Cascadele pietrificate din Mexic, adevărate capodopere ale naturii

Ai auzit vreodată de cascadele pietrificate din Mexic? Hierve el Agua se află în statul mexican Oaxaca, la aproximativ 70 de kilometri est de orașul cu același nume.

Hierve el Agua înseamnă „apa fierbe” în limba spaniolă, iar denumirea vine de la izvoarele minerale naturale care se află în zonă și care se varsă în niște piscine naturale, într-o locație cu faleze spectaculoase.

Cascadele pietrificate
Foto: Mexitours.travel

Când te apropii de Hierve el Agua, de la distanță poți vedea niște ceea ce par a fi niște cascade înghețate pe coasta muntelui. Însă gheața este de negăsit în acest climat fierbinte.

Cascadele pietrificate
Foto: Pinterest

Potrivit AmusingPlanet.com, acestea sunt niște depozite minerale formate în mii de ani de apa bogată în săruri care se scurge pe stâncile abrupte.

Cascadele pietrificate
Foto: Tricurioso

Pe măsură ce trece peste suprafața stâncilor, apa formează niște stalactite mari, similare cu cele care pot fi întâlnite în peșteri.

Cascadele pietrificate
Foto: Pinterest

Cascadele pietrificate sunt, de fapt, acumulări de minerale.

Hierve el Agua este format din două formațiuni stâncoase asemănătoare cu niște cascade.

Cascadele pietrificate

Acestea sunt formate pe niște faleze care se ridică la 50 de metri deasupra fundului văii. Una dintre „cascade” are o cădere de 12 metri, iar cealaltă, de 30 de metri.

Cascadele pietrificate

Vezi și Râul care Fierbe – Apa misterioasă din Peru care ucide orice vietate

Cea de 12 metri se numește „cascada chica” („cascada mică”) și „curge” pornind de la o bază care are circa 60 de metri lățime.

Cascadele pietrificate

Cealaltă se numește „cascada grande” („cascada mare”) și pornește de la o bază care are proximativ 90 de metri lățime și se află la 80 de metri deasupra fundului văii.

Cascadele pietrificate

Cea mai accesibilă și mai vizitată dintre cele două cascade este „cascada chica”. Se mai numește și „amfiteatrul”.

Cascadele pietrificate

Apele izvorului sunt suprasaturate cu carbonat de calciu, care se depozitează și formează structurile asemănătoare cu niște cascade.

Apele, cu conținutul lor ridicat de minerale, au reputația de a avea proprietăți vindecătoare și poți vedea turiști care se scufundă în apele uneia dintre piscinele naturale aflate pe culmea stâncii.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu