Sentință: O lună de carceră. Singura închisoare pentru urși polari din lume

Traiul în Churchill, o localitate din nordul statului canadian Manitoba, are pericolele sale. Situat pe malul golfului Hudson, la aproximativ 1.000 de kilometri nord de capitala provinciei, Winnipeg, Churchill este unul dintre cele mai izolate orașe din Canada.

Puține locuri atât de îndepărtate sunt locuite, cu excepția câtorva așezări inuite și stații de cercetare. Dar frigul și izolarea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă localnicii. Cea mai mare amenințare sunt urșii polari.

Orașul Churchill. Foto: Wikimedia

Churchill se află pe ruta de migrație a acestor prădători care se deplasează de-a lungul liniei de coastă spre zonele de vânătoare, unde caută foci, potrivit The Guardian.

Deși sezonul de vânătoare se desfășoară doar toamna, când gheața marină începe să se formeze, urșii polari trec granițele orașului pe tot parcursul anului. De cele mai multe ori, rătăcesc pe străzi, înspăimântând localnicii.

De-a lungul a 400 de ani, Churchill a evoluat enorm, dezvoltându-se de la statutul de mic port comercial, folosit pentru comerțul cu blănuri de urs, la cel de bază militară.

După Al Doilea Război Mondial, a devenit parte a rețelei canadiene de informații radio, iar mai târziu a fost ales ca loc pentru cercetarea rachetelor în studii atmosferice.

Turiștii sunt la adăpost în mașini de asemenea dimensiuni. Foto: Shutterstock

Churchill părea sortit pieirii când guvernul britanic a decis să testeze arme nucleare acolo, dar englezii au ales Australia în cele din urmă.

Astăzi, este în mare parte un oraș al urșilor polari, aproape 800 dintre ei trăind în apropiere. Populația de urși urcă la 10.000 de exemplare în timpul sezonului de vânătoare.

Acesta este cel mai bun moment pentru a observa urșii polari. Operatorii turistici duc vizitatorii la marginea orașului, la adăpostul mașinilor de mari dimensiuni, de unde pot urmări animalele în sălbăticie.

Pentru a trăi în Churchill, oamenii trebuie să fie precauți în orice moment. Există semne de avertizare în tot orașul, care le amintesc să nu se aventureze în locurile umblate de urși.

Un urs este prins cu ajutorul unei capcane cu carne de focă. Foto: Wikimedia

Oamenii nu închid cu cheia casele sau mașinile, în caz că cineva are nevoie să se refugieze din calea animalelor.

În trecut, urșii polari care rătăceau în oraș erau pur și simplu împușcați, dar practica nu a făcut decât să agraveze conflictele dintre cele două specii.

De aceea, în anii ’70, Churchill a adoptat Programul de Alertă pentru Urșii Polari. Acum, când oamenii văd un urs, apelează un număr de telefon, iar personalul specializat se prezintă la fața locului și încearcă să sperie animalul cu artificii sau trăgând în el cu gloanțe de cauciuc.

Dacă aceste metode nu funcționează, ursul este tranchilizat și dus la singura închisoare pentru urși polari din lume. Închisoarea este amenajată în interiorul unui fost hangar de avioane militare și conține câteva celule de 4 metri lățime și 5 metri lungime.

Un urs închis în celulă. Foto: VICE

Urșii polari sunt închiși în aceste celule până la 30 de zile, timp în care primesc doar apă, pentru a-i descuraja să se mai întoarcă în oraș în căutarea hranei.

Urșii sunt obișnuiți să nu mănânce perioade mai mari, astfel încât o lună de înfometare nu îi omoară. Dar, cu siguranță, nu este o experiență plăcută.

„Nu vrem să îi ținem în confort. Vrem să nu-și dorească să se mai întoarcă”, explică Brett Whitlock, angajat în Programul de Alertă, pentru The Atlantic.

Când urșii sunt gata de eliberare, sunt tranchilizați din nou și sunt duși în sălbăticie cu elicopterul. Sunt marcați înainte de a fi eliberați, astfel încât să poată fi urmăriți.

Închisoarea pentru urși polari. Foto: VICE

La abateri repetate, sunt reținuți mai mult de 30 de zile. Dacă un urs este considerat incapabil să fie eliberat în sălbăticie, din diferite motive, este prea tânăr sau prea bătrân, este transferat la grădina zoologică.

„Nu-i aducem aici pentru a-i pedepsi pentru ceva. Îl ținem ca să nu facă și mai multe pagube și, inevitabil, să rănească pe cineva, pentru că atunci trebuie eutanasiați. Deci, nu cred că este o pedeapsă. Încercăm să le salvăm viața”, spune Whitlock.

Programul de Alertă pentru Urșii Polari primește, în medie, 300 de apeluri în fiecare an. Aproximativ 50 de urși sfârșesc în închisoare.

De la înființarea programului, numărul conflictelor dintre urși și oameni a scăzut drastic, dar în ultima perioadă lucrurile se înrăutățesc. Clima se schimbă și gheața dispare.

Ursul polar are nevoie de gheață pentru a supraviețui, pentru că astfel poate sta pe apă ca să vâneze foci. Însă acum verile sunt mai lungi și gheața se formează mai târziu.

Urșii devin agitați după luni de înfometare, fiind împinși în apropierea oamenilor, și nu doar în Churchill. Această tendință a fost observată în Alaska, în Norvegia, în Groenlanda și în alte părți din Canada.

Înghețul întârziat este cuplat cu un dezgheț din ce în ce mai timpuriu, ceea ce înseamnă că urșii petrec tot mai puțin timp la vânătoare. Din această cauză, nu mai au timp suficient pentru a acumula grăsimea corporală necesară supraviețuirii.

Astfel, încep să exploreze surse alternative de hrană, cum ar fi resturi de balene și gunoi depozitat de oameni, fiind atrași astfel în orașe.

De-a lungul lunilor fără hrană, urșii își consumă rezervele de grăsime, pierzând câte un kilogram pe zi. Mulți sfârșesc prea slabi și ajung să moară de foame. Urșii mai slabi produc, de asemenea, pui mai mici, care se luptă mai mult pentru supraviețuire.

Din 1987, a existat o scădere de 22% a populației de urși polari în Churchill. Unii experți se tem că până în 2050 vor dispărea două treimi din toți urșii polari.


Acum, după ce ai aflat despre singura închisoare pentru urși polari din lume, citește despre Katia, ursoaica închisă pe viață într-o pușcărie din Kazahstan, apoi vezi cum arată Insula Wrangel, locul unde au murit ultimii mamuți lânoși. Aici se strâng sute de urși polari.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Sentință: O lună de carceră. Singura închisoare pentru urși polari din lume”

  1. Las ca nu i baiu. America va cadea foarte foarte curand. Atunci nu va mai cauza suferinta si probleme inutile in calitate de cel mai prost stat din lume.

    Răspunde

Lasă un comentariu