Japonia aprobă un experiment revoluționar: aducerea pe lume a hibrizilor om-animal

După zece ani de planuri, Hiro Nakauchi, un biolog specialist în celule stem, a primit în sfârșit aprobarea guvernului japonez pentru a desfășura unul dintre cele mai controversate studii științifice: crearea (și nașterea) ființelor hibride om-animal.

Multe țări de pe mapamond au restricționat, au retras fondurile sau au interzis de-a binelea aceste practici controversate din punct de vedere etic. Însă acum, Japonia a dat undă verde în mod oficial în ceea ce privește această cutie a Pandorei.

În 2017, o echipă de la Institutul Salk, din California, condusă de Juan Carlos Izpisua Belmonte, a creat embrioni om-porc care erau umani în proporție de 0,0001%. Experimentul a dovedit că așa-zisele organisme-himeră pot fi create prin combinarea materialului genetic provenind de la oameni și animale. Foto: buentema.org

În prima jumătate a anului 2019, guvernul japonez a afirmat că este legal să transplantezi embrioni hibrizi la animale surogat și să permiți ca animalele-gazdă să le dea naștere. Ca șef al cercetărilor în domeniul celulelor stem la Universitatea din Tokyo și la Universitatea Stanford, Nakauchi a trecut dintr-o țară în alta, urmându-și visul de a crește într-o bună zi organe umane în animale domestice, oi sau porci.

Cum pe listele de transplanturi din întreaga lume se află sute de mii de pacienți, Nakauchi speră că ideea lui poate schimba în bine aceste vieți. Este un țel încă îndepărtat, însă cel puțin a primit aprobarea oficialilor din Japonia în ceea ce privește următorul pas al cercetărilor sale.

Fiind primul cercetător care a primit aprobarea guvernului după 2014 (când experimentele au fost interzise), Nakauchi speră să ia lucrurile pas cu pas, astfel încât să câștige înțelegerea și încrederea publicului.

„Nu ne așteptăm să creăm organe umane imediat, însă acest pas ne permite să ne continuăm cercetările pe baza datelor pe care le-am adunat până acum”, a declarat Nakauchi pentru publicația The Asahi Shimbun.

Un embrion om-porc real creat în experimentul din 2017. Foto: Juan Carlos Izpisua Belmonte

Experimentele vor începe prin injectarea de celule stem cu caracteristici umane în embrionii de șobolani, animale care au fost manipulate genetic astfel încât să se nască fără pancreas.

Scopul este ca embrionul rozătoarei să folosească celulele umane pentru a dezvolta un pancreas, iar echipa plănuiește ca, vreme de doi ani, să supravegheze creșterea și dezvoltarea acestor rozătoare, monitorizându-le cu grijă organele în timpul acestui proces.

Abia după aceea vor cere cercetătorii aprobare pentru a face același lucru pe porci. În trecut, au mai fost create așa-numite „organisme-himeră” (embrioni micști om-animal) – cum ar fi embrionii hibrizi om-porc și embrionii hibrizi om-oaie -, însă, până acum, cercetătorii nu au avut permisiunea de a-i crește până dincolo de stadiul nașterii.

Una dintre cele mai mari temeri privitoare la acest tip de cercetări este legată de locul în care vor ajunge aceste celule stem umane după ce sunt injectate la animal și de tipul de celule în care s-ar putea transforma.

Profesorul Hiro Nakauchi, de la Universitatea Stanford. Foto: sciencemag.org

Nakauchi și echipa sa încearcă să orienteze acest tratament numai spre pancreas. Dacă vor descoperi că mai mult de 30% din creierul rozătoarelor este uman, cercetătorii vor opri experimentul. Aceasta este una dintre condițiile guvernului, care încearcă să prevină aducerea la viață a „animalelor umanizate”.

Însă Nakauchi nu crede că se va întâmpla asta. În 2017, el și colegii lui de la Stanford au obținut cu succes primul embrion-hibrid între om și oaie. A fost distrus după numai 28 de zile, însă hibridul nu conținea organe și avea doar un număr redus de celule umane – o singură celulă la 10.000 de celule sau chiar mai puțin.

„Încercăm să ne asigurăm că celulele umane contribuie numai la generarea anumitor organe. În cadrul acestei generări de organe controlate, nu trebuie să ne facem griji că celulele umane se vor integra acolo unde nu ne dorim, așa că ar trebui să existe mult mai puține îngrijorări legate de etică”, a explicat Nakauchi pentru publicația universitară Stanford Out There.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Japonia aprobă un experiment revoluționar: aducerea pe lume a hibrizilor om-animal”

Lasă un comentariu