4 decizii de ultim moment care au deviat cursul istoriei

Istoria se poate schimba radical într-o singură clipă. O alegere nepotrivită, o clipă de neatenție sau un gest absolut banal făcut de un singur om poate avea o influență covârșitoare asupra lumii întregi.

În acest articol îți prezentăm patru cazuri în care o decizie de ultim moment a schimbat cursul istoriei.

1

Prinderea lui Ludovic al XVI-lea și a Mariei Antoaneta

Ludovic si Antoaneta
Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta au fost executați prin ghilotinare. Foto: Biography

În timpul Revoluției Franceze, regele Ludovic al XVI-lea și soția sa, Maria Antoaneta, au decis să fugă din țară pentru a scăpa de furia oamenilor.

Operațiunea, care a avut loc pe 21 iunie 1791, a fost pusă la cale de favoritul Mariei Antoaneta, contele Axel von Fersen, și de baronul de Breteuil.

Von Fersen a propus cuplului regal să părăsească țara sub acoperire și folosind o trăsură mică și ușoară, care să le permită să străbată cât mai repede drumul până la graniță.

Însă acest lucru ar fi presupus ca familia regală să fie despărțită, iar Maria Antoaneta a refuzat. A ales o trăsură mai mare, trasă de șase cai, care era mult mai lentă și care atrăgea atenția.

În final, această alegere neinspirată a dus la capturarea celor doi monarhi, la doar 50 de kilometri distanță de Paris.

2

Bombardamentul atomic de la Nagasaki

Nagasaki
Foto: Getty Images

Când americanii au aruncat cele două bombe atomice asupra Japoniei, în august 1945, ținta inițială a „Grăsanului” era orașul Kokura.

Dar, în dimineața atacului, cerul de deasupra orașului era acoperit de nori și de fumul provocat de bombardarea localității vecine Yahata, care avusese loc cu o zi înainte.

Deoarece primise ordin să arunce bomba fără ajutorul radarului doar dacă ținta era vizibilă, comandantul misiunii, maiorul Charles Sweeney, a decis să atace ținta secundară, Nagasaki.

3

Încercarea de asasinare a lui Theodore Roosevelt

Asasin
Un articol de ziar în care apare fotografia lui John Schrank, cu titlul „Un nebun l-a împușcat pe Roosevelt”. Foto: Milwaukee Journal Sentinel

Pe 14 octombrie 1912, în timpul campaniei prezidențiale din SUA, Theodore Roosevelt urma să țină un discurs în Milwaukee, în statul Wisconsin.

După ce au luat masa la hotelul Gilpartick, Roosevelt și câțiva membri ai echipei de campanie s-au îndreptat spre mașină. În jurul automobilului se adunase un grup de susținători, iar Roosevelt s-a apropiat de ei, pentru a-i saluta.

În mulțime se afla și un bărbat cu o armă în mână. John Schrank, proprietarul unui bar din New York, îl urmărise pe Roosevelt prin opt state în încercarea de a prinde momentul potrivit pentru a-l asasina.

Schrank l-a ținit pe Roosevelt și a tras. Glonțul l-a lovit pe politician în piept.

Încercarea de asasinare ar fi avut succes dacă Roosevelt nu ar fi decis să țină în unul dintre buzunarele hainei un discurs care avea nu mai puțin de 50 de pagini și tocul metalic pentru ochelari.

Aceste două obiecte i-au salvat lui Roosevelt viața, oprind glonțul.

4

Cheia care ar fi putut salva Titanicul

Titanic
Foto: History

Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai mari tragedii navale din istorie. Nava a lovit un iceberg în Oceanul Atlantic și s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Există o mulțime factori care au contribuit la producerea tragediei, iar unul dintre ei a fost decizia de ultimă oră de a schimba ofițerii.

Ofițerul David Blair a fost eliminat din echipaj chiar înainte ca nava să pornească la drum și a uitat să predea cheia dulapului unde se aflau binoclurile.

Neavând acces la aceste instrumente, membrii echipajului au scrutat orizontul încercând să depisteze aisbergurile cu ochiul liber. Acest lucru s-a dovedit fatal.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.
Cartea „100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu