Mocona, cascada de 3 kilometri care curge de-a lungul unui râu

Mocona cascada de 3 kilometri care curge de-a lungul unui râu

La granița dintre Argentina și Brazilia se află una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. Ceea ce o face specială nu este înălțimea căderii de apă, ci faptul că nu urmează traiectoria clasică a unei cascade.

Cascada Mocona, cunoscută și sub denumirea Yucumã, se formează pe un râu care își varsă apa în lateral, într-un canion lung de 3 kilometri.

Cascada Mocona
Foto: Viajá por tu País via Flickr

Cascada este situată pe râul Uruguay, care funcționează ca graniță naturală între Argentina și Brazilia, astfel că acest obiectiv turistic aparține ambelor țări.

În Argentina, cascada este numită „Mocona”, un cuvânt care provine din limba indigenilor guarani și înseamnă „cel care înghite tot”. În Brazilia, poartă numele Yucumã, adică „marea cădere”.

Vizibilă doar în timpul sezonului secetos

Cascada Mocona se datorează unei particularități a râului Uruguay: prezența, de-a lungul bazinului, a unui canion scufundat.

Cascada Mocona 01
Foto: Ministerio de Turismo Misiones Argentina via Flickr

Canionul, despre care se crede că s-a format în timpul Erei Glaciare, când climatul era mai uscat și râul era mai îngust, are până la 100 de metri adâncime. Este vizibil doar în două locuri, dintre care unul este Cascada Mocona.

În timpul sezonului secetos, când debitul râului este scăzut, apa din partea superioară a râului cade în canion, formând spectaculoasa cascadă. În funcție de debitul râului, înălțimea căderii de apă este între 5 și 8 metri.

Pe de altă parte, timp de 150 de zile pe an, în timpul sezonului ploios, râul Uruguay are debitul maxim, căderea de apă nu mai este vizibilă.

Cascada Mocona 02
Foto: Walter Javier Franck via Flickr

Cascada Mocona este inclusă în unul dintre parcurile provinciale ale Argentinei, din care face parte și Rezervația Biosferei Yabot. Turiștii care vizitează zona pot face rafting pe râul Uruguay sau expediții în natură.


În continuare, descoperă 11 cele mai frumoase cascade din lume, iar apoi află mai multe detalii despre cascadele pietrificate din Mexic, adevărate capodopere ale naturii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu