5 enigme din istoria Egiptului Antic pe care nimeni nu le poate descifra

5 enigme din istoria Egiptului Antic, pe care nimeni nu le poate descifra FEATURED_compressed

Deși cercetată intens, istoria Egiptului Antic păstrează încă multe enigme nedezlegate. Cu toate că această civilizație a lăsat în urmă o sumedenie de izvoare scrise, încă știm puține despre ea.

Egiptenii ne-au lăsat moștenire multe structuri enigmatice, pe care încă nu le înțelegem pe deplin. Fondatori ai unei culturi aparte, aveau o viziune deosebită asupra vieții și asupra morții.

Numeroase izvoare ne dau indicii despre această lume, dar multe „pete albe” sunt încă imposibil de clarificat. Iată câteva dintre ele.

1

Cum a murit Tutankhamon?

Istoria Egiptului antic - Tutankamon
Foto: Proforbes

Tutankhamon este, probabil, cel mai faimos faraon din istoria Egiptului. A urcat pe tron la doar nouă ani și face parte din epoca de aur a faraonilor.

S-a căsătorit la doar șapte ani, cu Ankesenamon, nimeni alta decât sora sa vitregă. A domnit în Egipt doar nouă ani, murind la frageda vârstă de 19 ani.

Mumia sa a fost descoperită în 1925 de echipa arheologului Howard Carter, iar de atunci a fost analizată de mai multe ori. Cu toate acestea, nimeni n-a putut spune cu exactitate ce a determinat moartea prematură a faraonului.

La o primă vedere, Tutankamon părea să fi fost sănătos și într-o formă foarte bună. Nu avusese nicio infecție, iar în acest context moartea sa era cu atât mai inexplicabilă.

În 2013, o echipă de cercetători britanici a realizat un film documentar, „Tutankhamon: Misterul mumiei arse”. Pe baza radiografiilor realizate în 1968 (dublate de un RMN realizat în 2005), cercetătorii au descoperit că Tutankhamon prezenta multiple fracturi și avea un picior rupt.

Pe baza acestor date, oamenii de știință au concluzionat că faraonul a murit, cel mai probabil, într-un accident. Potrivit National Geographic, este foarte posibil ca Tutankhamon să fi fost lovit de un car de război, de un cal sau chiar de un hipopotam.

Asta ar explica, spun cercetătorii, multiplele fracturi la nivelul coastelor. O altă teorie a fost avansată de profesorul Albert Zink, de la Institutul Italian pentru Mumii.

Potrivit lui Zink, care se bazează pe 2.000 de tomografii computerizate și pe teste ADN, Tutankhamon ar fi murit din cauza faptului că era produsul unei relații incestuoase.

Părinții lui erau frați, iar acest lucru este posibil să fi avut un impact major asupra sănătății faraonului. Mai mult, Zink susține că accidentul cu carul de război este aproape imposibil.

Principalul motiv? Avea un defect la unul dintre picioare și nu putea sta în picioare fără susținere. De altfel, în mormântul lui Tutankhamon au fost găsite 130 de bastoane, pe care probabil că le utiliza frecvent.

Desigur, în lipsa altor dovezi, orice teorie cu privire la cauza morții faraonului este doar o speculație.

2

Istoria Egiptului Antic - Încălțările din templul din Luxor

Istoria Egiptului antic - Incaltaminte
Foto: The History Blog

În 2004, arheologul Angelo Sesana a publicat un articol în revista Mnemonia cu privire la o descoperire făcută de echipa sa în Egipt. Potrivit articolului, Sesana și echipa sa au descoperit un borcan, plasat intenționat în spațiul îngust dintre două ziduri de cărămidă ale unui templu din Luxor.

În borcan se aflau șapte perechi de încălțăminte. De ce au fost ele puse în borcan și de ce au fost ascunse în templu? Nimeni nu știe cu exactitate.

Andre Veldmeijer, expert în moda Egiptului Antic, a examinat fotografii ale încălțămintei găsite de Sesana. Potrivit expertului, este vorba despre încălțăminte scumpă, produsă în altă țară. Așadar, fostul lor proprietar trebuie să fi fost o persoană bogată.

Ce l-a putut determina pe acest om să pună pantofii într-un borcan, iar apoi să-i ascundă în templu? Nu putem decât să speculăm.

Un alt mister al acestor pantofi este vechimea lor. Trebuie să aibă cel puțin 2.000 de ani, dar fără datarea lor nu vom putea ști cu exactitate. Însă datarea cu carbon este aproape imposibilă, deoarece pantofii sunt într-o stare avansată de degradare.

