Practici bizare străvechi: Secretul mumiilor de foc din Filipine

Mumificarea este o practică intens studiată din cele mai vechi timpuri. Cele mai celebre mumii sunt, fără îndoială, corpurile îmbălsămate și „împachetate” în numeroase straturi de bandaj, rămase din Egiptul Antic.

Cu toate acestea, descoperirea unor corpuri extrem de bine conservate în Filipine a adus la lumină un nou tip de mumie – așa-numita mumie de foc.

Analizând aceste rămășițe foarte prețioase, cercetătorii au aflat amănunte surprinzătoare despre un proces unic de mumificare și despre cultura tribului care îl folosea.

Totul se petrece într-un loc secret

Un chip încremenit într-un etern țipăt mut. Foto: Medium

Populația indigenă din Kabayan, cunoscută sub numele de Ibaloi, trăiește izolată în munții din nordul statului Filipine.

Teritoriul tribului este format în mare parte din câmpuri de orez, iar oamenii sunt în general prietenoși și muncitori.

Totul este cât se poate de normal aici, cu excepția faptului că Ibaloi au o tradiție străveche unică în lume.

Pe Muntele Timbac, care se înalță deasupra câmpurilor de orez, se află sute de cadavre ale strămoșilor acestui trib, vechi de peste 800 de ani.

Mumiile de foc sunt greu de găsit deoarece localnicii și guvernul filipinez au depus eforturi majore pentru a le ascunde.

La peșterile unde se află prețioasele rămășițe se poate ajunge doar după o călătorie de cinci ore cu mașina pe terenul accidentat din munți, urmată de o drumeție de încă cinci ore pe o serie de trepte de piatră impresionante.

mumie-de-foc-2
Foto: Alexis Duclos

Garduri de siguranță sunt montate la intrarea în peșterile unde se găsesc mumiile, păstrate în sicriele lor originale.

Aceste măsuri de siguranță nu sunt surprinzătoare, deoarece peșterile din Kabayan au fost prădate de hoți în repetate rânduri.

În ciuda fragilității lor, mai multe mumii de foc au fost furate în 2000 și vândute în Europa pe sume foarte mari.

Problema a devenit atât de stringentă încât ministerul Afacerilor Externe filipinez a fost nevoit să intervină pentru a se asigura că valoroasele mumii sunt înapoiate.

În 2004, opt mumii au fost aduse înapoi în peșterile de unde fuseseră furate, dar multe rămân dispărute, probabil pentru totdeauna.

Mumificarea începea din timpul vieții

Mumii de foc
Foto: Alexis Duclos

Sunt multe elemente care diferențiază mumiile din Kabayan de cele din restul lumii. Îmbălsămarea și bandajarea nu erau practicate de populația Ibaloi, așa că membrii acestei civilizații au ales o altă metodă de conservare.

Primul pas din acest proces presupunea chiar participarea persoanei care urma să moară.

Muribundului i se dădea să bea un lichid cu o concentrație mare de sare, care începea să-i deshidrateze corpul încă înainte a-și da duhul (proces oarecum similar cu automumificarea călugărilor budiști din Japonia).

Apoi, după ce persoana în cauză își dădea ultima suflare, procesul efectiv de mumificare dura chiar și câteva luni.

mumii-bun
Foto: Alexis Duclos

Corpul era spălat bine, iar apoi era plasat în șezut deasupra unei surse de căldură, astfel că mai multe cadavre puteau fi „prelucrate” în același timp.

Rămășițele nu erau niciodată expuse direct la flacără, ci doar afumate deasupra unui foc mocnit. Căldura și fumul eliminau încet toate fluidele din corp, lăsându-l tăbăcit și uscat.

Odată ce corpul era perfect uscat pe dinafară, urma deshidratarea pe interior. Cineva sufla fum de tutun direct în gura persoanei decedate, pentru a usca organele interne.

Apoi, mumia era frecată cu ierburi și așezată cu grijă într-un sicriu mic de lemn, în interiorul peșterilor ascunse.

Sfârșitul unei epoci

Mumii de foc 02
Foto: Alexis Duclos

Acest proces unic de mumificare și multe alte practici indigene au luat sfârșit odată cu invazia și colonizarea Filipinelor de către faimosul explorator spaniol Ferdinand Magellan.

Localnicilor le-a fost impus modul european de procesare a cadavrelor, mumificarea fiind considerată un obicei arhaic și barbar.


În continuare, citește despre mumiile împăiate expuse în Catacombele Capucinilor din Palermo. Te-ar putea interesa și povestea Fetiței Trăsnetului, Băiatului și Fecioarei, mumiile perfect conservate ale copiilor sacrificați de incași. Un alt articol interesant pe care ți-l recomandăm este 6 mumii faimoase și poveștile lor fascinante.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu