Stiftskeller: Restaurantul deschis în anul 803, unde sticla de vin costă 3.500 de euro

Salzburg nu este capitala oficială a Austriei, însă unii ar spune că este capitala culturală a acestei țări. Orașul este celebru printre iubitorii de muzică: este locul de naștere al lui Mozart, iar aici se află celebrele dealuri unde locuia familia von Trapp.

Însă în oraș se află și alte locații istorice faimoase. Recordul pentru cel mai vechi restaurant din lume deschis neîntrerupt îi aparține localului Sobrino de Botin, din Spania, însă St. Peter Stiftskulinarium (Stiftskeller) din Salzburg ar putea foarte bine să concureze pentru acest titlu.

Intrarea în St. Peter Stiftskulinarium. Foto: Wikimedia

Hanul situat în Abația Sfântului Petru a fost menționat pentru prima dată în anul 803, când existența sa a fost consemnată în antologia „Carmina” a lui Alcuin, un cărturar celebru, contemporan cu Carol cel Mare.

Stiftskulinarium a fost obligat să-și închidă porțile de câteva ori de-a lungul istoriei, inclusiv în timpul invaziilor napoleoniene.

Aceste întreruperi sunt motivele pentru care, tehnic vorbind, Stiftskulinarium nu se bucură de titlul de „cel mai vechi restaurant din lume”.

Aici ar fi mâncat Cristofor Columb și Faust

Se spune că Cristofor Columb și Faust au mâncat în acest restaurant și putem presupune că Mozart a făcut la fel. Situat în inima Orașului Vechi din Salzburg, Stiftskulinarium este săpat în Monchsberg, un munte care se ridică în centrul orașului.

Restaurantul conține 11 săli de mese diferite, dintre care unele se află în apropierea catedralei Salzburg, a sălii de concerte Mozart și a fortăreței orașului, Hohensalzburg, care datează din secolul XI.

Cea mai recentă sală de mese a fost adăugată în secolul XVII, ceea ce conferă și mai multă grandoare acestui han legendar.

Deschis în 1725, Sobrino de Botín, din Madrid, este cel mai vechi restaurant din lume deschis neîntrerupt. Foto: Wikimedia

În ultimii 25 de ani, Claus Haslauer și Veronika Kirchmair au modernizat elemente din stabiliment, oferind patru experiențe diferite: servirea tip restaurant, o serie de seminarii pentru cunoscători, care implică degustarea mâncării și a vinurilor fine, catering și evenimente speciale.

Un astfel de eveniment special este Concertul Mozart, care este ținut cu regularitate, în fiecare săptămână.

Rezervarea este obligatorie dacă vrei să iei masa aici, iar prețurile variază între 43 și 115 euro.

Însă această ofertă îți permite să faci o călătorie în timp, degustând rețete istorice și ascultând absolvenții de la Universitatea Mozarteum din Salzburg cum interpretează operele lui Mozart, îmbrăcați în haine de epocă.

O pivniță săpată în stâncă

St. Peter Stiftskulinarium. Foto: Wikimedia

Fiecare fel de mâncare, de la aperitive la desert, începe și se termină cu arii care te transpun în vremurile de odinioară. Pe lângă concertele de muzică clasică, Stiftskulinarium poate adăposti până la 620 de oaspeți în interior, și alți 300 afară.

Spațiul include încăperi cum ar fi Richardstube, veche de 500 de ani, o pivniță săpată în stâncă, unde erau ținute cândva vinurile mănăstirii, și încăperea Haydnsaal, numită după un alt compozitor celebru, care se bucura în mod regulat de vin în încăperea care acum îi poartă numele.

Proprietarii se laudă pe drept cuvânt că restaurantul lor este „pentru cei care doresc cele mai fine delicatese, vinuri nobile și produse de specialitate” din Austria și din restul Europei.

Gama de vinuri începe de la un preț normal de restaurant și ajunge la 3.500 de euro pentru o sticlă de Bordeaux din 1995, produs la Chateau Petrus.

Pentru cei care dispun de bani, acest restaurant este locul ideal pentru a sărbători un eveniment: o cină la lumina lumânărilor, o cină însoțită de un spectacol, un botez, o petrecere de vacanță sau o nuntă.

În fiecare lună, meniul se înnoiește. În martie se oferă mâncăruri pentru post. Deschis șapte zile pe săptămână, acest restaurant este un vis din lumea veche pentru orice călător norocos care trece prin Salzburg, ca să nu mai vorbim de localnici, care se pot bucura în fiecare zi de istoria bogată a acestui local.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Iustinian Pascal spune:

    Chateau Petrus nu Chateau Pretus :un pic de atentie daca se poate.

  • >