Potrivit lui Veldmeijer, înainte de a fi scoși din borcan, pantofii erau într-o stare remarcabil de bună. Dar, odată scoși la lumina zilei și expuși la aer, starea lor s-a deteriorat grav.

3

Secretul mumiei care urlă

Mumiile cu guri deschise, care par să strige, nu sunt o raritate în istoria Egiptului Antic. De fapt, egiptenii obișnuiau să deschidă gurile celor mumificați, pentru a ajuta spiritele să mănânce, să bea și să respire în viața de dincolo.

Cu toate acestea, există o mumie a cărei expresie este mai terifiantă decât în mod obișnuit. Expresia facială a mumiei denumite de arheologi „Bărbatul necunoscut E” arată agonie pură și nimeni nu știe de ce.

Potrivit National Geographic, mumia a fost descoperită în 1886, iar expresia feței ei a stârnit curiozitatea comunității științifice. Există multe teorii cu privire la identitatea și cauza morții acestei persoane, dar niciuna nu a fost confirmată încă.

Unii cercetători cred că ar putea fi vorba de un bărbat care a murit otrăvit sau care a fost îngropat de viu. Alții cred că bărbatul a fost un prinț hitit, care a fost asasinat.

Un studiu realizat în 2008 sugerează că mumia ar putea fi prințul Pentewere, executat pentru că a încercat să își asasineze tatăl, faraonul Ramses al III-lea.

Dacă este adevărată, teoria ar explica modul în care bărbatul a fost înmormântat: înfășurat în piele de oaie, semn că a comis nelegiuiri în timpul vieții. Această teorie ar putea explica și de ce mormântul nu a fost marcat în vreun fel.

Potrivit lui Zahi Hawass, care a condus Consiliul Suprem al Antichităților din Egipt, aceasta era cea mai grea pedeapsă în istoria Egiptului Antic, deoarece sufletul nu putea trece în lumea de dincolo.

De asemenea, trupul misteriosului bărbat a fost mumificat superficial: nu a fost deshidratat, creierul nu a fost scos din cutia craniană, iar rășina a fost turnată în grabă.

4

Istoria Egiptului Antic - Unde a dispărut Nefertiti?

Istoria Egiptului antic - Nefertiti
Foto: New York Post

Alături de Cleopatra, Nefertiti este una dintre cele mai faimoase femei-faraoan din istoria Egiptului Antic. A domnit alături de faraonul Amenhotep al IV-lea, până când a dispărut. După 1336 î.e.n., nu există niciun document care să o menționeze.

Istoricii nu știu care a fost soarta celebrei faraoane, iar lipsa unui mormânt face ca descifrarea misterului să fie și mai grea. Unii istorici presupun că Nefertiti ar fi murit subit, în urma unei epidemii care a lovit Egiptul.

Alții cred că, de fapt, Nefertiti a căzut în dizgrație, iar numele ei a fost șters din toate documentele și de pe toate monumentele vremii.

Alții cred că Nefertiti și-ar fi schimbat numele, prima oară în Ankhkheperure Neferneferuaten, iar apoi în Ankhkheperure Smenkhkare și că ar fi domnit pentru scurt timp drept unică suverană.

Din păcate, toate acestea sunt doar speculații și nimeni nu cunoaște cu siguranță soarta lui Nefertiti.

5

Cine a construit complexul de piatră de la Nabta Playa?

Stonehenge nu este în niciun caz singurul complex circular de piatră din lume. Există o structură asemănătoare și în sudul Egiptului. Cercul de piatră de la Nabta Playa este o grupare de pietre plate, descoperită în 1974 de o echipă de arheologi.

Potrivit revistei Archeology Expert, complexul este mult mai mic decât cel de la Stonehenge, dar este posibil să fi avut aceeași întrebuințare. Însă, în lipsa unor dovezi clare, este greu de spus care era utilitatea acestei construcții.

Istoria Egiptului antic - Nabta Playa
Foto: Crystalinks

Într-o lucrare din 2005, astrofizicianul Thomas Brophy susține că imaginile captate de sateliți indică faptul că acest complex ar fi fost utilizat în scopuri astronomice.

Potrivit teoriilor, modul în care au fost aranjate pietrele, dar și mormintele de oameni și animale din apropiere sugerează că cercul de piatră ar fi avut o conexiune simbolică cu cerurile.

Nu se știe cu exactitate dacă este vorba de stele, de Soare sau vreun zeu antic despre care nu știm nimic. Potrivit lui Brophy, datele adunate până acum sunt foarte puține.

Mai mult, se pare că enigmatica structură este încă în mare parte îngropată în nisip, doar un număr mic de pietre fiind vizibil în prezent.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu