Un mister al ingineriei antice – Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru

Unele dintre cele mai spectaculoase și pline de mister ruine incașe se află în Moray, Urubamba, un sit arheologic din Peru, situat la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Cuzco.

Într-o depresiune mare, de forma unui castron, au fost construite terase concentrice, care arată ca un amfiteatru din Grecia Antică. Cele mai mari dintre aceste terase, care coboară până la adâncimea de aproximativ 150 de metri, se află în centrul depresiunii.

Un mister al ingineriei antice - Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru
Foto: Pinterest

Aici se află fundul „castronului”, care este atât de bine drenat, încât nu se inundă niciodată în întregime, oricât de multă ploaie ar cădea.

Terasele concentrice sunt străbătute de mai multe scări, care se extind asemeni spițelor unei roți și permit accesul oamenilor de la vârful până la baza „castronului”.

Aceste cercuri concentrice sunt înconjurate de alte șase terase, sub formă de elipse legate între ele (și nu sub forma unor cercuri perfecte).

Un mister al ingineriei antice - Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru
Foto: Twitter

Situl este dominat de opt scări de acces, care acoperă numai o parte a perimetrului. Scopul acestor depresiuni nu este cunoscut, însă teoria cea mai larg acceptată spune că îndeplineau funcția unor „stații de cercetare agricolă”.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale sitului este diferența mare de temperatură dintre partea de sus și partea de jos a structurii, diferență care poate ajunge până la 15 grade Celsius.

 

Această caracteristică avea ca efect apariția unor microclimate, similare celor obținute în serele din timpurile moderne. Probabil că în acest fel incașii studiau efectele diferitelor condiții climatice asupra recoltelor.

Nu este o coincidență faptul că diferența de temperatură corespunde diferenței naturale dintre coasta mării și terasele din Anzi, aflate la altitudinea de 1.000 de metri.

Mai mult, studiile desfășurate asupra polenului indică faptul că pe aceste terase era adus sol din diferite părți ale Imperiului Incaș.

Se crede acum că terasele de la Moray erau folosite de către preoții-savanți ai incașilor pentru a face experimente legate de cultivarea plantelor. Astfel, ei hotărau ce plante urmau să fie oferite pentru însămânțare în întreaga regiune a Anzilor.

O altă enigmă este felul în care funcționa scurgerea pentru apa care venea prin apeducte. Nivelul cel mai de jos are o scurgere perfectă și nu se inundă niciodată, nici după ploi masive.

Un mister al ingineriei antice - Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru
Foto: Benjamin Dumas via Flickr

S-a sugerat faptul că s-ar putea să existe niște canale subpământene care permit scurgerea apei. De asemenea, terasele sunt construite pe niște formațiuni de stâncă poroasă, ce permit filtrarea apei către interiorul pământului.

S-ar putea să nu aflăm niciodată în ce scop au fost construite terasele de la Moray, însă este foarte posibil ca aici să se fi aflat, într-adevăr, o stație de cercetare agricolă.

Ceea ce nu este surprinzător, ținând cont de faptul că 60% dintre plantele cultivate în lume își au originea în Anzi. Acestea includ sute de varietăți de porumb și mii de varietăți de cartofi.

Ca să știi mai mult, citește „Tehnologia zeilor”

Această carte explorează dovezile care duc la concluzia că civilizațiile antice erau la fel de complexe precum cele actuale. Descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor indică faptul că acești oameni, considerați primitivi, foloseau tehnologii avansate – de la electricitate până la maşinării grele şi aparate de zbor. Teme precum zborul, războaiele atomice antice sau electricitatea ar putea părea bizare pentru mulţi. Cu toate acestea, după cum arată David Hatcher Childress în cartea sa, există multe dovezi care ne conduc spre ideea că avem un trecut avansat din punct de vedere tehnologic.

„Tehnologia zeilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Un mister al ingineriei antice – Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru”

Lasă un comentariu