Baldwin Street, cea mai abruptă stradă din lume

Locuitorii de pe strada Baldwin, din orașul neozeelandez Dunedin, nu au nevoie să meargă la sală ca să se mențină în formă. Pentru mișcarea zilnică, este suficient să facă o plimbare până în capătul străzii și înapoi.

Asta, deoarece locuiesc pe cea mai abruptă stradă din lume, conform Cărții Recordurilor Guinness. Strada este atât de înclinată, încât nu poate fi asfaltată, deoarece într-o zi caldă asfaltul s-ar scurge la vale.

Înclinație de 35%

Cea mai abrupta strada din lume 05
Foto: Instagram

Strada are 350 de metri lungime și înclinația de 35%. Mai precis, cea mai înaltă stradă din lume se înalță cu un metru la fiecare 2.86 de metri.

De-a lungul străzii sunt construite 34 de case, iar trotuarul este format din scări.

Cea mai abrupta strada din lume 02
Foto: Instagram

De asemenea, din cauza înclinației, autoritățile au decis să betoneze strada, și nu să toarne asfalt. Asta deoarece, într-o zi cu temperaturi ridicate, asfaltul ar începe să curgă la vale. Mai mult, pe timp de ploaie, betonul asigură o aderență mai bună.

Strada nu a fost construită așa intenționat. În majoritatea cartierelor vechi din Dunedin, străzile au fost construite sub formă de grilă, fără a se ține seama de particularitățile reliefului.

Strada Baldwin a fost construită la jumătatea secolului XIX.

Cea mai abruptă stradă din lume, gazda multor evenimente

Datorită caracterului său unic, strada Baldwin atrage o mulțime de curioși în fiecare an. Din 1988, aici se organizează un concurs de atletism și fitness, denumit Baldwin Street Gutbuster.

De asemenea, din 2002, pe stradă se organizează evenimentul caritabil Jaffa, când zeci de mii de bomboane portocalii sunt lansate din vârful străzii.

Cea mai abrupta strada din lume 04
Foto: Instagram

În 2019, strada a fost cât pe ce să piardă locul întâi în clasamentul celor mai abrupte străzi din lume. În luna iunie a acelui an, oficialii Cărții Recordurilor Guinness au declarat strada Ffordd Pen Llech, din Țara Galilor, drept deținătoarea recordului la această categorie.

Însă locuitorii străzii Baldwin au contestat această decizie, susținând că măsurătorile fuseseră realizate greșit în cazul Ffordd Pen Llech. Într-adevăr, după ce calculele au fost refăcute, strada din Noua Zeelandă s-a dovedit a fi mai abruptă și a fost „repusă în drepturi”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Baldwin Street, cea mai abruptă stradă din lume”

  1. Să locuieşti mai spre vârf şi după ce pleci de acasă pe jos, ajuns în vale să-ţi aduci aminte că ai uitat să închizi apa şi trebuie să te întorci înapoi. Marfă. 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu