Monștri printre noi: 5 exemple de ucigași în serie și metodele lor malefice

Oamenii sunt capabili să comită acte de o cruzime ieșită din comun, unele chiar mai abominabile decât crimele. Este suficient să ne uităm la câțiva ucigași în serie descoperiți de-a lungul anilor.

Ucigașii în serie sunt mai răi decât criminalii de rând. În cele mai multe cazuri, nu există substrat pasional sau intenție de răzbunare față de victimă, ci este vorba doar de o dorință de nestăpânit de a ucide.

Pentru a-și duce la capăt aceste porniri, dar și pentru a încerca să scape nepedepsiți, ucigașii în serie apelează adesea la diverse tactici și subterfugii.

În acest articol trecem în revistă cinci cazuri de ucigași în serie ale căror metode îți dau fiori.

1

Henry Howard Holmes și labirintul crimelor

ucigasi in serie - Holmes
Holmes și labirintul său. Foto: Wikimedia

Holmes a fost un ucigaș în serie care a trăit în secolul XIX și care a construit un conac ca un labirint, „Castelul crimelor”, unde a atras și ucis aproximativ 200 de oameni.

Henry Howard Holmes a fost unul dintre primii ucigași în serie cunoscuți din istorie. În afară de îndeletnicirea de ucigaș în serie, Holmes mai era și escroc de succes.

Ca să îi fie mai ușor să găsească victime, Holmes a deschis un hotel care mai târziu avea să fie cunoscut drept „Castelul crimelor”. De fapt, „castelul” era o casă al cărei ultim etaj fusese transformat în hotel.

Văzut din afară, era doar o clădire mare. Interiorul său, echipat cu pasaje și uși secrete, era proiectat ca un labirint cunoscut doar de Holmes.

Clienții care se cazau în această clădire deveneau în cele din urmă victimele lui Holmes. Victimele erau adormite cu cloroform, gazate, strangulate sau omorâte în bătaie.

Trupurile acestora erau apoi aruncate în gropi săpate în pivniță și acoperite cu var nestins sau cu acid. Cele mai multe victime au fost femei. Nu se cunoaște numărul exact, dar cele mai multe estimări indică 200 de morți.

2

Femei ucigașe în serie: Amelia Elizabeth Dyer și cei 400 de copii

ucigasi in serie - Dyer
Amelya Dyer, probabil cea mai „prolifică” ucigașă în serie din istoria criminologiei. Foto: Wikimedia

Infractoare din epoca victoriană, englezoaica Amelia Elizabeth Dyer le promitea oamenilor că va avea grijă de copiii lor ilegitimi, încasa banii, iar apoi comitea crimele. Pe parcursul a 20 de ani a ucis peste 400 de copii mici.

Considerată numărul unu pe lista celor mai „prolifici” ucigași în serie din istorie, Amelia Elizabeth Dyer a fost o soră medicală care la un moment dat a rămas văduvă.

Pentru a se putea întreține, a început să aibă grijă de copii nedoriți (de obicei, ilegitimi) în schimbul unor sume de bani, cu promisiunea că avea să se îngrijească ea însăși de micuți și să îi dea spre adopție cuplurilor care nu puteau avea urmași.

Folosind această poveste, Amelia Elizabeth Dyer a început să adopte copii ilegitimi și să încaseze banii pentru fiecare caz în parte. Numai că, în loc să aibă grijă de copii, îi omora și le ascundea cadavrele.

În total, a făcut peste 400 de victime. A fost condamnată la moarte și spânzurată în iunie 1896.

3

Ucigași în serie din URSS: Andrei Chikatilo

Ucigaș în serie și canibal, Andrei Chikatilo a omorât 53 de femei și copii de-a lungul a 12 ani, atrăgându-i în locuri retrase. Poreclit „Măcelarul din Rostov” sau „Spintecătorul Roșu”, Andrei Chikatilo a fost un canibal, pedofil și ucigaș în serie rus.

În copilărie a fost extrem de timid, ceea ce s-a transformat în ură de sine cronică atunci când apropiații săi au aflat că este impotent. Această umilință avea să îi alimenteze viitoarele experiențe sexuale deviante și să îl facă să asocieze actele sexuale cu violența.

ucigasi in serie - chikatilo
Andrei Chikatilo, un ucigaș în serie „produs” în URSS. Foto: Reuters

Cu trei zile înainte de Crăciunul anului 1978, Chikatilo a făcut prima victimă: o fetiță de nouă ani, Lena Zakotnova. A ademenit-o într-o clădire abandonată, unde a încercat să o violeze.

