Dovezi incontestabile: 5 civilizații antice care stăpâneau tehnologii avansate

Cei mai mulți membri ai comunității științifice cred că am reușit să construim imperiul tehnologic global al secolului XXI fără prea mult ajutor de la strămoșii noștri. Credința generală este că numeroasele civilizații antice care ne-au precedat erau compuse din primitivi fără prea multă pregătire.

În pofida acestor idei preconcepute, tot ceea ce știm astăzi se bazează pe munca și studiul acelor civilizații antice. Vă prezentăm câteva exemple care vă vor convinge că oamenii din trecut erau mult mai avansați decât se crede.

Parcă în joacă, ne-au lăsat moștenire întrebări la care știința zilelor noastre nu știe și nu are cum să răspundă.

1. Pilonul de fier care nu ruginește (Delhi, India)

Civilizatii antice - Stalpul din Delhi

Foto: grunge.com

Acest pilon îi intrigă pe cercetători deoarece, deși a fost făcut din fier acum 1.600 de ani, el nu ruginește. Cu toții știm că orice obiect din fier cade victimă ruginei după o vreme, mai ales dacă este expus intemperiilor.

Așadar, cum este posibil ca un pilon milenar, înalt de aproape 7 metri, să rămână în starea în care a fost construit? Oamenii de știință n-au reușit să găsească o explicație și nu cunosc nici astăzi ce tehnică au folosit maeștrii fierari indieni.

Un lucru este cert, totuși: pilonul din Delhi nu este singurul care și-a conservat starea, deci nu poate fi vorba despre un incident norocos. Stâlpi similari există și la Dhar, Mandu, pe munții Kodachadri și Abu. De asemenea, arheologii care studiază aceste civilizații antice au descoperit și o serie de tunuri neruginite, construite tot de indieni.

Așadar, dacă în urmă cu câteva milenii, oamenii știau să împiedice ruginirea, ore câte astfel de cunoștințe s-au pierdut definitiv în negura istoriei?

2. Civilizații antice avansate – lentila din Nimrud

Civilizatii antice - Lentila Nimrud

Foto: wikimedia.org

Când avem de-a face cu artefacte antice – precum lentila din Nimrud -, prima întrebare care se pune este la ce foloseau ele. Lentila de mici dimensiuni a fost confecționată din cristal natural, acum 3.000 de ani, de asirieni.

Ea a fost șlefuită prin mijloace artificiale și este echivalentul unei lupe care mărește de 3 ori. Desigur, în zilele noastre, orice laborator realizează o astfel de lentilă în câteva ore.

Dar, dacă ne gândim că lentila in Nimrud a fost realizată în anii 750-710 î.e.n. de o civilizație antică presupus primitivă, vom privi lucrurile cu alți ochi.

La fel ca orice artefact care contrazice opinia generală despre strămoșii noștri, lentila din Nimrud a stârnit numeroase dezbateri în comunitatea științifică. Desigur, încă nu s-a stabilit cu exactitate prin ce procedeu a fost creată și la ce era folosită.

3. Seismograful chinezesc

Civilizatii antice - Seismograf

Foto: cgtrader.com

Una dintre cele mai dezvoltate civilizații antice a fost cea chineză. Deși inventatorul oficial al seismografului este un fizician scoțian din secolul al XIX-lea, detectorul de cutremure a fost inventat mult mai devreme.

Seismograful a fost inventat, de fapt, de chinezi, în anul 132 î.e.n. Aparatul consta într-un vas de bronz cu diametrul de 1.8 metri. Pe vas erau montați opt dragoni sculptați, care țineau în gură câte o bilă de bronz.

La baza vasului, în dreptul fiecărui dragon, se afla câte o broască cu gura deschisă. În interiorul vasului se afla un pendul, sensibil la orice mișcare.

În timpul cutremurelor, pendulul se mișca și pornea mecanismul vasului. În funcție de direcția cutremurului, bila de bronz cădea din gura unuia dintre dragoni direct în gura broaștei de sub el.

Potrivit relatărilor, mecanismul chiar funcționa, înregistrând inclusiv cutremure neresimțite de populație.

4. Oțelul de Damasc

Civilizatii antice - Otel de Damasc

Foto: perkinknives.com

Ați putea presupune că niște civilizații antice fără prea multe cunoștințe n-ar fi în stare să creeze oțel de cea mai bună calitate. Și totuși, oțelul de Damasc, produs începând cu secolul al III-lea, este unic în lume.

Metoda de fabricare s-a pierdut în secolul al XVII-lea, iar de atunci nimeni n-a reușit să-i afle secretul. Oțelul de Damasc este ușor de recunoscut datorită aspectului irizat și este extrem de rezistent.

Mai mult, el rămâne ascuțit mult mai mult decât oțelul tradițional. Intrigați de calitatea excepțională a materialului, oamenii de știință l-au analizat și au descoperit în compoziție nanotuburi de carbon.

Nanotuburile de carbon sunt elementul responsabil pentru duritatea oțelului de Damasc. Așadar, în secolul al III-lea, sirienii foloseau tehnologii pe care noi le-am „descoperit” doar în anii ’90. Nu e rău pentru un popor înapoiat, nu-i așa? 🙂

5. Motorul cu abur, produs de grecii antici

Primul motor cu abur utilizabil a fost patentat de scoțianul James Watt în 1781. Cu toate acestea, dispozitivele care funcționau prin forța aburului au fost inventate cu mult înaintea erei industriale.

Puțini știu că mașina cu abur a fost inventată în secolul I, de grecii antici. Heron din Alexandria a creat o sferă goală pe dinăuntru, pivotată pe două tuburi prin care trecea aburul. Aburul provenea dintr-un mic fierbător, umplea sfera și ieșea prin niște țevi.

Jeturile de abur care țâșneau făceau ca sfera să se rotească. Deși invenția n-a fost utilizată la ceva concret, este clar că civilizațiile antice aveau cunoștințe de fizică avansate.

Toate aceste elemente întăresc ideea că trecutul are încă multe secrete. Vă invităm să descoperiți în continuare și câteva simboluri oculte care fac legătura între civilizațiile antice.

7 comentarii

  1. Alexandru Constantin
    • Ștefan Băbuțiu
    • valentin
    • TIBI JR
  2. ion roata
  3. mos ion roata
  4. Ioan cocisan

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!