Pista Aeroportului Gisborne este tăiată de-a curmezișul de calea ferată

Avionul este cel mai sigur și rapid mijloc de transport pe care îl avem astăzi. Călătoria pe calea aerului – care era doar o fantezie sălbatică în urmă cu câteva secole – este acum ceva la ordinea zilei.

Cu aproape 40 de milioane de zboruri pe an, zborul cu avionul este acum la fel de comun precum șofatul. Chiar și așa, există unele lucruri care-i pot șoca până și cei mai experimentați piloți și călători, iar unul dintre ele este Aeroportul Gisborne.

Foto: Daniel Garland

Situat în suburbia Elgin din Noua Zeelandă, Gisborne este unul dintre cele 62 de aeroporturi ale acestei țări destul de mici (are populația de aproximativ cinci milioane de oameni).

Acoperă aproximativ 160 de hectare, ceea ce ar putea să nu pară cine știe ce pentru un aeroport. Cu toate acestea, fiecare centimetru al suprafeței este utilizat eficient.

Aeroportul Gisborne are o linie feroviară funcțională, care traversează pista principală. Aceasta înseamnă că trenurile pot trece la doar câțiva metri distanță de avioanele care aterizează.

Firește, traficul în zonă este foarte bine controlat. Dar simplul gând că avionul s-ar putea ciocni de tren este suficient pentru a le da fiori chiar și celor mai experimentați călători.

Foto: Daniel Garland

În afară de pista principală, care are 1.3 kilometri lungime, aeroportul mai are și trei piste cu iarbă, care sunt destinate aeronavelor ușoare. Momentan, Aeroportul Gisborne este folosit doar pentru zboruri regionale, iar linia de tren Palmerston North-Gisborne nu a provocat până acum evenimente nefericite.

Rata anuală a accidentelor de aeronave a scăzut la nivel mondial. Aeroportul Gisborne se menține și el în această tendință. În 2018, a primit un împrumut de 5.5 milioane dolari (4.8 milioane euro) pentru reamenajare și reproiectare.

Odată cu creșterea nivelului de securitate al pistei principale, locul va reflecta, de asemenea, cultura unică a regiunii Taieawhiti.

Dacă te interesează acest reper unic, încă ai șansa să aterizezi pe o pistă care este traversată de o cale ferată funcțională. Este o experiență unică.

Foto: Daniel Garland

Descoperă și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Pista Aeroportului Gisborne este tăiată de-a curmezișul de calea ferată”

Lasă un comentariu