Cel mai lung drum de gheață din Europa. Aici este interzis să porți centură de siguranță

Cel mai lung drum de gheață din Europa se găsește în Estonia. Este vorba de o porțiune de 25 de kilometri ce leagă insula Hiumaa de partea continentală a țării, unde este ilegal să porți centura de siguranță și să conduci cu viteza cu care în mod normal ai circula prin oraș.

Se spune că a conduce pe acest drum de gheață în timpul iernii este „o experiență de neuitat”, dar dacă plănuiești să îl adăugi pe lista de locuri de vizitat, trebuie să știi că are câteva reguli de circulație neconvenționale.

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Aici nu poți conduce după apus, iar purtarea centurii de siguranță este ilegală, la fel cum este și condusul cu viteze între 25 și 40 de kilometri pe oră.

Călătoriile pe gheață fac parte din cultura estoniană. Cavalerii teutoni au făcut-o călare în drumul lor spre insule în secolul al XIII-lea, sătenii au folosit gheața groasă pentru a aduce provizii de pe continent și chiar și animalele sălbatice, precum urșii, elanii și lupii, au folosit-o pentru a se deplasa spre și dinspre insule, în căutare de hrană.

Chiar și în ziua de azi, gheața rămâne o modalitate mai ieftină și mai convenabilă de a te deplasa, cel puțin în comparație cu plata unei călătorii cu feribotul.

În timpul iernii, când gheața devine suficient de groasă și de dură, nu este neobișnuit să vezi zilnic sute de vehicule circulând pe cel mai lung drum de gheață din Europa. Toate acestea trebuie să respecte însă regulile de circulație unice.

În primul rând, trebuie să conduci cu o viteză mai mică de 25 km/h, sau mai mare de 40 km/h, deoarece, dacă conduci prea mult timp la viteze cuprinse în acest interval, se presupune că gheața se poate crăpa.

Se pare că anvelopele și mișcarea mașinii creează vibrații similare cu unda de prova a unui vapor, iar dacă se continuă prea mult timp, unda devine suficient de puternică pentru a sparge gheața și a-i trimite pe șoferi la moarte, în apa foarte rece.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Mulți localnici spun că avertismentul privind vibrațiile are la bază doar un mit, dar nimeni nu are curajul să îl conteste. La urma urmei, dacă se dovedește a fi întemeiat, riscul de a te îneca sau de a muri din cauza hipotermiei este cât se poate de real, așa că ce rost are?

Purtatul centurii de de siguranță este obligatoriu în cea mai mare parte a rețelei rutiere din Europa, dar nu și pe cel mai lung dintre cele șase drumuri de gheață oficiale din Estonia. De fapt, este ilegal să porți centură, deoarece, în cazul în care gheața cedează, s-ar putea să fii nevoit să ieși cât mai repede din mașină.

De asemenea, sunt interzise circulația după apus și oprirea autovehiculului pe drumul înghețat. Mașinile trebuie să mențină o distanță minimă de cel puțin 250 de metri între ele și să intre pe drumul de gheață la intervale de cel puțin trei minute.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu