Machu Picchu, poarta spre cer. Orașul pierdut al incașilor

Pe teritoriul de azi al statului Peru găsim una dintre cele mai enigmatice destinații de pe planetă: ruinele orașului Machu Picchu. Acest loc magic „aprinde” imaginația vizitatorilor de zeci de ani, iar oamenii de știință sunt fascinați de misterele sale.

Farmecul și mistica locului sunt atât de puternice, încât Machu Picchu a fost numit recent una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Machu Picchu este situat în sudul țării, pe versanții estici ai Anzilor.

Machu-picchu-lama_compressed
O scenă clasică: Machu Picchu „supravegheat” de o lamă. Foto: Amazing Places

Orașul maiestuos se ridică deasupra Văii Urubamba. Arheologii speculează că Machu Picchu ar fi fost una dintre reședințele lui Pachacutec, primul împărat incaș, aflat la conducerea țării sale până în jurul anului 1450.

În plus, cele câteva clădiri cu scop ceremonial descoperite aici sugerează că locul era folosit și ca sanctuar. Se estimează că în Machu Picchu locuiau 1.200 de oameni, cu ocupații din trei domenii distincte: agricol, urban și religios.

Zonele inferioare ale sitului conțin clădirile ocupate de agricultori. În zonele de mijloc ale muntelui, terasele și sistemele de irigare profită de pantele naturale.

Cele mai importante sectoare, cele religioase, sunt situate în partea superioară a muntelui, de unde erau urmărite mișcările „regelui Soare”.

Ruinele orașului Machu Picchu, cunoscut drept „Orașul pierdut al incașilor“ , au fost descoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, de la Universitatea Yale.

Legendele și miturile locale indică faptul că Machu Picchu (cuvânt din limba indigenă quechua însemnând „vechiul munte” sau „cel mai înalt vârf” ) a fost venerat ca loc sacru.

În plus, se știe că Machu Picchu a fost un observator astronomic. Piatra Intihuatana („locul unde este prins Soarele”) este un indicator precis al datei celor două echinocții și al altor evenimente cerești semnificative.

La miezul zilei, pe 21 martie și 21 septembrie, soarele cade direct pe pilonul vertical, fără a crea umbră.

Machu-picchu-intihuatana_compressed
Piatra Intihuatana, numită astfel de Hiram Bingham, este una dintre marile enigme de la Machu Picchu.  Foto: Flickr/Black Diamond Images

Cu peste 150 de case și clădiri în stare bună de conservare, Machu Picchu este considerat o capodoperă de arhitectură și inginerie. Aceste structuri, sculptate în granitul gri din vârful muntelui, sunt minuni ale arhitecturii și esteticii.

Multe dintre blocurile de construcție cântăresc 50 de tone sau mai mult și au fost sculptate la perfecțiune milimetrică. Din aceste motive, Machu Picchu este una dintre destinațiile turistice pe care, probabil, oricine ar vrea să le viziteze.

Fie din pasiune pentru istorie, fie pentru spiritul de aventură în locuri exotice, orice călător ar trebui să vadă acest loc incredibil. Este unul dintre cele mai vizitate locuri istorice din lume și, urmărind filmul prezentat mai jos, este lesne de înțeles de ce.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu