fbpx

Dovezi incontestabile – 5 civilizații antice care stăpâneau tehnologii avansate

Cei mai mulți membri ai comunității științifice cred că am reușit să construim imperiul tehnologic global al secolului XXI fără prea mult ajutor de la strămoșii noștri. Credința generală este că numeroasele civilizații antice care ne-au precedat erau compuse din primitivi fără prea multă pregătire.

În pofida acestor idei preconcepute, tot ceea ce știm astăzi se bazează pe munca și studiul acelor civilizații antice. Vă prezentăm câteva exemple care vă vor convinge că oamenii din trecut erau mult mai avansați decât se crede.

Parcă în joacă, ne-au lăsat moștenire întrebări la care știința zilelor noastre nu știe și nu are cum să răspundă.

1. Pilonul de fier care nu ruginește (Delhi, India)

Civilizatii antice - Stalpul din Delhi
Foto: grunge.com

Acest pilon îi intrigă pe cercetători deoarece, deși a fost făcut din fier acum 1.600 de ani, el nu ruginește. Cu toții știm că orice obiect din fier cade victimă ruginei după o vreme, mai ales dacă este expus intemperiilor.

Așadar, cum este posibil ca un pilon milenar, înalt de aproape 7 metri, să rămână în starea în care a fost construit? Oamenii de știință n-au reușit să găsească o explicație și nu cunosc nici astăzi ce tehnică au folosit maeștrii fierari indieni.

Un lucru este cert, totuși: pilonul din Delhi nu este singurul care și-a conservat starea, deci nu poate fi vorba despre un incident norocos. Stâlpi similari există și la Dhar, Mandu, pe munții Kodachadri și Abu. De asemenea, arheologii care studiază aceste civilizații antice au descoperit și o serie de tunuri neruginite, construite tot de indieni.

Așadar, dacă în urmă cu câteva milenii, oamenii știau să împiedice ruginirea, ore câte astfel de cunoștințe s-au pierdut definitiv în negura istoriei?

2. Civilizații antice avansate – lentila din Nimrud

Civilizatii antice - Lentila Nimrud
Foto: wikimedia.org

Când avem de-a face cu artefacte antice – precum lentila din Nimrud -, prima întrebare care se pune este la ce foloseau ele. Lentila de mici dimensiuni a fost confecționată din cristal natural, acum 3.000 de ani, de asirieni.

Ea a fost șlefuită prin mijloace artificiale și este echivalentul unei lupe care mărește de 3 ori. Desigur, în zilele noastre, orice laborator realizează o astfel de lentilă în câteva ore.

Dar, dacă ne gândim că lentila in Nimrud a fost realizată în anii 750-710 î.e.n. de o civilizație antică presupus primitivă, vom privi lucrurile cu alți ochi.

La fel ca orice artefact care contrazice opinia generală despre strămoșii noștri, lentila din Nimrud a stârnit numeroase dezbateri în comunitatea științifică. Desigur, încă nu s-a stabilit cu exactitate prin ce procedeu a fost creată și la ce era folosită.

3. Seismograful chinezesc

Civilizatii antice - Seismograf
Foto: cgtrader.com

Una dintre cele mai dezvoltate civilizații antice a fost cea chineză. Deși inventatorul oficial al seismografului este un fizician scoțian din secolul al XIX-lea, detectorul de cutremure a fost inventat mult mai devreme.

Seismograful a fost inventat, de fapt, de chinezi, în anul 132 î.e.n. Aparatul consta într-un vas de bronz cu diametrul de 1.8 metri. Pe vas erau montați opt dragoni sculptați, care țineau în gură câte o bilă de bronz.

La baza vasului, în dreptul fiecărui dragon, se afla câte o broască cu gura deschisă. În interiorul vasului se afla un pendul, sensibil la orice mișcare.

În timpul cutremurelor, pendulul se mișca și pornea mecanismul vasului. În funcție de direcția cutremurului, bila de bronz cădea din gura unuia dintre dragoni direct în gura broaștei de sub el.

Potrivit relatărilor, mecanismul chiar funcționa, înregistrând inclusiv cutremure neresimțite de populație.

4. Oțelul de Damasc

Civilizatii antice - Otel de Damasc
Foto: perkinknives.com

Ați putea presupune că niște civilizații antice fără prea multe cunoștințe n-ar fi în stare să creeze oțel de cea mai bună calitate. Și totuși, oțelul de Damasc, produs începând cu secolul al III-lea, este unic în lume.

Metoda de fabricare s-a pierdut în secolul al XVII-lea, iar de atunci nimeni n-a reușit să-i afle secretul. Oțelul de Damasc este ușor de recunoscut datorită aspectului irizat și este extrem de rezistent.

Mai mult, el rămâne ascuțit mult mai mult decât oțelul tradițional. Intrigați de calitatea excepțională a materialului, oamenii de știință l-au analizat și au descoperit în compoziție nanotuburi de carbon.

Nanotuburile de carbon sunt elementul responsabil pentru duritatea oțelului de Damasc. Așadar, în secolul al III-lea, sirienii foloseau tehnologii pe care noi le-am „descoperit” doar în anii ’90. Nu e rău pentru un popor înapoiat, nu-i așa? 🙂

5. Motorul cu abur, produs de grecii antici

Primul motor cu abur utilizabil a fost patentat de scoțianul James Watt în 1781. Cu toate acestea, dispozitivele care funcționau prin forța aburului au fost inventate cu mult înaintea erei industriale.

Puțini știu că mașina cu abur a fost inventată în secolul I, de grecii antici. Heron din Alexandria a creat o sferă goală pe dinăuntru, pivotată pe două tuburi prin care trecea aburul. Aburul provenea dintr-un mic fierbător, umplea sfera și ieșea prin niște țevi.

Jeturile de abur care țâșneau făceau ca sfera să se rotească. Deși invenția n-a fost utilizată la ceva concret, este clar că civilizațiile antice aveau cunoștințe de fizică avansate.

Toate aceste elemente întăresc ideea că trecutul are încă multe secrete. Vă invităm să descoperiți în continuare și câteva simboluri oculte care fac legătura între civilizațiile antice.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

 • Alexandru Constantin spune:

  Am studiat în viața mea numeroase lucrări despre lume, cosmos, viață (în general), omul și originea lui, dar și despre credințele oamenilor. am înțeles că omul nu este o vietate apărută, prin evoluție din vreo ființă primitivă, apropiată de el. Sunt multe date care confirmă ipoteza că omul a apărut pe pământ ca OM, făurit de Dumnezeu sau provenit din ală zonă a cosmosului, ceea ce este mult mai credibil. Fără a nega crearea lui de către Dumnezeu. Care există, fiind atotputerea și existența eternă, care se manifestă prin Legea armoniei universale. Sunt multe de spus pe această temă. Eu am scris deja o carte prin care încerc să explic unele idei despre cosmogonie, viață, inclusiv a omului, Legea armoniei universale.

  • Ștefan Băbuțiu spune:

   Recunosc că dl Alexandru Constantin a apărut ca fiind produs fiind de Dumnezeu, dar eu am provenit prin evoluție, de la niște bacterii arhaice, pești, mamifere, protooameni și apoi Homo sapiens.
   Ce să-i faci, fiecare pe drumul său!
   Ștefan Băbuțiu

  • Domnule Alexandru Constantin, ma intreb de foarte multa vreme cum am aparut pe pamint. Nu gasesc valida nici una din teoriile actuale. Evolutionismul nu cred ca a condus la aparitia omului pe Terra pentru ca, evoluind ne-am fi adaptat traiului pe pamint asa cum au facut toate celelalte vietuitoare, plante sau animale. Noi nu putem trai in nici o zona a pamintului fara sa ne protejam intr-un fel sau altul. Nu ne adaptam nici in zone friguroase, nici in zone temperate si nici in zone calde. Creationismul nu ma convinge pentru ca sint multe „rase” de oameni care nu s-au putut crea din Adam si Eva. Ma gindesc cu mai multa convingere la „mutarea” noastra pe pamint din alte zone ale universului. Asta explica si diversitatea „raselor” si neadaptarea omului la conditiile de mediu de pe Terra. Poate gresesc, dar asa cred eu ca s-a intimplat.

 • ion roata spune:

  Ce tampenie. Evolutionismul este pentru inculti si semidocti. Dar cine e indragostit de propria prostie nu are cum sa isi depaseasca orizontul. Mai ales ca bazele azotate ale ADN, baza teoriei evolutioniste, nu se pot forma toate in acelas loc si in acelas timp. In afara de asta, informatia insasi nu poate exista structurata ca atare dar fara finalitate adica fara intentionalitate, deci scop aprioric.
  Mai simplu spus, ADN este doar instrument pentru atingerea unui scop si nu cauza. CIne confunda gasca cu lebada e clar ca nu are chef sa si inteleaga. Aviz lui Stefan.

 • mos ion roata spune:

  nu este ilegal sa fii incult sau chiar inept. Somn usor mai departe. Daca esti onest cu tine insuti, o sa mai evoluezi un pic si o sa intelegi ca teoria evoolutiei este o prostie. Informatiile sunt in jurul tau, nu trebuie decat sa le accesezi. Sunt specialist in biologie si afirm cu toata raspunderea: EVOLUTIA NU EXISTA.
  legea fundamentala a materie vii este CONSERVAREA si nu SCHIMBAREA. Rewstul este imaginatie a unui personaj cu mentalitate rasista (Derwin) care ii ura pe negri din adancul fiintei si a cautat sa INVENTEZE o teoerie care sa ii justifice rasismul. El a declarat intre altele si

  1- ca negrii nu sunt oameni ci un fel de animale din genul maimutelor. Ce parere ai despre rigoarea stiintifica a lui Darwin, monser?

  2- ca teoria sa este doar o TEORIE – iar altii au transformat-o in fals adevar. Ea jsutifica politica colonialista a imperiului Britanic si a fost promovata agresiv.
  Tocmai in UK a aparut fosila FALSIFICATA a asa zisului om de Piltdown, care justifica superioritatea RASIALA a englezilor asupra celorlalte popoare.

 • Ioan cocisan spune:

  E dreptul tau sa gandesti asa cum poti,cine poate sa-ti ceara mai mult!

 • >