfăța cu litoralul din Muntenegru. La prețuri foarte bune, aici poți încerca unele dintre cele mai gustoase feluri de mâncare din regiune. La foarte mare căutare sunt midiile, servite cu diferite tipuri de sosuri.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu