O dovadă importantă a fost exclusă din căutarea Ameliei Earhart

O dovadă importantă a fost exclusă din căutarea Ameliei Earhart

Căutarea Ameliei Earhart continuă să captiveze oamenii din întreaga lume, dar o nouă analiză exclude o dovadă, în timp ce ceva nou se adaugă la poveste.

Ce s-a întâmplat cu Amelia Earhart? Această întrebare i-a măcinat pe anchetatorii amatori și experți deopotrivă de când faimosul pilot a dispărut, în iulie 1937. Informațiile sunt puține, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să speculeze diverse posibilități, unele mai credibile decât altele.

Totuși, o nouă analiză tocmai a exclus o pistă promițătoare care i-a entuziasmat pe cei aflați în căutarea Ameliei Earhart din întreaga lume, însă o altă pistă ar putea să fi aparut.

Cu ce ipoteze au venit cei aflați în căutarea Ameliei Earhart?

Când Earhart a dispărut, cu aproape 90 de ani în urmă, au fost propuse diverse idei pentru soarta ei finală. De la a fi blocată pe diverse insule sau ținută captivă de Japonia, până la a fi mâncată de crabi uriași, au existat o mulțime de rezultate ipotetice oferite de publicul fascinat. Apoi, în 2022, MailOnline a scris despre eforturi de a evalua o bucată de lambriuri de aluminiu care a eșuat pe o insulă îndepărtată, aproape de locul unde se crede că a dispărut Earhart.

Resturile metalice au fost găsite pe insula Nikumaroro, din Pacificul de Vest, în 1991. De ani de zile, s-a sperat că acestea fac parte dintr-un petic metalic adăugat avionului Lockheed Electra al lui Earhart în timpul zborului în jurul lumii care s-a încheiat în cele din urmă cu dispariția ei. În timpul examinării medico-legale inițiale, s-a constatat că panoul avea gravate însemnele „D24”, „XRO” și posibil „335” sau „385”, aceste marcaje fuseseră anterior invizibile cu ochiul liber, scrie IFLScience.

La acea vreme, se presupunea că erau coduri de fabricație, care, dacă se potriveau cu avionul lui Earhart, ar putea ajuta în mare măsură la stabilirea întâmplărilor. Cu toate acestea, analizele ulterioare au descoperit că panoul aparținea de fapt unui avion Douglas C-47 care s-a prăbușit în cel de-Al Doilea Război Mondial, la aproape un deceniu după ce dispariția lui Earhart.

Un mister ce nu pare a-și găsi răspunsul

Acest rezultat este probabil o dezamăgire pentru unii, dar nu este totul pierdut, aparent. Potrivit International Group of Historical Aircraft Recovery (TIGHAR), o organizație non-profit care recuperează aeronave istorice, există alte dovezi care merită luate în considerare.

Ric Gillespie, directorul executiv al TIGHAR, a declarat pentru MailOnline că o fotografie subacvatică făcută în 2009 este în prezent examinată drept o nouă pistă de investigație. Fotografia arată un fel de obiect mare pe fundul oceanului, care a fost acoperit de viață de mare, dar Gillespie și colegii cred că obiectul i-ar putea aparține unui avion scufundat.

„În fotografie există un obiect care pare a fi o carcasă a motorului de Lockheed Electra”, a spus Gillespie.

„Asemănarea cu capacul motorului și cu axul elicei nu a fost observată decât ani mai târziu, iar locația exactă nu a fost observată la momentul respectiv, ceea ce a însemnat că încercările de relocare a obiectului au eșuat”, continuă el.

Nu se știe dacă aceste obiecte chiar sunt ceea ce par și, chiar dacă rezultatele se vor dovedi a fi plauzibile, nu ne vor spune ce s-a întâmplat de fapt cu celebrul pilot sau cu navigatorul ei, Fred Noonan, care a dispărut împreună cu ea. Sigur, investigația poate întări unele presupuneri în timp ce le exclude pe altele, dar căutarea Ameliei Earhart va rămâne probabil pentru mult timp fără rezolvare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu