Armando, porumbelul superstar care a costat 1.25 milioane de euro

S-ar putea spune că tratăm destul de prost porumbeii. Îi alungăm de pe trotuare și îi lăsăm să tremure iarna pe alei. În ciuda tuturor lucrurilor bune dăruite lumii de porumbei, de la fotografii aeriene până la livrarea corespondenței pe timp de război, nu ne comportăm prea frumos cu aceste păsări pe care unii le consideră „șobolani ai aerului”.

Însă, din când în când, apare câte un porumbel – un superstar, dacă vrei – ce reprezintă un mare pas înainte pentru specie. Este genul de pas care ne face să ne reexaminăm relația cu aceste păsări nedreptățite.

La vârsta de 5 ani, Armando s-a retras din lumea curselor. Foto: PIPA

Și poate că astfel ni se oferă ocazia să le arătăm mai multă bunăvoință. Iar un astfel de porumbel este Armando.

Cineva a pus atâta preț pe el, încât a plătit suma record de 1.25 milioane de euro la o licitație online pentru a intra în posesia păsării. Suma a fost oferită de niște cumpărători chinezi anonimi prin PIPA, o casă de licitații specializată în porumbei.

„A fost ireal, ceva dintr-o altă lume! Nici în cele mai îndrăznețe vise nu am sperat la o astfel de sumă”, a afirmat directorul PIPA, Nikolaas Gyselbrecht, pentru BBC.

Cum a ajuns o pasăre atât de dorită, încât oamenii să plătească o avere pentru ea? Ei bine, Armando nu este un porumbel obișnuit. Potrivit casei de licitații, Armando este „cel mai bun porumbel belgian de cursă lungă din toate timpurile.”

La vârsta de 5 ani, Armando s-a retras și contribuie la apariția următoarei generații de porumbei de curse.

„Acest porumbel are un palmares neîntrecut de niciun alt porumbel. În termeni fotbalistici, este un Messi sau un Ronaldo – acesta este nivelul său”, a declarat Gyselbrecht pentru Press Association.

Un porumbel de curse obișnuit costă cam 2.700 de euro. Însă Armando nu este deloc obișnuit. Foto: PIPA

Un astfel de pedigree se află la mare căutare în unele părți din China, unde cursele de păsări sunt populare și din ce în ce mai profitabile. Și acesta este tocmai motivul pentru care acest Lionel Messi al porumbeilor costă atât de mult.

Înainte, cel mai mare preț plătit pentru un porumbel a fost de 376.000 de euro, a declarat Gyselbrecht pentru BBC, iar prețul mediu este de aproximativ 2.800 de euro. Valoarea lui Armando a crescut peste toate așteptările, însă el nu va mai lua parte la curse.

Acum, speranțele și visele noilor proprietari se îndreaptă către puii săi. Poate că Armando și puii săi vor fi tocmai eroii de care are nevoie această specie – păsările care vor străpunge zidul indiferenței și ostilității umane.

Poate că, într-o zi, porumbeii își vor aduce aminte cu mândrie de Lionel Messi al lor. Și poate că în piața unui oraș se va înălța o statuie a acestui porumbel uimitor. Acoperită, bineînțeles, cu excremente de porumbel.


În continuare, descoperă 5 curiozități despre porumbei, cele mai hulite păsări din oraș, apoi citește cazul porumbelului „stupefiant”, prins cărând 178 de pastile de ecstasy.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>