Vrăjitoarea de pe Wall Street – Cea mai bogată femeie din Epoca de Aur

La începutul secolului XX, Hetty Green se număra printre cei mai bogați 24 de oameni din lume. A fost cea mai bogată femeie din Epoca de Aur a Americii (perioada de după Războiul Civil), dar a fost și una dintre cele mai zgârcite persoane din înalta societate.

Harriet „Hetty” Robinson s-a născut în Massachusetts în 1834, într-o familie bogată din Noua Anglie. Familia își făcuse averea datorită unei flote de baleniere, care își avea baza în portul New Bedford.

Singurul frate al lui Robinson murise când era foarte tânăr, lăsându-i lui Hetty întreaga moștenire a familiei. Tatăl ei a vrut să se asigure că Hetty era pregătită să ducă „povara” acestei moșteniri.

Cea mai bogată femeie
Hetty Green, cea mai bogată femeie a Americii lui Mark Twain, a devenit cunoscută drept „Vrăjitoarea de pe Wall Street”. Foto: Extra Story

Hetty își amintea mai târziu: „De când aveam șase ani mi s-a spus că va trebui să am grijă de proprietățile mele.” Bunicul ei, Gideon Howland, a încurajat curiozitatea nepoatei, cerându-i să citească publicații financiare și discutând cu ea chestiuni care țineau de bani.

Tatăl și bunicul ei își doreau ca Hetty să fie capabilă să se ocupe de propriile-i finanțe și să nu depindă de nimeni. Prin urmare, tânăra Robinson i-a cerut soțului ei, Edward Henry Green, un lucru foarte neobișnuit.

La acea vreme, doctrina legală, numită „coverture”, prevedea că soțul devenea deținătorul banilor și al proprietăților soției sale. Însă Hetty voia ca soțul ei să renunțe la dreptul asupra averii ei.

Mișcarea s-a dovedit a fi inteligentă: Edward a dat faliment în 1885, iar cei doi s-au separat după ce Hetty a refuzat să-i plătească datoriile.

Cum și-a făcut averea

Cea mai bogată femeie
Deși iubea culoarea verde a dolarilor, Hetty Green alături de cuplul Astor. Foto: Pinterest

Hetty își mărise constant averea de-a lungul anilor, speculând dolarul și investind în ipoteci, bunuri imobiliare și căi ferate. Mai mulți membri ai familiei i-au lăsat bani, contribuind la sporirea avuției deja considerabile.

În 1905, un articol din ziarul Seattle Republican a trecut-o pe Hetty pe o listă cu cei mai bogați 24 oameni din lume. Autorul estima că cea mai bogată femeie avea o avere mult mai mică decât cea a lui John D. Rockefeller, însă considerabil mai mare decât cea a regelui Eduard al VIII-lea al Marii Britanii.

La fel ca mulți alți oameni foarte bogați, Hetty Green a atras foarte mult atenția mass-media, atenție exacerbată de faptul că era vorba de o femeie care câștiga bani într-un domeniu considerat ca aparținând bărbaților (dintre toți milionarii și capetele încoronate din articolul pomenit mai sus, ea era singura femeie).

Ziarele au poreclit-o „Vrăjitoarea de pe Wall Street”, după ce a început să poarte haine de doliu în urma morții din 1902 a soțului ei înstrăinat.

„De atunci, nu a mai fost văzută pe stradă altfel decât înfășurată în văluri negre de doliu.”

Cea mai bogată femeie
Hetty Green a ales să poarte doar negru. Foto: Pinterest

Alte povești senzaționale despre milionara îmbrăcată în negru includ istoria potrivit căreia ceai mai bogată femeie din America era atât de zgârcită, încât a refuzat să plătească pentru îngrijirea medicală a copiilor ei (motiv pentru care fiul ei, Edward, și-a pierdut un picior).

De asemenea, se spunea că nu folosea apa caldă, că își schimba lenjeria numai după ce se rupea și că mânca numai terci de ovăz, pe care îl încălzea pe radiatorul din biroul ei (probabil o consecință a educației spartane pe care o primise).

Cea mai bogată femeie a vrut să-și jefuiască familia

Deși cele mai multe dintre aceste povești nu au fost verificate, se cunoaște faptul că era lipsită de scrupule în unele privințe. Hetty Green și-a dat în judecată membrii familiei pentru a deveni singurul beneficiar al testamentului mătușii ei, Sylvia Ann Howland.

Testamentul împărțea averea lui Howland între mai mulți oameni, însă Green a scos la lumina zilei ceea ce ea pretindea că era o versiune mai timpurie a testamentului, care o numea moștenitoare unică.

Cea mai bogată femeie
Un desen de epocă îl înfățișează pe Unchiul Sam (guvernul SUA) acceptând cecurile evazioniștilor (de la stânga la dreapta): Russell Sage, Hetty Green și George Gould. Foto: Getty

Procesul „Robinson vs. Mandell” a devenit celebru fiindcă a fost unul dintre primele cazuri în care matematica a fost folosită ca probă în justiție. În timpul procesului, un matematician a reușit să folosească legile probabilității pentru a dovedi că semnătura lui Howland de pe testamentul adus de Green era un fals.

După proces, familia Green a fost nevoită să fugă în Londra, pentru a scăpa de acuzare. Hetty Green a murit în 1916, lăsând în urmă o avere estimată la 100 de milioane de dolari, care au fost împărțiți între cei doi copii ai ei (care s-au distrat cu banii mult mai mult decât o făcuse mama lor).

Cât despre cei care încearcă să-i imite succesul financiar, Hetty le-a lăsat următorul sfat:

„Nu există vreun mare secret ca să faci avere. Tot ce trebuie să faci este să cumperi ieftin și să vinzi scump, să acționezi cu chibzuială și viclenie și să fii stăruitor.”

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu