6 amănunte uimitoare din viața excentrică a lui Victor Hugo

Adorat ca sfânt în Vietnam, iubit de prostituatele din Paris, Victor Hugo – el însuși mare iubitor de petreceri – a avut o viață atât de neobișnuită, încât pare mai degrabă povestea unui personaj din romanele sale.

Victor Hugo este amintit, pe bună dreptate, pentru opera sa literară valoroasă și pentru activitatea filantropică depusă în calitate de membru al Adunării Naționale a Franței, unde a militat pentru educație gratuită pentru toți copiii și abolirea pedepsei cu moartea.

Dar Hugo era, de asemenea, excentric și afemeiat, cu o predilecție pentru petreceri, la care distra lumea cu un truc „doar al lui”: înghițea portocale întregi.

1

Există un monument ce marchează locul unde a fost conceput Hugo

În Franța, pe Mont Donon, te poți bucura de vederi spectaculoase către piscurile din Germania și Elveția. În iunie 1801, însă, maiorul Joseph-Leopold Hugo și soția sa nu acordau prea multă atenție panoramei, ci îl concepeau pe viitorul mare scriitor.

În anii 1960, Hans Haug, șeful muzeelor din Strasbourg, a decis să marcheze cu un bloc de gresie gravat locul unde a fost conceput Victor Hugo.

Sophie Trébuchet și Joseph-Leopold Hugo, părinții lui Victor Hugo. Foto: Wikimedia

Hugo, eternul povestitor, a îmbogățit această poveste în stilul său caracteristic: sanctuarul din vârf a devenit un templu roman al iubirii, iar muntele obscur a fost transformat într-unul mult mai plin de farmec (și mai înalt cu aproape un kilometru): Mont Blanc.

Scriitorul a susținut, de asemenea, că mama sa fusese o femeie pe jumătate sălbatică, din Amazonia (în realitate, s-a născut la Nantes).

2

Hugo a fost, probabil, cel mai prolific dependent de sex din secolul XIX

Relatările insistente ale lui Hugo despre povestea conceperii sale ar putea fi explicate prin faptul că era obsedat de sex. Susținea că în noaptea nunții, el și soția sa, Adèle Foucher, au făcut sex de nouă ori.

Mai târziu, Foucher și-a pierdut cu totul interesul pentru amor, dar Parisul secolului XIX avea destule bordeluri pentru a-l distra pe Hugo dimineața, seara și noaptea.

Victor Hugo a avut multe iubite, dar preferata sa a fost actrița Juliette Drouet. Foto: Hulton Archive / Getty Images

Venerat ca sfânt (deși numai în religia vietnameză Cao Dai), când Hugo a murit, bordelurile din Paris s-au închis pentru o zi, în semn de doliu, permițându-le tuturor prostituatelor din oraș să îi aducă ultimul omagiu acestui client fidel, potrivit lui Graham Robb, unul dintre biografii lui Victor Hugo.

3

Era mare amator de petreceri

Vreme de mulți ani, Hugo a organizat în fiecare seară cine la care participau chiar și 30 de invitați. Trucul său de petrecere era să-și îndese în gură o portocală întreagă, apoi să-și umple obrajii cu cât mai multe bucăți de zahăr cu putință.

Mesteca și adăuga și un pahar de lichior de cireșe, apoi înghițea încărcătura dulce.

Vernisaj din secolul XIX organizat la Salon de la Société nationale des beaux-arts. Foto: Wikimedia

În spiritul său, chiar și înmormântarea lui Hugo s-a transformat într-o petrecere; o legendă urbană spune că Parisul a trecut printr-o mică explozie demografică nouă luni mai târziu.

4

...dar iubea faima chiar mai mult

Probabil că este destul de greu să nu-ți lași egoul să se umfle când ești atât de faimos încât strada pe care locuiești este redenumită după tine (Hugo și-a petrecut ultimii ani de viață pe Avenue Victor Hugo, primind scrisori care îi erau adresate cu formula „Domnului Victor, pe bulevardul său, Paris”).

Înainte, însă, Hugo a trăit timp de 15 ani pe Insula Guernsey, din Canalul Mânecii, unde a scris poezii și cea mai mare parte din „Les Misérables”. Era atât de cunoscut chiar și acolo, încât fanii luau acasă ca suveniruri pietre pe care călca scriitorul.

Bulevardul Victor Hugo, Paris. Foto: Wikimedia

La petreceri, Hugo enumera adeseori motivele pentru care credea că le era superior lui Balzac, lui Racine și altor scriitori francezi.

În 1881, pentru sărbătorirea intrării sale în cel de-al 80-lea an de viață, a fost decretată sărbătoare națională, iar Hugo a stat și le-a făcut cu mâna celor aproximativ 600.000 de oameni care au trecut prin fața casei sale.

5

Idolul celor săraci și chinuiți nu a fost niciodată nici sărac, nici chinuit

Când a negociat cu editorul său plata pentru „Les Misérables”, Hugo a declarat că voia să fie plătit mai bine decât orice scriitor contractat vreodată pentru a scrie o carte.

O bancnotă din 1959 cu portretul lui Victor Hugo. Foto: Wikimedia

Biograful David Bellos susține că cei 300.000 de franci (în jur de 3.2 milioane de euro) pe care i-a primit Hugo au fost cea mai mare sumă plătită până atunci pentru o operă literară. În aur, ar fi însemnat aproximativ 97 de kilograme.

Din fericire pentru editor, investiția a dat roade: „Les Misérables” a fost atât de așteptată de public, încât parizienii au format cozi la librării, cu roabele, pentru a le umple cu exemplare nou achiziționate, ca ulterior să le vândă pentru profit.

6

Hugo își ascundea hainele ca să nu lenevească

Victor Hugo, de Étienne Carjat, 1876. Foto: Wikimedia

Când lucra la un roman, Hugo își petrecea majoritatea zilelor închis în birou, având cu el doar hârtie, cerneală și toc.

Ar putea fi doar o anecdotă, dar mai multe surse afirmă că Hugo se dezbrăca și le dădea hainele slujitorilor săi, cu instrucțiuni să nu i le aducă până nu termină un capitol.

În memoriile sale, soția lui Hugo a scris că, în timp ce scria „Cocoșatul de la Notre Dame”, autorul și-a cumpărat „un șal tricotat imens, în care se înfășura din cap până în picioare, și-a încuiat în dulap celelalte haine, astfel încât să nu fie tentat să iasă afară și a intrat în romanul lui de parcă ar fi fost o închisoare.”

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu