7 dintre cele mai vechi structuri făcute de mâna omului

Vorbim adeseori cu uimire despre monumentele antice. La urma urmei, sunt rămășițe ale unui trecut fascinant și ne permit să ne formăm o idee despre cum arăta viața strămoșilor noștri.

Chiar dacă nu au fost locuite de regi importanți ai Romei sau ai Greciei și nu se laudă cu arhitectură complicată, aceste structuri sunt de maximă importanță istorică pentru că datează de la începutul civilizației.

Aceste clădiri arhaice au fost construite cu materiale rezistente și, astfel, au dăinuit peste milenii. Astăzi, sunt situri arheologice de primă importanță.

Așadar, să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai vechi clădiri de pe planetă și încercăm să le descoperim istoria bogată.

1

Knap of Howar, Marea Britanie

Knap of Howar este un sit neolitic considerat cea mai veche clădire din Marea Britanie. Situat pe insula Papa Westray din Orkney, Scoția, Knap of Howar ar putea fi cea mai veche casă din lume.

Datând din 3700-3500 î.e.n., situl este format din două case construite din piatră, descoperite în anii ‘30. Structurile au fost denumite „fermă” și au fost construite folosind doar piatră, fără mortar, cu un pasaj între ele.

Foto: Wikimedia

Săpăturile arheologice au arătat că aceste structuri au fost ridicate pe rămășițele unui sit chiar și mai vechi și au constituit centrul unei unități agricole.

Structura mai mare funcționa drept casă de locuit, în timp ce structura mai mică era folosită ca atelier sau poate ca hambar. În cele din urmă, oamenii care locuiau aici au blocat intrările în casa mai mică și au continuat să se folosească de casa principală timp de câțiva ani.

2

Templele Ggantija, Malta

Templele Ggantija sunt unul dintre cele mai importante și mai misterioase situri arheologice din lume. Situate pe mica insulă malteză Gozo, din Marea Mediterană, aceste temple au fost construite în urmă cu 5.600-5.200 de ani.

Foto: Wikimedia

Complexul este alcătuit din două temple construite unul lângă altul și este înconjurat de un singur zid de graniță. Numele templelor se referă la cuvântul maltez pentru gigant, ggant. Legendele locale asociază templele cu o rasă de uriași antici misterioși.

Templele Ggantija au fost construite într-o epocă în care în această parte de lume încă nu se foloseau unelte de metal și nici măcar roata nu fusese inventată.

Unele semne încă vizibile pe piatră arată că bucățile uriașe au fost mutate pe un fel de role cu bile sau scripeți. Chiar dacă arheologii nu știu încă de ce au fost construite aceste structuri, aici s-au găsit rămășițe de oase de animalele care sugerează că locul a fost folosit pentru sacrificii.

De fapt, aici se pot găsi chiar și imagini sculptate în piatră reprezentând capre, oi și porci.

3

Shunet el-Zebib, Egipt

Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai vechi clădiri din Egipt, Shunet el-Zebib, este, de asemenea, una dintre cele mai vechi clădiri din cărămidă uscată la soare din lume.

A fost construită în jurul anului 2750 î.e.n. de către regele egiptean Khasekhemwy, care a domnit în timpul celei de-A Doua Dinastii a Egiptului Antic, iar clădirea a servit drept monument în amintirea domniei sale.

Structura este formată din două secțiuni: un mormânt subteran pentru rege și o incintă situată deasupra solului, unde urmașii lui Khasekhemwy se adunau pentru a-i aduce omagii demnitarului răposat.

Arheologii consideră că Shunet el-Zebib este un precursor direct al renumitelor piramide din Egipt. De fapt, succesorul lui Khasekhemwy, Djoser, a construit Piramida în Trepte din Saqqara, cunoscută drept prima piramidă adevărată.

Prin urmare, această clădire are o mare importanță arhitecturală, deoarece descrie etapele timpurii ale evoluției piramidelor egiptene. De-a lungul secolelor, structura a suferit numeroase daune, drept pentru care, în 2007, arheologii au început un proiect de restaurare, pentru aducerea lui Shunet el-Zebib la gloria de odinioară.

4

Palatul Knossos, Grecia

Palatul Knossos este situat la sud de Heraklionul actual, lângă coasta de nord a Cretei, și a fost construit de o civilizație numită minoică, din Epoca Bronzului.

Palatul acoperă aproximativ 14.000 de metri pătrați și era cândva înconjurat de un întreg oraș. A fost restaurat de o echipă condusă de arheologul britanic Arthur Evans, la începutul secolului XX.

Foto: Wikimedia

Când a fost construit palatul, „trebuie să fi fost o priveliște remarcabilă, cu totul diferită de orice se putea vedea în Creta”, scrie Josephine Lesley Fitton în cartea „Minoicii (Oamenii trecutului)”.

Autoarea mai notează că și alte așezări de pe Insula Creta și-au construit propriile palate în această perioadă, însă niciunul nu a fost la fel de mare sau de impresionant precum Knossos.

Palatul Knossos a fost lovit de câteva calamități naturale, care i-au provocat numeroase daune. Structura a fost reconstruită de multe ori, dar a fost complet distrusă în jurul anului 1300 î.e.n.

Un secol mai târziu, Knossos a fost complet abandonat, iar palatul a fost descoperit abia la începutul anilor 1900.

5

Nuraghe Santu Antine, Italia

Foto: Wikimedia

Unul dintre cele mai mari situri arheologice din Sardinia, Italia, Nuraghe Santu Antine este o clădire megalitică situată în Valea Nuraghi.

Localnicii numesc structura Sa Domu de su Re, sau „Casa Regelui”, care indică scopul acestei clădiri. Santu Antine a fost construit în Epoca Bronzului, în jurul anului 1600 î.e.n., din bazalt, o rocă vulcanică.

Clădirea este un nuraghe, un tip de edificiu megalitic antic răspândit în întreaga insulă Sardinia. Literal, înseamnă „grămadă goală de pietre” și aceste structuri sunt construite din blocuri mari de bazalt, o piatră care poate fi găsită din abundență pe insulă.

Turnul principal al Santu Antine este cel mai vizibil, dar în jurul său sunt poziționate alte trei turnuri mai mici. Se crede că a existat și un sat mare în jurul structurii Nuraghe, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru confirmarea acestei ipoteze.

Oricum, cert este că Nuraghe Santu Antine rămâne o probă incontestabilă a abilităților inginerești și arhitecturale ale oamenilor care au trăit în Sardinia și au construit acest colos în urmă cu milenii.

6

Dún Aonghasa, Irlanda

Dún Aonghasa este una dintre cele mai vechi minuni ale Irlandei, fiind cocoțată sfidător pe o stâncă de 100 de metri, pe țărmul Oceanului Atlantic.

Construită în jurul anului 1100 î.e.n., această cazemată semicirculară este unul dintre forturile cel mai bine conservate de oriunde din lume.

Foto: Wikimedia

Acest fort din Epoca Fierului le dă de secole bătăi de cap exploratorilor și cercetătorilor, dar se presupune că locul a fost locuit prima dată în 1500 î.e.n.

Probabil că structura a început să ia formă odată cu acumularea primilor bolovani la baza sitului. În următoarele secole, fortul a crescut încet, până la forma pe care o vedem astăzi.

Interesant este că nimeni nu știe cine a fost Aonghas; se presupune că a fost un nobil sau un rege. Oricum, clădirea rămâne un obiectiv turistic impresionant.

Una dintre trăsăturile distinctive ale Dún Aonghasa sunt pietrele de apărare zimțate, cunoscute sub numele de Chevaux de Frise, adăugate în jurul fortului în preajma anului 700 î.e.n.

Astăzi, Dún Aonghasa este una dintre cele mai renumite destinații turistice din Irlanda și este un monument național protejat.

7

Cetatea Van, Turcia

Cetatea Van a fost simbolul puterii regilor urartieni care stăpâneau regiunea în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. A fost construită de vechiul regat Urartu din ceea ce este azi Turcia, în secolele VIII-VII î.e.n.

Pe lângă faptul că este magnifică, Cetatea Van este un exemplu excelent de măiestrie urartiană și conține, de asemenea, mai multe vestigii care ne oferă detalii despre istoria de 250 de ani a regatului.

Foto: Wikimedia

Camere pentru regi, sanctuare în aer liber, stele inscripționate (din piatră sau din lemn), inscripții și acte regale scrijelite pe ziduri – dovezi de acest fel pot fi găsite peste tot în citadelă.

După căderea Regatului Urartu, locul a trecut în mâinile altor popoare, precum mezii, ahemenizii, armeni, parții, romanii, persanii sasanizii, bizantinii, arabii, otomanii și rușii.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu