Splendori în cădere: 11 cele mai frumoase cascade din lume

Care crezi că sunt cele mai frumoase cascade din lume? Este greu de spus de ce suntem atât de fascinați de marile căderi de apă. Oare anvergura și forța lor ne atrag atât de mult? Sau împrejurimile luxuriante?

Probabil că ambele. O cascadă este o reprezentare a forței naturii și o imagine a frumuseții și abundenței sale. Toate aceste 11 cascade sunt uimitoare și puternice.

Dacă se întâmplă să vizitezi vreuna dintre aceste țări, îți recomandăm să nu le ratezi! Așadar, iată 11 dintre cele mai frumoase cascade din lume.

1

Cascada Victoria

cele mai frumoase cascade
Localizare: granița dintre Zimbabwe și Zambia. Foto: Wikimedia

Iată prima dintre cele mai frumoase cascade din lume. Situată pe Fluviul Zambezi, în sud-estul Africii, Cascada Victoria se află pe lista patrimoniului UNESCO.

Numită cândva „cea mai mare perdea de apă căzătoare”, această cascadă magnifică este o priveliște uimitoare.

2

Cascada Ban Gioc-Detian

cele mai frumoase cascade
Localizare: granița dintre China și Vietnam. Foto: Wikimedia

Iată o altă cascadă situată pe granița dintre două state, motiv pentru care are două nume: este cunoscută drept Ban Gioc pe partea vietnameză și drept Detian în China.

Căderea de apă este de fapt compusă din mai multe cascade și se află pe Râul Quay Son. Poate fi accesată atât de pe partea vietnameză, cât și de pe cea chineză. Ban Gioc-Detian este cea mai mare cascadă situată între două state din Asia.

3

Cascada Havasu

cele mai frumoase cascade
Localizare: Marele Canion, Arizona. Foto: Wikimedia

Cu apele sale turcoaz care contrastează cu solul roșu, Cascada Havasu este o priveliște e fermecătoare. Deși este situată în Marele Canion, una dintre cele mai populare destinații turistice din SUA, nu este tocmai ușor să ajungi la ea.

Este nevoie să faci o drumeție dificilă și să primești permisiunea de a intra în rezervația indiană de aici. Havasu nu este singura cascadă din Marele Canion, însă este cu siguranță cea mai frumoasă.

4

Cascada Skogafoss

cele mai frumoase cascade
Localizare: Islanda. Foto: Wikimedia

Islanda este țara ghețarilor și a cascadelor, iar Skogafoss este una dintre cele mai mari, mai frumoase și mai vizitate căderi de apă din această țară.

Skogafoss se află pe râul Skoga și poate fi accesată de deasupra sau de dedesubt. Turiștii care nu se tem că vor fi udați de apa care cade pot admira cascada de la distanță foarte mică.

5

Cascada Jog

cele mai frumoase cascade
Localizare: India. Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai înalte cascade din India este Cascada Jog, aflată lângă satul cu același nume. Cascada s-a format pe Râul Sharavathi și, pe lângă faptul că este o atracție turistică, oferă energie electrică orașelor din apropiere.

Una dintre cele mai mari hidrocentrale din India transformă în electricitate curenții puternici ai cascadei.

6

Cascada Mardalsfossen

cele mai frumoase cascade
Localizare: Norvegia. Foto: Wikimedia

La fel ca Jog, din India, această cascadă este folosită în cea mai mare parte a anului pentru a genera electricitate. Turiștii au voie să vadă cascada numai atunci când debitul apei este cel mai scăzut, între 20 iunie și 20 august, o „fereastră” destul de îngustă.

Mardalsfossen este cea mai înaltă cascadă din Europa, având înălțimea de 705 metri.

7

Cascada Dettifoss

cele mai frumoase cascade
Localizare: Islanda. Foto: Wikimedia

O altă cascadă emblematică a Europei este Dettifoss, despre care se spune că este cea mai puternică de pe continent. Ca multe alte cascade islandeze, apele sale provin dintr-un ghețar din care izvorăște Râul Jokulsa a Fjollum.

Dettifoss se află într-o zonă populară în rândul turiștilor, numită „Cercul de Diamant”.

8

Cascada Iguazu

cele mai frumoase cascade
Localizare: granița dintre Argentina și Brazilia. Foto: Wikimedia

La granița dintre Argentina și Brazilia, pe Fluviul Iguazu, se află imensa Cascadă Iguazu. Este cel mai mare sistem de cascade din lume, având nu mai puțin de 275 de căderi de apă.

9

Cascada Sutherland

Localizare: Noua Zeelandă. Foto: Wikimedia

Aceasta este Cascada Sutherland, despre care s-a crezut mult timp că este cea mai înaltă cascadă din Noua Zeelandă, având înălțimea de 580 de metri.

Astăzi știm că este depășită de Cascada Browne, însă rămâne una dintre cele mai pitorești și luxuriante priveliști din Noua Zeelandă.

10

Cascada de pe Rin

Localizare: Elveția. Foto: Wikimedia

Această cascadă elvețiană este, probabil, una dintre cele mai „prietenoase” cu turiștii dintre toate cascadele de pe lista noastră. Se află în apropierea unui oraș mare (Zurich), o poți admira din diferite perspective și este înconjurată de superbe castele medievale.

Totodată, este cea mai mare cascadă din Elveția, așa că, dacă ajungi în această țară, ar fi bine să nu o ratezi.

11

Ghețarul atârnat

Localizare: Chile. Foto: Wikimedia

Iată și ultima dintre cele mai frumoase cascade din lume. Parcul Național Queulat oferă o priveliște unică: o cascadă care se „prăbușește” de pe o stâncă, în timp ce un ghețar atârnă deasupra ei, creând iluzia că apa izvorăște direct din ghețar.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu