Iată cum arată prima inimă cu țesut uman creată cu imprimanta 3D

Oamenii de știință au numit inima imprimată 3D, care conține vase de sânge și țesut uman, „o realizare științifică majoră”. Organul creat artificial, care este de mărimea unei inimi de iepure, reprezintă un enorm salt înainte în ceea ce privește tehnologia transplanturilor, potrivit cercetătorilor.

Inima a fost dezvoltată la Universitatea Tel Aviv, din Israel, și reprezintă o premieră mondială. Tal Dvir, care a condus proiectul, a spus că este „pentru prima dată în istorie când cineva a imprimat cu succes o inimă întreagă care conține celule, vase sanguine, ventricule și atrii”, potrivit Euronews. Tot procesul de imprimare 3D a acestui organ a durat aproximativ trei ore.

O inimă imprimată 3D cu țesut uman. Foto: AFP

În trecut, și alții au mai reușit să imprime structura unei inimi, însă nu cu celule vii. Deși încă este o posibilitate îndepărtată, savanții speră ca într-o zi să reușească să producă inimi potrivite pentru transplant la oameni, precum și grefe pentru regenerarea inimilor bolnave.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Advanced Science.

Provocările viitoare

Celulele se pot contracta, însă cercetătorii trebuie să le învețe să pompeze. Apoi plănuiesc să le transplanteze la animale, ceea ce va fi posibil peste aproximativ un an, potrivit lui Tal Dvir.

O altă problemă este cum să extindă celulele ca să obțină destul țesut pentru a crea o inimă de mărimea celei umane. Imprimantele 3D actuale sunt limitate de rezoluție, de aceea o altă provocare va fi găsirea unei metode de a imprima toate vasele capilare.

O imprimantă 3D dând formă inimii cu țesut uman. Foto: Reuters

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și transplanturile sunt astăzi singura opțiune valabilă pentru cazurile grave. Însă numărul de donatori este limitat și mulți pacienți mor așteptând. Alteori, corpurile pacienților resping transplantul.

Cercetătorii încearcă să depășească acest impas prin realizarea unor biopsii din țesutul gras al pacienților. Biopsiile vor fi folosite pentru a dezvolta hidrogelul („cerneala”) imprimantei 3D.

La început, ar putea fi create doar niște grefe cardiace, urmate de o inimă întreagă. Folosirea țesutului pacientului este crucială pentru a elimina riscul ca un implant să provoace o reacție a sistemului imunitar și să fie respins, a spus Dvir.

„Biocompatibilitatea materialelor este esențială pentru a elimina riscul respingerii implantului, care pune în pericol succesul unor astfel de tratamente”, a afirmat Dvir.

Nu este prima dată când tehnologia de imprimare 3D este utilizată pentru crearea de organe. De exemplu, cercetătorii de la ETH Zurich au imprimat 3D o inimă artificială în anul 2017, dar nu au folosit țesut uman, ci un material sintetic flexibil.

Videoclipul următor surprinde procesul de imprimare a inimii folosind celule umane.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu