Vrăjitoarea de pe Wall Street – Cea mai bogată femeie din Epoca de Aur

Hetty Green se număra printre cei mai bogați 24 de oameni la începutul secolului XX. A fost cea mai bogată femeie din Epoca de Aur a Americii (de după Războiul Civil), dar a fost și una dintre cele mai cărpănoase persoane din înalta societate.

Harriet „Hetty” Robinson s-a născut în Massachusetts în 1834, într-o familie bogată din Noua Anglie. Familia își făcuse averea datorită unei flote de baleniere, care se afla în portul New Bedford.

Singurul frate al lui Robinson murise când era foarte tânăr, lăsându-i lui Hetty întreaga moștenire a familiei. Tatăl ei a vrut să se asigure că Hetty era pregătită să ducă povara acestei moșteniri.

Cea mai bogată femeie
Hetty Green, cea mai bogată femeie a Americii lui Mark Twain, a devenit cunoscută drept „Vrăjitoarea de pe Wall Street”

Hetty își amintea mai târziu: „De când aveam șase ani mi s-a spus că va trebui să am grijă de proprietățile mele.” Bunicul ei, Gideon Howland, a încurajat curiozitatea nepoatei, cerându-i să citească publicații financiare și discutând cu ea chestiuni care țineau de bani.

Tatăl și bunicul ei își doreau ca Hetty să fie capabilă să se ocupe de propriile-i finanțe și să nu depindă de nimeni. Prin urmare, tânăra Robinson i-a cerut soțului ei, Edward Henry Green, un lucru foarte neobișnuit.

Hetty voia ca soțul ei să renunțe la drepturile sale asupra banilor ei. Doctrina legală a acelui timp, numită „coverture”, prevedea că soțul devenea proprietarul banilor și al proprietăților soției sale.

S-a dovedit că Hetty făcuse o mișcare inteligentă: Edward a dat faliment în 1885 și cei doi s-au separat după ce soția lui a refuzat să-i plătească datoriile.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cum și-a făcut averea

Cea mai bogată femeie
Deși iubea culoarea verde a dolarilor, Hetty Green alături de cuplul Astor

Hetty își crescuse constant averea de-a lungul anilor, speculând dolarul și investind în ipoteci, bunuri imobiliare și căi ferate. Mai mulți membri ai familiei i-au lăsat bani lui Green, contribuind la sporirea averii ei deja considerabile.

În 1905, un articol din ziaul Seattle Republican a trecut-o pe Hetty pe o listă cu cei mai bogați 24 oameni din lume. Ziarul estima că cea mai bogată femeie avea o avere considerabil mai mică decât cea a lui John D. Rockefeller, însă considerabil mai mare decât cea a regelui Eduard al VIII-lea al Marii Britanii.

La fel ca mulți alți oameni foarte bogați, Hetty Green a atras foarte mult atenția mass-media, atenție exacerbată de faptul că era vorba de o femeie care se afla într-un domeniu care era considerat ca aparținând bărbaților (dintre toți milionarii și capetele încoronate din articolul pomenit mai sus, ea era singura femeie).

Ziarele au poreclit-o „Vrăjitoarea de pe Wall Street”, după ce a început să poarte haine de doliu în urma morții din 1902 a soțului ei înstrăinat.

„De atunci, nu a mai fost văzută pe stradă altfel decât înfășurată în văluri negre de doliu.”

Cea mai bogată femeie
Hetty Green a ales să poarte doar negru

Alte povești senzaționale despre milionara îmbrăcată în negru includ istoria potrivit căreia ceai mai bogată femeie din America era atât de zgârcită, încât a refuzat să plătească pentru îngrijirea medicală a copiilor ei (motiv pentru care fiul ei, Edward, și-a pierdut un picior).

De asemenea, se spunea că nu folosea apa caldă, că își schimba lenjeria numai după ce se rupea și că mânca numai terci de ovăz, pe care îl încălzea pe radiatorul din biroul ei (probabil o consecință a educației spartane pe care o primise).

Cea mai bogată femeie a vrut să-și jefuiască familia

Deși cele mai multe dintre aceste povești nu au fost verificate, se cunoaște faptul că era lipsită de scrupule în unele privințe. Hetty Green și-a dat în judecată membrii familiei pentru a deveni singurul beneficiar al testamentului mătușii ei, Sylvia Ann Howland.

Testamentul împărțea averea lui Howland între mai mulți oameni, însă Green a scos la lumina zilei ceea ce ea pretindea că era o versiune mai timpurie a testamentului, care o numea moștenitoare unică.

Cea mai bogată femeie
Un desen de epocă îl înfățișează pe Unchiul Sam (guvernul SUA) acceptând cecurile evazioniștilor (de la stânga la dreapta): Russell Sage, Hetty Green și George Gould. Foto: Getty

Procesul „Robinson vs. Mandell” a devenit celebru fiindcă a fost unul dintre primele cazuri în care s-a folosit matematica legistă ca probă statistică. În timpul procesului, un matematician a reușit să folosească legile probabilității ca să dovedească faptul că semnătura lui Howland de pe testamentul adus de Green era un fals.

Familia Green a trebuit să fugă în Londra apoi, pentru a nu fi puși sub acuzare. Hetty Green a murit în 1916, lăsând în urmă o avere estimată la 100 de milioane de dolari, care au fost împărțiți între cei doi copii ai ei (care s-au distrat cu banii mult mai mult decât o făcuse mama lor).

Cât despre cei care încearcă să-i imite succesul financiar, Hetty le-a lăsat următorul sfat:

„Nu există vreun mare secret ca să faci avere. Tot ce trebuie să faci este să cumperi ieftin și să vinzi scump, să acționezi cu chibzuială și viclenie și să fii stăruitor.”


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu