5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte din întinsul planetei a fost deja cercetată, iar oamenii și-au pus amprenta peste tot pe unde au trecut.

Și totuși, din adâncurile oceanelor, până pe cele mai înalte vârfuri muntoase, mai există încă teritorii neatinse. Specii necunoscute de animale și de plante prosperă în aceste locuri izolate, așteptând să fie studiate și înțelese (sau sperând că oamenii nu le vor găsi niciodată).

1

Vârful Gangkhar Puensum, Bhutan

Planeta Pamant - Gangkhar Puensum
Foto: happytrips.com

Acest vârf impresionant, aflat la granița dintre Tibet și Bhutan, este al 40-lea în topul celor mai înalți munți de pe planeta Pământ. Deși Everestul – care este mult mai înalt – a fost cucerit deja, Gangkhar Puensum rămâne încă neatins de om.

Foarte mult timp, vârful de 7.570 de metri nici măcar n-a putut fi localizat cu precizie, din cauza hărților inexacte. În anii ’80, mai mulți alpiniști au încercat să-l cucerească, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza condițiilor meteo.

Mai mult, panta foarte abruptă aflată aproape de vârf este ca un străjer, care se asigură că nimeni nu va călca prea curând pe Gangkhar Puensum.

2

Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe planeta Pământ

Planeta Pamant - Groapa Marianelor
Foto: survivingthepoleshift.com

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe Terra (10.994 sau chiar 11.034 de metri, potrivit ultimei măsurători). Ca să-ți dai seama cât de adâncă este, gândește-te la următoarea comparație.

Dacă ar fi să plasăm Vârful Everest (8.848 de metri) pe fundul Gropii Marianelor, tot ar mai rămâne 2.146 de metri până la suprafața apei.

 

Groapa a fost descoperită în 1951, dar a fost explorată doar superficial, din cauza lipsei dotărilor tehnologice. Apoi, în 2012, James Cameron a reușit să trimită o sondă până pe fundul Gropii Marianelor.

În 2019, investitorul american Victor Vescovo a devenit primul om care a reușit să coboare în Groapa Marianelor. Totuși, e greu de crezut că acest tărâm abisal va deveni o atracție turistică, date fiind dificultățile de ordin tehnologic ce stau în calea explorării acestui loc.

Potrivit datelor colectate, în ciuda a ceea ce se credea, viața abundă în abis. Există, deci, multe creaturi misterioase de descoperit în Groapa Marianelor.

3

Parcul național Hkakabo Razi, Myanmar

Planeta Pamant - Myanmar
Foto: grunge.com

Puține păduri de pe planeta Pământ au rămas încă neatinse de om. Una dintre ele se află în Myanmar și face parte din Parcul Național Hkakabo Razi și din Sanctuarul Hponkan Razi.

Doar 1.4% din suprafața acestei păduri a fost afectată de oameni. Așadar, flora și fauna de aici nu au fost studiate în detaliu.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge, în pădurile virgine din Parcul Național Hkakabo Razi ar exista specii de animale neclasificate încă.

4

Lacurile subglaciare din Antarctica

Planeta Pamant - Lacuri subglaciare
Foto: iflscience.com

Antarctica este cel mai puțin explorat continent de pe planeta Pământ. Imensul tărâm de gheață continuă să ascundă multe mistere, iar viața pare să abunde în acest mediu ostil.

În 1973, cercetătorii au descoperit că sub ghețarii din Antarctica se află lacuri subglaciare imense. Deși au fost localizate 400, rămân de descoperit multe altele.

Surprinzător, în ciuda temperaturilor foarte scăzute, ecosistemele se dezvoltă nestingherit, fără ca oamenii de știință să știe foarte multe despre cum funcționează.

5

Cape Melville, Australia

Planeta Pământ - Cape Melville
Foto: timlaman.com

Străjuit de stânci de granit imense, Cape Melville se află la 1.500 de kilometri de Brisbane, unul dintre cele mai importante orașe australiene. Zona este accesibilă doar cu elicopterul, de aceea oamenii nu și-au lăsat deloc amprenta asupra ecosistemului.

 

Cape Melville este adesea comparat cu o „lume dispărută”: timp de milioane de ani, mai multe specii de animale au trăit izolate într-o parte a pădurii tropicale de aici.

În 2013, oamenii de știință au descoperit în pădurile de la Cape Melville trei specii de animale necunoscute până atunci.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

4 comentarii la „5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit”

  1. Multe curiozitati privind locuri nepatrunse de om, pe planeta noastra!
    Personal, o persoana simpla, apreciez foarte mult informatiile ce ni le dati, fiind bunica, folosesc timpul meu liber, ( ptr ca trebuie sa stau cu nepoteii) pentru a citi toate aceste „lucruri”.
    Multumesc mult.

Lasă un comentariu