12 curiozități despre Malta, țara considerată „muzeu în aer liber”

Situată în centrul Mediteranei, Malta este una dintre cele mai mici țări din Europa, dar ceea ce îi lipsește ca mărime, compensează cu prisosință prin istorie, cultură și aventură, fie că este vorba de temnițele sale medievale sau de unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa.

Din acest articol vei afla câteva dintre cele mai importante curiozități despre Malta, un loc care se dovedește un amestec fascinant de influențe italiene, arabe și britanice, cu istorie milenară.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

1. Se crede că Valletta, capitala Maltei, a fost cartografiată în 1564. La acea vreme, țara era condusă de Cavalerii Ordinului de Malta. Înainte de sosirea Cavalerilor, zona era doar un petic de pământ cu un singur turn de veghe mic, numit Sf. Elmo.

Cavalerii au proiectat orașul ca un refugiu pentru a îngriji soldații răniți și pelerinii în timpul cruciadelor din secolul al XVI-lea. Crucea cu opt colțuri este acum un simbol al Maltei, văzut peste tot, de la fațadele clădirilor până la drapelul național.

2. Întregul oraș Valletta este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Alături de alte locuri, este deseori descris ca un muzeu în aer liber, deoarece este plin de palate baroce elaborate, fortificații impunătoare și clădiri înfrumusețate. Într-un fel, poți vedea istoria sa de 450 de ani afișată pe fiecare stradă.

3. Malta este o destinație populară de filmare, care este deosebit de impresionantă datorită dimensiunilor sale. Această țară a fost locul de filmare pentru multe producții, de la „Căpitanul Phillips” la „Furia Titanilor”.

Primul film de lung metraj filmat pe insulă a fost „Sons of the Seas”, în 1925. De atunci, peste 150 de filme au fost turnate în Malta, integral sau parțial.

4. Malta are mai multe mașini pe metru pătrat decât oriunde în lume. De exemplu, în țară sunt înmatriculate peste 394.955 de vehicule, iar la o populație de puțin peste 425.000 de locuitori, acest lucru înseamnă că există 766 de vehicule la 1.000 de persoane.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

5. Din cauza că insula a căzut de-a lungul secolelor sub atât de mulți cuceritori, influența altor limbi în viața de zi cu zi este normală. Până în anii 1990, în Malta nu existau televiziuni în limba engleză, ci doar posturi de televiziune malteze și italiene.

Prin urmare, mulți maltezi au învățat italiana uitându-se la desene animate italiene. Engleza este a doua limbă națională, iar malteza (care este o combinație de influențe arabe, italiene și englezești) este limba națională a Maltei.

6. Malta s-a aflat în situația unică de a alege de cine să fie cucerită: în 1813, a ales să devină o colonie britanică și nu a fost forțată să ia această decizie.

7. Malta are unul dintre cele mai bune climate din lume și având peste 3000 de ore de soare pe an, ceea ce o face perfectă pentru vacanțe în aproape orice lună.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

8. Malta se bucură de unele dintre cele mai limpezi ape din lume, întotdeauna perfecte pentru scufundări. Poți explora recifurile, navele scufundate și avioanele naufragiate în interiorul și în jurul apelor sale.

9. Malta este una dintre puținele țări din lume în care șoferii conduc pe partea stângă a drumului. Acesta este un detaliu rămas de la dominația britanică.

10. Din păcate, singurul lucru care lipsește în Malta când vine vorba de natură sunt pădurile. Puteți găsi doar o mică pădure numită Buskett. De fapt, numele Buskett vine de la cuvântul italian Boschetto, care înseamnă pădure mică.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

11. Rata criminalității în Malta este aproape neglijabilă. Indiferent de sex sau vârstă, te vei simți întotdeauna în siguranță oriunde ați merge.

12. În urmă cu aproximativ 17.000 de ani, Malta făcea parte din lanțul muntos subacvatic care făcea legătura între Africa de Nord și Sicilia, care a fost complet scufundat. Când Strâmtoarea Gibraltar s-a închis, nivelul mării a scăzut, lăsând insula la vedere.

A rămas legată de Africa de Nord și de Sicilia timp de mii de ani după aceea. Interesant este că arheologii au găsit în regiune rămășițe de animale originare din Europa și Africa de Nord, inclusiv elefanți și hipopotami.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu