Mâinile de bărbat transplantate unei femei și-au schimbat culoarea și forma

Unei tinere din India care și-a pierdut ambele mâini într-un accident de autobuz i-au fost transplantate membre noi de la un donator bărbat, cu pielea mai închisă la culoare.

Câțiva ani mai târziu, pielea de pe mâinile transplantate s-a deschis la culoare, căpătând nuanța pielii corpului tinerei.

Tanara India
Shreya Siddanagowder. Foto: straitstimes.com

După ce a suferit un accident, în 2016, lui Shreya Siddanagowder, pe atunci în vârstă de 18 ani, i-au fost amputate ambele brațe aproape de nivelul coatelor. În 2017, tânăra a fost supusă unei operații de transplant care a durat 13 ore, fiind efectuată de o echipă formată din 20 de chirurgi și 16 anesteziști.

Mâinile transplantate proveneau de la un bărbat de 21 de ani care murise în urma unui accident. În următorul an și jumătate, datorită fizioterapiei, Shreya și-a îmbunătățit controlul motor, revenind treptat la viața normală.

Schimbări neașteptate

Însă în intervalul scurs de la transplant s-a petrecut un fenomen neașteptat: țesutul moale s-a restrâns și membrele s-au subțiat, iar pielea a început să se deschidă la culoare.

Practic, noile membre ale lui Shreya s-au „asortat” la culoarea naturală a pielii sale. Medicii care au tratat-o cred că organismul ei produce mai puțină melanină decât producea organismul donatorului, fapt care ar putea explica transformarea suferită de membrele transplantate.

Tanara India 01
Mâinile tinerei imediat după operație (stânga) și acum (dreapta). Foto: Daily Times

Dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această teorie, crede Uday Khopkar, șeful secției de dermatologie de la Spitalul „King Edward” din Mumbai.

Candidații la transplanturi de membre sunt supuși unor evaluări medicale care pot dura mai multe luni. Experții evaluează starea de sănătate generală a pacientului, efectuează teste de sânge și raze X și evaluează funcția nervoasă a membrelor amputate.

Candidații eligibili sunt apoi plasați pe o listă de așteptare și sunt „potriviți” cu donatorii pe baza unor factori precum culoarea pielii, mărimea mâinii și grupa sanguină.

Vizita lui Shreya la centrul de transplant al Institutului Tehnologic „Manipal” din Karnataka, India, pentru a se înscrie pe lista de transplant a venit exact la momentul potrivit. Medicii tocmai aflaseră că existau două membre disponibile, de la un donator cu aceeași grupă sanguină.

Prima femeie din lume cu mâini de bărbat

Tanara India 02
Foto: iflscience.com

Operația la care a fost supusă tânăra a fost primul dublu transplant de mână efectuat în Asia.

„Sunt prima femeie din lume care are mâini de bărbat. Cu toate acestea, mâinile mele au caracteristici feminine acum”, a spus tânăra într-un videoclip distribuit pe Facebook în iunie 2019 de Fundația MOHAN, o organizație neguvernamentală care susține cercetarea în domeniul transplantului și donarea de organe.

O explicație a acestui fenomen ar putea fi adaptarea mușchilor la noua lor gazdă, crede fizioterapeutul Ketaki Doke, care a lucrat cu tânăra.

„Nervul începe să transmită semnale – fenomen cunoscut sub denumirea de reinervare – și mușchii funcționează în funcție de nevoile corpului. Mușchii mâinilor ei au început să se adapteze”, a spus Doke.

Tanara India 03
Foto: ladbible.com

În videoclipul postat pe Facebook, tânăra menționează că, din 2017, pielea de pe membre a început să capete o culoare mai deschisă.

„Acum se potrivește cu nuanța pielii mele”, a spus ea.

Medicii tinerei monitorizează schimbările de culoare și formă prin care trec mâinile pacientei și vor publica mai multe detalii într-un raport.
Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe dovezi pentru a înțelege ce anume determină aceste schimbări.


Ți-a plăcut acest articol? Află și povestea lui Chris Long, bărbatul care are două ADN-uri în urma unui transplant de măduvă. Apoi, citește mai multe despre unul dintre cele mai mari misterele ale vieții – De ce unii pacienții de transplant de organe spun că moștenesc amintirile donatorilor?

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu