Timp de câțiva ani, Diogo Alves a terorizat locuitorii capitalei portugheze, comițând crime și jafuri la întâmplare. Și, cu toate că a fost executat în 1841, legenda lui Diogo Alves, ucigaș în serie, „trăiește” și azi, dar într-un mod ciudat.
La 176 de ani de la moarte, capul lui Diogo Alves – conservat perfect și ținut într-un borcan – poate fi văzut la Facultatea de Medicină a Universității din Lisabona. Diogo Alves este considerat de mulți primul ucigaș în serie din istoria Portugaliei.
S-a născut în Galicia în 1810 și de mic copil s-a mutat în Lisabona, unde a început să lucreze ca servitor în casele bogătașilor.
În scurtă vreme, Alves a realizat că din furturi se poate trăi mult mai bine, iar în 1836 a aranjat să fie transferat să lucreze într-o casă din Aqueduto das Águas Livres („Apeductul Apelor Libere”).
Lung de aproape un kilometru, acest pasaj era folosit de țăranii și locuitorii din suburbiile Lisabonei pentru a ajunge mai repede în capitală. Pe acest traseu, zeci de oameni aveau să devină victimele lui Diogo Alves.
În pofida faptului că mulți dintre călători erau țărani simpli, care mergeau la Lisabona să-și vândă marfa, Diogo a început să-i „vâneze”. După lăsatul întunericului, pe când oamenii se întorceau din Lisabona la casele lor, Diogo Alves îi ataca și le fura bani câștigați din vânzarea mărfurilor.
Apoi, îi omora aruncându-i peste marginea apeductului înalt de 65 de metri. Între anii 1836 și 1839, Diogo Alves a comis 70 de jafuri și crime în acest mod.
Inițial, poliția a considerat toate aceste morți sinucideri și, pentru o bucată de vreme, a închis pasajul. Numai că, în timp ce la apeduct nu se mai înregistrau victime noi, a început brusc să crească numărul de jafuri din locuințe.
Alves își formase o gașcă de spărgători și începuse să comită tâlhării în casele bogate ale capitalei portugheze. La un moment dat, tâlharii au fost prinși în flagrant după ce uciseseră patru persoane în casa unui doctor, iar Alves a fost arestat și condamnat la moarte prin spânzurare.
Mulți îl consideră pe Alves primul ucigaș în serie al Portugaliei (și ultima persoană executată prin spânzurare), dar lucrurile nu stau chiar așa. Luisa de Jesus, care a recunoscut că a otrăvit 28 de copii, a fost, de fapt, primul caz de ucigaș în serie din Lisabona.
Pentru crimele sale, aceasta a fost biciuită, spânzurată și arsă în 1772. Alves, care a fost spânzurat în februarie 1841, a fost printre ultimele persoane executate, înainte ca pedeapsa cu moartea să fie abolită în Portugalia, în 1867 (după Alves, în Portugalia au mai fost condamnați la moarte și executați alți șase oameni).
De ce a ajuns în borcan capul unui ucigaș în serie?
Și, totuși, de ce capul lui Diogo Alves a sfârșit într-un borcan? Ce i-a fascinat atât de tare pe cercetători? În mare parte, a fost vorba de „moda științifică” a vremii.
La momentul execuției lui Alves, frenologia – convingerea că anumite trăsături de caracter sau înclinații sunt determinate de forma craniului unei persoane – câștiga tot mai mult teren.
Cu toate că principiile pe care se întemeia această pseudoștiință au fost între timp dovedite a fi false, oamenii de știință de la acea vreme erau convinși că ar putea înțelege ce anume l-a transformat pe Alves într-un personaj malefic.
În consecință, după execuție, capul lui Diogo Alves a fost tăiat și pus la păstrare în borcanul în care poate fi văzut și astăzi, perfect conservat. Nu se cunosc detalii despre rezultatele studiului făcut asupra lui Diogo Alves, deoarece în arhive s-au păstrat foarte puține dovezi.
Un alt cap, cel al lui Francisco Mattos Lobo, care a ucis o familie de patru persoane, a fost examinat la doar un an după execuția lui Diogo Alves, în aprilie 1842. Și capul lui Francisco Mattos Lobo este expus pe același culoar al Facultății de Medicină din Lisabona.
În final, probabil că Alves și Lobo au primit pedepse mai grele decât moartea: fiecare este condamnat să joace rolul principal, timp de mai multe vieți, în propriul să spectacol grotesc despre un monstru cu față de om.