Cascadele pietrificate din Mexic, adevărate capodopere ale naturii

Ai auzit vreodată de cascadele pietrificate din Mexic? Hierve el Agua se află în statul mexican Oaxaca, la aproximativ 70 de kilometri est de orașul cu același nume.

Hierve el Agua înseamnă „apa fierbe” în spaniolă, iar numele vine de la izvoarele minerale naturale care se află aici și care se varsă în niște piscine naturale, într-o locație cu faleze spectaculoase.

Cascadele pietrificate

Când te apropii de Hierve el Agua, de la distanță poți vedea ceea ce par a fi niște cascade înghețate pe coasta muntelui. Însă gheața este de negăsit în acest climat fierbinte.

Cascadele pietrificate

Vezi și Cele mai mari cristale naturale de pe Pământ: Peștera Naica, din Mexic

Potrivit AmusingPlanet.com, acestea sunt niște depozite minerale formate în mii de ani, ca urmare a apei pline de săruri care se varsă peste marginea falezei și curge pe coasta stâncoasă a muntelui.

Cascadele pietrificate

Pe măsură ce apa trece peste suprafața stâncoasă, formează niște stalactite mari similare cu cele care pot fi găsite în peșteri.

Cascadele pietrificate

Cascadele pietrificate de aici sunt, de fapt, acumulări de minerale.

Hierve el Agua este format din două formațiuni stâncoase asemănătoare cu niște cascade.

Cascadele pietrificate

Acestea sunt formate pe niște faleze care se ridică la 50 de metri deasupra fundului văii. Una dintre „cascade” are o cădere de 12 metri, iar cealaltă, de 30 de metri.

Cascadele pietrificate

Vezi și Râul care Fierbe – Apa misterioasă din Peru care ucide orice vietate

Cea de 12 metri se numește „cascada chica” („cascada mică”) și „curge” pornind de la o bază care are circa 60 de metri lățime.

Cascadele pietrificate

Cealaltă se numește „cascada grande” („cascada mare”) și pornește de la o bază care are proximativ 90 de metri lățime și se află la 80 de metri deasupra fundului văii.

Cascadele pietrificate

Cea mai accesibilă și mai vizitată dintre cele două cascade este „cascada chica”. Se mai numește și „amfiteatrul”.

Cascadele pietrificate

Apele izvorului sunt suprasaturate cu carbonat de calciu, care se depozitează și formează structurile asemănătoare cu niște cascade.

Apele, cu conținutul lor ridicat de minerale, au reputația de a avea proprietăți vindecătoare și poți vedea turiști care se scufundă în apele uneia dintre piscinele naturale aflate pe culmea stâncii.

Ca să știi mai mult

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

Comandă cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu