5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe planeta Pământ sunt încă virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte din întinsul mărilor, oceanelor și continentelor a fost deja cercetată, iar omul și-a pus amprenta peste tot pe unde a călătorit.

Și totuși, din adâncurile oceanelor până pe cele mai înalte vârfuri muntoase, mai există încă teritorii neatinse. Specii necunoscute de animale și de plante prosperă în aceste locuri izolate, așteptând să fie studiate și înțelese.

1. Vârful Gangkhar Puensum, Bhutan

Planeta Pamant - Gangkhar Puensum

Foto: happytrips.com

Acest vârf impresionant, aflat la granița dintre Tibet și Bhutan, este al 40-lea în topul celor mai înalți munți de pe planeta Pământ. Deși Everestul – care este mult mai înalt – a fost cucerit deja, Gangkhar Puensum rămâne încă neatins de om.

Foarte mult timp, vârful de 7.570 de metri nici măcar n-a putut fi localizat cu precizie, din cauza hărților inexacte. În anii ’80, mai mulți alpiniști au încercat să-l cucerească, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza condițiilor meteo.

Mai mult, panta foarte abruptă aflată aproape de vârf este ca un străjer, care se asigură că nimeni nu va călca prea curând pe Gangkhar Puensum.

2. Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe planeta Pământ

Planeta Pamant - Groapa Marianelor

Foto: survivingthepoleshift.com

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe Terra (10.994 de metri). Ca să-ți dai seama cât de adâncă este, gândește-te la următoarea comparație.

Dacă ar fi să plasăm Vârful Everest (8.848 de metri) pe fundul Gropii Marianelor, tot ar mai rămâne 2.146 de metri până la suprafața apei.

Groapa a fost descoperită în 1951, dar a fost explorată doar superficial, din cauza lipsei dotărilor tehnologice. Apoi, în 2012, cercetătorul James Cameron a reușit să trimită o sondă până pe fundul Gropii Marianelor.

Potrivit datelor colectate, în ciuda a ceea ce se credea, viața abundă în abis. Există, deci, multe creaturi misterioase de descoperit în Groapa Marianelor.

Totuși, probabil va mai trece timp până când oamenii, și nu o sondă, vor atinge fundul abisului.

3. Parcul național Hkakabo Razi, Myanmar

Planeta Pamant - Myanmar

Foto: grunge.com

Puține păduri de pe planeta Pământ au rămas încă neatinse de om. Una dintre ele se află în Myanmar și face parte din Parcul național Hkakabo Razi și din Sanctuarul Hponkan Razi.

Doar 1,4% din suprafața acestei păduri a fost afectată de oameni. Așadar, flora și fauna de aici nu au fost studiate în detaliu de către cercetători.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge, în pădurile virgine din Parcul Național Hkakabo Razi ar exista specii de animale neclasificate încă.

4. Lacurile subglaciare din Antarctica

Planeta Pamant - Lacuri subglaciare

Foto: iflscience.com

Antarctica este cel mai puțin explorat continent de pe planeta Pământ. Imensul tărâm de gheață continuă să ascundă multe mistere, iar viața pare să abunde în acest mediu ostil.

În 1973, cercetătorii au descoperit că sub ghețarii din Antarctica se află lacuri subglaciare imense. Deși au fost localizate 400, foarte multe nu au fost încă descoperite.

Surprinzător, în ciuda temperaturilor foarte scăzute, ecosistemele se dezvoltă nestingherit, fără ca oamenii de știință să știe foarte multe despre cum funcționează.

5. Cape Melville, Australia

Planeta Pământ - Cape Melville

Foto: timlaman.com

Străjuit de stânci de granit imense, Cape Melville se află la 1.500 de kilometri de Brisbane, unul dintre cele mai importante orașe australiene.

Zona este accesibilă doar cu elicopterul, de aceea oamenii nu și-au lăsat deloc amprenta asupra ecosistemului. Cape Melville este adesea asemuit unei „lumi dispărute”: timp de milioane de ani, mai multe specii de animale au trăit izolate într-o parte a pădurii tropicale de aici.

În 2013, oamenii de știință au descoperit în pădurile de la Cape Melville trei specii de animale total necunoscute până atunci.

Articole fascinante

 • Ioana Somodi spune:

  Multe curiozitati privind locuri nepatrunse de om, pe planeta noastra!
  Personal, o persoana simpla, apreciez foarte mult informatiile ce ni le dati, fiind bunica, folosesc timpul meu liber, ( ptr ca trebuie sa stau cu nepoteii) pentru a citi toate aceste „lucruri”.
  Multumesc mult.

 • muth spune:

  Adorr mozaicul dv. de informatif! Le saurez zilnic! bravo pentru califate si sélectie! Rodica Muth

 • muth spune:

  Bravo encore ! Bonne nuit ,à demain ! Rodica Muth

 • >