„Straturile de cartofi” din Copenhaga, un cartier muncitoresc exclusivist

În inima orașului danez Copenhaga, nu departe de port, există o zonă de străzi înguste, cu case înghesuite laolaltă ca straturile de cartofi pe câmp. Oficial, cartierul se numește Farimagsgade, dar danezii îl numesc Kartoffelrækkerne, care înseamnă chiar „straturi de cartofi”. Termenul are o altă origine: înainte de a deveni teren imobiliar, locul a fost un câmp cultivat cu cartofi.

„Straturile de cartofi” au fost construite în anii 1870 și 1880, de către Asociația Clădirilor Muncitorilor, pentru a oferi case ieftine și curate muncitorilor danezi.

Kartoffelrækkerne. Foto: Droneklik / Facebook

La sfârșitul secolului XIX, pe măsură ce industrializarea a luat avânt și oamenii au început să se mute de la țară la oraș, adunarea laolaltă a unor grupuri mari punea din ce în ce mai multe probleme de logistică și, mai ales, de sănătate.

Prin urmare, orașul a fost extins, iar una dintre aceste zone a fost Kartoffelrækkerne, cu aproape 500 de clădiri. Inițial, în fiecare dintre aceste case cu trei etaje locuiau două sau trei familii, o familie  ocupând un etaj, potrivit Amusing Planet.

De-a lungul anilor 1900, până la mijlocul secolului trecut, „straturile de cartofi” aveau, în medie, opt persoane într-o locuință. În timp, casele s-au degradat tot mai mult, astfel că în anii ’70 autoritățile erau hotărâte să le demoleze și să construiască o autostradă pe teren și peste lacurile adiacente.

Kartoffelrækkerne. Foto: Droneklik / Facebook

Totuși, localnicii s-au opus. Împreună cu autoritățile locale, asociația de locatari din „straturile de cartofi” a fost de acord să renoveze casele în totalitate.

În pofida faptului că a fost construit pentru a servi ca cazare la prețuri accesibile pentru clasa muncitoare din secolul al XIX-lea, Kartoffelrækkerne este astăzi unul dintre cele mai scumpe și mai căutate cartiere din Copenhaga.

Principalele atuuri sunt poziționarea centrală, străzile sigure și casele perfect dimensionate. Astăzi, multe dintre ele sunt locuite de o singură familie.

Kartoffelrækkerne. Foto: Droneklik / Facebook
Foto: Victor Valore / Wikimedia

Ca să știi mai mult, citește „Hygge. Arta daneză a fericirii”

Conceptul scandinav hygge, pronunțat „hiu-gă”, face din Danemarca cea mai fericită țară de pe Pământ. Fără să aibă un echivalent în română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură și apropiere și îl întâlnim în lucrurile mărunte din viața noastră. Deși știm cu toții sentimentul de hygge, instinctiv, puțini dintre noi reușesc vreodată să-l surprindă mai mult de o clipă.

Actrița daneză Marie Tourell Soderberg și-a străbătut în lung și în lat țara de origine pentru a crea ghidul perfect despre cum să gătești, să îți decorezi casa, să te distrezi și să te inspiri din hygge. Plină de fotografii frumoase și idei simple, practice pentru a ne face casa și viața mai confortabile și vesele pe tot parcursul anului, această carte este o modalitate ușoară de a face cunoștință cu seninătatea cu care danezii văd lumea.

„Hygge. Arta daneză a fericirii” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu