5 orașe ciudate din care normalitatea a dispărut de mult

Formele de organizare ale orașelor diferă de la o cultură la alta, dar regulile generale sunt cam aceleași, oriunde ai merge. Totuși, există pe glob câteva locuri depășesc orice imaginație.

Fie că este vorba de cartiere întregi invadate de gunoaie, comunități izolate chiar de către propriile lor guverne sau reproduceri ale orașelor occidentale realizate la marea artă, orașele pe care ți le prezentăm în cele ce urmează te vor impresiona cu siguranță.

1

„Raiul” gunoaielor

manshiyat-naser
Foto: Pinterest

În cartierele mărginașe din întreaga lume, cei foarte săraci umblă în fiecare zi în căutare de materiale reciclabile pe care să le valorifice sau de alte lucruri pe care alții le aruncă, dar care lor le sunt folositoare.

Dar niciunde în lume gunoiul nu e o parte atât de importantă a economiei ca în cartierul Manshiyat Naser din Cairo, Egipt. Oamenii din Manshiyat Naser trăiesc de pe urma deșeurilor produse de cei 10 milioane de cetățeni ai capitalei egiptene.

Cantitatea enormă de gunoi poate fi „admirată” în videoclipul prezentat în continuare.

Viața aici este grea: nu există apă curentă, canalizare sau electricitate. Fiecare centimetru de spațiu este ticsit cu grămezi de gunoaie, printre care mișună diverse animale, inclusiv porci.

Trăind într-o sărăcie extremă, fiecare familie din „Orașul Gunoaielor” tinde să se specializeze pe un anumit tip de deșeuri. Unii se bazează pe sticlele reciclabile, alții pe metale, iar alții, mai puțin norocoși, ard ce pot pentru a se încălzi.

2

Orașul englezesc din China

tamisa

Puțini s-ar fi așteptat ca țara cu cea mai numeroasă populație de pe glob să aibă orașe-fantomă, dar zelul chinezesc de a construi a reușit să depășească cererea de locuințe.

Orașe întregi sunt aproape nepopulate, un astfel de exemplu fiind Tamisa. Situat la 32 de kilometri de Shanghai, orașul este replica perfectă a unui oraș de provincie englezesc.

Constructorii au reprodus fidel fațadele clădirilor, iar centrul orașului este plin de case în stil Tudor, celebrele cabine telefonice roșii și pub-uri.

Finalizat în 2006, orașul-imitație nu are niciun locuitor și doar turiștii mai ajung, din când în când, pe aici.

3

Izolați de propriul guvern

zarechny
Foto: Pinterest

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică se pregătea intens pentru un conflict deschis cu SUA.

Multe orașe în care se aflau importante centre de cercetare și fabrici de muniție care alimentau mașina de război sovietică au fost „închise” – mai precis, șterse de pe hartă –, iar viețile locuitorilor au fost supuse unor restricții dure.

După căderea Cortinei de Fier, rușii au redeschis multe dintre aceste orașe, dar câteva au rămas închise. Unul dintre ele este Zarecinîi, un oraș din vestul țării, cu 60.000 de locuitori.

Potrivit site-ului orașului, Zarecinîi este o „unitate administrativ-teritorială închisă”, de importanță strategică, deoarece aici se construiesc componente pentru arme nucleare.

Locuitorii din Zarechny nu ies aproape niciodată din oraș și aproape nimeni nu poate intra aici fără aprobare specială. Localitatea este închisă străinilor și este împrejmuită cu ziduri și sârmă ghimpată.

4

Orașul femeilor

noiva-do-cordeiro
Foto: Pinterest

Mulți afirmă că lumea ar fi mai bună dacă ar fi condusă de femei. În sud-estul Braziliei chiar există un oraș exclusiv al femeilor.

Noiva Do Cordeiro a fost înființat în 1891, de o femeie pe nume Senhorinha de Lima. Aceasta fusese expulzată din comunitatea în care trăia, pentru adulter.

Localitatea Noiva Do Cordeiro, care numără 600 de suflete, este formată aproape în întregime din femei.

Doar câteva concitadine au soți, care de obicei lucrează într-un oraș situat la 100 de kilometri depărtare, așa că sunt acasă doar în week-end.

Această comunitate de „amazoane” se află în mijlocul pădurii tropicale, astfel că femeile se ocupă în mare parte de agricultură.

Tot ele se ocupă și de administrarea orașului, planificarea evenimentelor și de oficierea slujbelor religioase.

5

Necropola din Irak

wadi-al-salam
Foto: Islamic Insights

Pentru cei care nu sunt superstițioși, a locui lângă un cimitir e un lucru ideal: vecinii sunt liniștiți și nu pot deranja cu nimic. Dar pentru cei mai sensibili, viața în Najaf (Irak) ar fi un coșmar.

Acest oraș este locul unde se află cel mai mare cimitir din lume, Wadi us-Salam. Aici sunt înmormântate peste 5 milioane de persoane, decedate pe parcursul a peste 1.400 de ani.

Mai mult, din cauza conflictelor din zonă, Wadi us-Salam este „alimentat” în permanență, aproximativ 50.000 de cadavre fiind îngropate aici în fiecare an.


În continuare, descoperă 5 mari orașe-fantomă și locuri abandonate și poveștile bizare din spatele lor. Apoi, află care sunt cele mai sigure orașe din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „5 orașe ciudate din care normalitatea a dispărut de mult”

Lasă un comentariu