În timp ce încerca să o forțeze să nu se zbată, a tăiat-o cu un cuțit, ceea ce i-a provocat imediat plăcere lui Chikatilo. Această reacție i-a întărit legătura dintre moartea violentă și plăcerea sexuală, element care va sta la baza tuturor crimelor sale viitoare.

Între 1978 și 1990 a atacat sexual, a ucis și a mutilat cel puțin 52 de femei și copii. Inițial, a reușit să evite condamnarea pentru că mostrele se sânge și salivă prelevate de pe victime indicau două grupe de sânge diferite (ca și cum ar fi fost doi agresori).

În cele din urmă, însă, a fost condamnat la moarte. A fost executat în 1994.

4

John Wayne Gacy: Clovnul ucigaș în serie

ucigasi in serie - gacy
John Wayne Gacy a fost un clovn letal. Foto: Wikimedia

Poreclit „Clovul ucigaș în serie”, Gacy juca deseori rolul de clovn la petrecerile pentru copii. Își atrăgea victimele – copii – în locuri unde le tortura și le ucidea.

Din afară, John Wayne Gacy părea să ducă o viață normală. Avea o firmă de construcții și locuia cu soția și cele două fiice vitrege.

Era o persoană sociabilă, dădea petreceri acasă în fiecare vară și la un moment dat chiar a organizat parada anuală din Chicago, în 1978. Cu acea ocazie, a cunoscut-o pe soția președintelui american Jimmy Carter, Rosalynn, și s-a fotografiat cu aceasta.

Dar, sub această mască de om liniștit și sociabil se ascundea un ucigaș în serie feroce. În februarie 1976, Gacy a divorțat de soția sa, de comun acord cu aceasta.

Imediat după aceea, între 1976 și 1978, a comis o serie incredibilă de violuri și crime: a ucis 33 de adolescenți și bărbați tineri. Ulterior, avea să se refere la acești ani ca fiind „perioada de aventuri”.

Își aducea victimele acasă fie păcălindu-le cu diverse pretexte, fie cu forța. Apoi, le abuza sexual și le ucidea prin asfixiere. Gacy a îngropat 26 de cadavre sub casă.

Alte trei trupuri au fost descoperite ulterior, îngropate în diverse locuri, în apropiere de casă. A aruncat celelalte cadavre în râul din apropiere.

Condamnat pentru 33 de crime, Gacy a fost executat în mai 1994 prin injecție letală.

5

Fred și Rose West: O familie de ucigași în serie

ucigasi in serie - fred i rose
Fred și Rose West, o „familie” de ucigași în serie. Foto: Getty Images

Fred și Rose au fost soț și soție ucigași în serie. Împreună, au torturat și ucis cel puțin 12 oameni, dintre care doi au fost propriii lor copii.

Fred West a cunoscut-o pe Rosemary Letts pe când aceasta avea doar 15 ani. La acea vreme, Fred avea 27 de ani și două fete, Charmaine și Anna Marie.

Curând după aceea, Rose a rămas însărcinată și s-a mutat cu Fred. A început să se certe tot mai des cu fiicele sale vitrege, iar în cele din urmă a ucis-o pe Charmaine.

Rose i-a ascuns trupul sub cărbunii din pivniță, iar în cele din urmă Fred a îngropat-o în curte. Imediat după ce a dat naștere celui de-al doilea copil, Rose a început să se prostitueze.

Pe lângă faptul că întrețineau relații cu alte persoane, Fred și Rose au început să își molesteze copiii, pe Anne Marie, Heather, Mae și Stephen.

După ce le-a relatat părinților că a povestit la școală că în familia ei se întâmplă „lucruri rele”, Heather a fost ținută acasă și, în cele din urmă, ucisă. De altfel, cei doi își amenințau deseori copiii că vor fi „îngropați în curte” dacă nu se purtau cum trebuie.

Dispariția lui Heather a atras atenția poliției, care s-a prezentat la domiciliul celor doi, pentru a investiga situația. Astfel au fost descoperite trupurile celor două fiice, alături de numeroase alte rămășițele ciopârțite, ascunse în pivniță și prin grădină.

În arest, Fred a reușit să se sinucidă. Rose a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea pe viață.


Descoperă și cazul ciudat al lui Diogo Alves, un ucigaș în serie al cărui cap ne „privește” astăzi dintr-un borcan din Lisabona.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu