Ce credeau strămoșii noștri că se află la marginea Pământului

Probabil că ar fi imposibil să explici unui om primitiv ce înseamnă sateliții de pe orbită, care cartografiază fiecare centimetru al planetei.

Predecesorii noștri aveau certitudinea că există doar părțile lumii pe care le văzuse cineva cu propriii săi ochi; ce se afla dincolo de „marginea Pământului” era, pur și simplu, rodul imaginației.

Astfel, pentru antici, lumea era un loc misterios și plin de magie. Unele populații din vechime credeau că teritoriile pe care le locuiau se aflau în centrul Pământului plat, înconjurat de un „prag” care ducea către o lume magică.

Există câteva hărți și enciclopedii vechi, care ne arată cum vedeau strămoșii noștri lumea. Babilonienii, grecii și romanii ne-au lăsat propriile lor viziuni asupra lumii și granițelor acesteia.

Babilonienii: Cele șapte regiuni de la marginea Pământului

Cea mai veche hartă a lumii descoperită vreodată își are originile în Babilon. Înfățișează lumea ca pe un disc, înconjurat de un ocean cu ape periculoase. La marginea Pământului, dincolo de ocean, babilonienii credeau că se află șapte ținuturi misterioase, populate de ființe ciudate.

marginile_lumii_01
O hartă bizantină a lumii, conform primei proiecții (conice) a lui Ptolemeu. Din Codex Vaticanus Urbinas Graecus, Constantinopol, circa 1300. Foto: Wikimedia

Harta a fost întocmită în secolul VII sau VI î.e.n., însă ideile pe care aceasta le înfățișează sunt și mai vechi. Notele lăsate de desenator spun că harta a fost copiată de pe o tăbliță de lut creată cu 200 de ani înainte.

Însă, este probabil ca această viziune asupra lumii să aibă o vechime și mai mare. De exemplu, una dintre lumile periferice de pe hartă este menționată în Epopeea lui Ghilgameș, scrisă aproximativ în anul 2.100 î.e.n.

Babilonienii credeau că regiunile periferice aveau forma unor triunghiuri: întinderi mari de pământ, care se îngustează treptat, până când marginile Pământului se pierd în spațiul nesfârșit.

De la babilonieni au supraviețuit doar câteva astfel de descrieri. Însă toate sugerează că aceste ținuturi sunt misterioase și de neatins. Unul dintre ele este numit „locul unde pasărea nu-și mai sfârșește zborul”.

marginile_lumii_02
Marginea Pământului, un concept greu de imaginat. Foto: Numerama

Un alt ținut, avertizează harta, este teritoriul unui taur, care atacă pe oricine ajunge acolo. Babilonienii credeau că o insulă, aflată în nord, era învăluită într-un întuneric total.

Alta, aflată puțin mai la vest, era scăldată într-o lumină de o strălucire inegalabilă. Una dintre interpretări este că animalele (pasărea în zbor, taurul) reprezentau, de fapt, anumite constelații.

Grecii: Ținuturile monștrilor

marginile_lumii_03
Mulți dintre grecii antici credeau că la capătul lumii se află un ocean fără de sfârșit. Foto: Providence Magazine

Înainte ca Pitagora să propună pentru prima dată ideea că Pământul este sferic, grecii aveau o idee foarte diferită despre cum arată lumea. Aceștia credeau că planeta are forma unui disc, format dintr-o serie de cercuri concentrice, în centrul cărora se afla Atena.

Zona locuită de ei, credeau grecii, era un cerc aproape perfect, înconjurat Marea Mediterană, circulară la rândul ei. Africa, Europa și Asia gravitau în jurul mării.

Grecii mai credeau că, dacă ajungeai până la capătul unuia dintre continentele străine, aveai să găsești doar un ocean fără de sfârșit.

Pentru greci, Atena nu era doar centrul geografic al lumii, ci și centrul civilizației. Cu cât călătoreai mai departe spre marginea Pământului, cu atât mai sălbatice deveneau locurile. În aceste zone îndepărtate, oamenii semănau tot mai mult cu niște monștri.

marginile_lumii_04
Ctesias susținea că există unui trib de oameni cu un singur picior gigantic, pe care-l folosesc drept umbrelă. Foto: Ancient Origins.

Chiar și după ce au început să înțeleagă mai bine universul, grecii au continuat să accepte ideea că Pământul era un disc cu monștri la periferie.

Când s-a întors din India, exploratorul grec Ctesias a povestit că văzuse oameni cu capete de câini, tigri cu fețe de om și oameni cu picioare uriașe, pe care le foloseau drept umbrele.

Grecii credeau că India era unul dintre capetele Pământului. Potrivit lui Herodot, India era cel mai estic ținut al lumii, iar Arabia se afla la extrema sudică. Însă nordul și vestul, credea Herodot, erau niște mistere încă neexplorate:

„Nu am găsit pe nimeni care să-mi poată da informații la prima mână despre existența unei mări dincolo de Europa, spre nord și vest”, scria Herodot.

Romanii: O lume inundată de maree

marginile_lumii_05
Harta lumii, potrivit lui Strabon. Foto: Wikimedia

Chiar și după ce Pitagora și Aristotel au sugerat că lumea ar putea fi o sferă, mulți au continuat să creadă în ideea că exista un capăt al Pământului, populat de sălbatici.

La rândul lui, împăratul roman Iulius Cezar era convins că Roma era centrul lumii. Cu cât călătoreai mai departe, credea el, cu atât mai sălbatici erau oamenii.

Viziunea romanilor asupra lumii nu era cu mult diferită de cea a grecilor. Numai că, pentru romani, extremitățile nordice și vestice nu mai erau necartografiate. Armatele romane ajunseseră până la ceea ce se credea a fi marginea Pământului.

Pliniu cel Batran
Pliniu cel Bătrân. Foto: Britannica

Marginile nordice ale Terrei, credeau romanii, erau cuprinse de ape. Pliniu cel Bătrân, care vizitase tribul Chauci, din nord-vestul Germaniei, a consemnat:

„Acolo, de două ori la fiecare 24 de ore, mareea mătură o mare întindere de pământ… Atunci, aceste triburi deplorabile se refugiază în locurile înalte… după ce mareea se retrage, sunt ca victimele unui naufragiu.”

În curând, romanii au devenit convinși că toate marginile nordice erau la fel: pline de păduri și mlaștini unde trăiau sălbaticii, chinuiți fără încetare de mareele oceanului.

Era un mic adevăr care, prin extindere, a devenit o minciună. Romanii văzuseră o parte a Germaniei care se afla sub nivelul mării și au presupus că așa arăta tot restul lumii „neromane”.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și Pământul este plat – Care este baza celei mai ciudate teorii ale conspirației de pe internet? sau Pământul gol pe dinăuntru și președintele SUA care a căutat civilizația din interior.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu