Cercetătorii au crescut în laborator creiere „cât un bob de mazăre” care produc unde cerebrale

Pentru prima dată, oamenii de știință creat mini-creiere care produc unde cerebrale. Organoidele au format rețele neuronale și au a activitate cerebrală care seamănă cu cea a bebelușilor cu vârste de șase până la zece luni.

Iată un caz de SF devenit realitate științifică: cercetătorii au crescut într-un laborator o serie de mini-creiere. Până acum, mai fuseseră create organe (piele, inimi și plămâni) pe cale artificială, la imprimante 3D modificate, însă apariția acestor mini-creiere ar putea da naștere la întrebări complicate de natură etică.

Redăm detaliile acestui proiect ieșit din comun.

Creșterea unui mini-creier

Mini-creierele crescute în laborator, la vârsta de zece luni. Foto: Muotri Lab / UCTV

Cercetătorii au crescut în laborator mai multe mini-creiere, iar acestea au reușit să genereze și unde cerebrale. Scopul acestui proiect, detaliat în numărul din 29 august 2019 al publicației Cell Stem Cell, era găsirea de noi modalități de studiere a bolilor cerebrale.

Totuși, proiectul dă naștere unor întrebări dificile legate de începuturile conștiinței și de direcția pe care o vor lua aceste cercetări. Aceste chestiuni le vor da bătăi de cap celor care studiază etica.

Alysson Muotri, cercetător la Universitatea din California, a crescut în laborator peste 100 de mini-creiere, în vase de cultură în care a simulat mediul de dezvoltare naturală a unui embrion. Aceste creiere pot fi descrise ca organoide (structuri biologice care pot îndeplini o parte a funcțiilor unui organ complet dezvoltat), potrivit CNET.

Muotri speră să folosească organoidele pentru a studia boli neurologice și tulburări precum autismul sau epilepsia, precum și la testarea medicamentelor. Aceste creiere nu sunt organe ale unor ființe conștiente, deși unii ar putea să susțină contrariul.

Secțiune transversală printr-un mini-creier de laborator. Fiecare culoare reprezintă un alt tip de celule cerebrale. Foto: Muotri Lab / UCTV

Astfel de organoide mai fuseseră create, însă realizarea lui Muotri este specială. Creierele ei sunt „active” și au rețele neuronale funcționale, asemănătoare celor umane, adică neuroni ce fac sinapse și transmit informații în creier.

Deși bolile psihice au rareori o manifestare fizică, aceste creiere ar putea fi folosite pentru a studia afecțiuni precum schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia. Aceste afecțiuni influențează modul în care sunt conectați neuronii și modalitatea prin care se transmit impulsurile electrice în creier.

Organoidele sunt de mărimea unui bob de mazăre și au fost crescute de-a lungul unei perioade de zece luni, folosindu-se celule stem umane. Următorul pas al experimentului lui Muotri este folosirea mini-creierelor pentru cercetare în spectrul autismului, precum și lansarea unei companii care să comercializeze organoidele pentru testarea de noi medicamente.

„Aceste cercetări arată că organoidele au tipare complexe de activitate neuronală. Astfel, putem afla dacă undele cerebrale sunt schimbate în cazul diferitelor boli. În mod normal, nu aveam acces la astfel de studii”, a afirmat Muotri.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>