Craniul tibetan sculptat și alfabetul secret scris pe oase de om

Planeta noastră este plină de lucruri ciudate, pe care cu greu ni le putem imagina. Craniul tibetan sculptat face parte din categoria acestor lucruri fascinante, embleme ale unor civilizații ancestrale, despre care avem astăzi prea multe legende și prea puține adevăruri.

Misteriosul craniu tibetan a fost descoperit din întâmplare într-un anticariat din Viena, Austria.

craniu-tibetan-sculptat-4
Simbolurile misterioase vorbesc despre zei și ființe mitologice. Foto: Pinterest

După ce a fost analizat de mai mulți cercetători, craniul a dat naștere unei dezbateri aprinse, pentru că se pare că nimeni nu auzise de existența acestui obiect.

Practicile tibetană, nepaleză și indiană ale sculptării oaselor craniene sunt binecunoscute (obiectele rezultate se numesc Kapala, însă de cele mai multe ori acestea sunt doar calote craniene).

Încrustarea craniilor întregi era, așadar, un obicei practicat foarte rar.

craniu-tibetan-sculptat-5
Pe frunte sunt sculptate două schelete care dansează. Foto: Pinterest

Singurii care cunosc mai multe detalii despre obiceiul misterios al sculptării craniilor sunt Khenpo tibetani (călugări-profesori).

Aceștia spun că, în timpurile străvechi, craniile erau sculptate și folosite ca amulete împotriva blestemelor aruncate asupra familiilor sau pentru a ghida pe cealaltă lume sufletele celor morți.

Însă informații suplimentare despre craniile tibetane și această formă de sculptură se găsesc foarte greu.

Fascinantul craniu tibetan sculptat a fost vândut la o casă de licitații din Austria de către un bărbat care a afirmat că i-a fost lăsat moștenire de o rudă care lucrase ca medic în Viena.

Doctorul ar fi practicat medicina și în Asia, la o mănăstire budistă, unde ar fi primit craniul ca răsplată pentru serviciile sale.

Dintre figurile sculptate pe craniu se disting clar, pe frunte, două schelete care dansează. Despre acestea se crede că îi reprezintă pe protectorii Dharmei, gardienii învățăturilor lui Buddha.

Pe lângă scheletele care dansează, pe partea laterală a craniului a mai fost identificată o creatură zburătoare, despre care se crede că îl reprezintă pe Garuda-protectorul, „Cel ce învinge Nagas (demonii) care îndrăznesc să îl provoace”.

craniu-tibetan-sculptat-6
Scheletele dansând ne amintesc natura efemeră a vieții. Foto: Pinterest

Pe partea stângă a craniului este reprezentat Vajrapani (Puterea), unul dintre cei mai vechi bodhisattva ai Budismului Mahayana, „gardianul tuturor Buddha”.

Pe creștet a fost sculptată crucea dubă Vajra, care reprezintă familia lui Buddha. Pe craniu au fost sculptate și patru capete de capre, pe o platformă cu trei trepte.

Dar ceea ce este cel mai enigmatic la acest craniu tibetan este că include și caractere scrise într-o limbă străveche, probabil „lant’sa”. Potrivit altor interpretări, însă, caracterele încrustate sunt: Om, Ma, Sa, Ma, Ta, Sa, Om, Da, Ma, Ta.

Acestea reprezintă o mantra (formulă yoghină cu valoare magică) rostită în timpul meditațiilor călugărilor, ceea ce ne poate conduce la concluzia că acest craniu era folosit ca instrument în timpul rugăciunilor pentru activarea energiei kundalini.

Ca să știi mai mult, citește „Mistici și magicieni din Tibet”

Fascinată de civilizația orientală, Alexandra David-Neel călătorește în anii 1920 în Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. În peregrinările sale, vede oameni care reușesc să leviteze, să comunice telepatic sau să meargă pe apă, îl întâlnește pe Dalai Lama și descoperă perspectiva tibetanilor asupra morții și a vieții de apoi.

Asistă la exorcisme și miracole și cunoaște personaje dintre cele mai stranii – mistici, vrăjitori, eremiți, alergători lung-gom-pa, așa-ziși „Buddha vii“ și mâncători de „suflu vital“. Astfel, descoperă că fenomenele metapsihice, stranii pentru gândirea occidentală, pot fi explicate prin teoriile mistice și antrenamentul spiritual practicat în Tibet. Cartea sa, „Mistici si magicieni în Tibet”, oferă mărturii tulburătoare, schimbând radical perspectiva asupra lumii „de dincolo de noi“.

„Mistici și magicieni din Tibet” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu