Bărbatul condamnat la 50 de ani de închisoare pentru că, timp de un deceniu, a furat mâncare

Gilberto Escamilla, un fost funcționar la un centru de detenție pentru minori din Texas, SUA, a fost condamnat la 50 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat că a furat mâncare în valoare de 1.25 milioane de dolari.

Potrivit NBC News, Escamilla și-a început jaful în 2008, când la centrul la care lucra a fost livrat din greșeală un transport de fajitas (mâncare mexicană pe bază de carne, care se servește de obicei într-o lipie). În mod normal, centrul de detenție nu oferea fajitas deținuților, însă Escamilla a acceptat oricum livrarea.

Gilberto Escamilla a folosit 1.25 milioane de dolari din fonduri publice pentru a-și finanța „afacerea” cu mâncare. Foto: The Brownsville Herald / AP

Însă, în loc să alerteze administrația închisorii referitor la livrarea greșită, bărbatul a dus fajitas (pe care le-a plătit din fondurile închisorii) acasă, de unde a început să le vândă propriilor săi clienți. Apoi, în următorii zece ani, Escamilla a acceptat toate livrările și a continuat să vândă mai departe fajitas clientelei sale.

La scurt timp după primul transport, afacerea a căpătat proporții.

„A fost un gest egoist. Am început cu cantități mici, însă apoi acestea au devenit mai mari și lucrurile au scăpat de sub control. Am ajuns la punctul în care nu mai puteam controla lucrurile”, a spus Escamilla în mărturia sa.

Escamilla a fost depistat în 2017, când a lipsit într-o zi de la muncă din cauza unei programări la medic. În acea zi, la centrul de detenție fusese făcută o nouă livrare de 360 de kilograme de fajitas.

Când responsabilul cu bucătăria le-a spus celor de la livrări că trebuie să fie o greșeală, întrucât centrul nu le servea deținuților fajitas, răspunsul șoferilor a fost că livrările aveau loc cu regularitate de aproape un deceniu.

Cu furnizorul asigurat, afacerea lui Gilberto Escamilla a luat amploare. Foto: BBC / mylineisred.blogspot.com

După ce administrația centrului  de detenție a descoperit cine anume preluase toate livrările, Escamilla a fost arestat. Investigațiile privind înșelătoria lui Escamilla au arătat că, de-a lungul unui deceniu, bărbatul furase fajitas în valoare de 1.250.000 de dolari, ascunzându-le într-un frigider din locuința sa și apoi vânzându-le mai departe.

La proces, Escamilla a pledat vinovat. Peter Gilman, procurorul care a investigat cazul, a declarat că nu a mai întâlnit un asemenea caz în toată cariera sa și că speră că sentința foarte dură va fi un exemplu pentru toată lumea.

„Credem că trebuie să transmitem un mesaj puternic”, a spus Gilman.

Deoarece Escamilla a furat bunuri de peste 200.000 de dolari, legea din Texas încadrează fapta drept „infracțiune de gradul întâi”, prevăzând sentințe de până la 99 de ani de închisoare. De asemenea, legea prevede o pedeapsă mai severă dacă inculpatul comite o infracțiune având calitatea de funcționar public.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Bărbatul condamnat la 50 de ani de închisoare pentru că, timp de un deceniu, a furat mâncare”

Lasă un comentariu