Iată cum arată prima inimă cu țesut uman creată cu imprimanta 3D

Oamenii de știință au numit inima imprimată 3D, care conține vase de sânge și țesut uman, „o realizare științifică majoră”. Organul creat artificial, care este de mărimea unei inimi de iepure, reprezintă un enorm salt înainte în ceea ce privește tehnologia transplanturilor, potrivit cercetătorilor.

Inima a fost dezvoltată la Universitatea Tel Aviv, din Israel, și reprezintă o premieră mondială. Tal Dvir, care a condus proiectul, a spus că este „pentru prima dată în istorie când cineva a imprimat cu succes o inimă întreagă care conține celule, vase sanguine, ventricule și atrii”, potrivit Euronews. Tot procesul de imprimare 3D a acestui organ a durat aproximativ trei ore.

O inimă imprimată 3D cu țesut uman. Foto: AFP

În trecut, și alții au mai reușit să imprime structura unei inimi, însă nu cu celule vii. Deși încă este o posibilitate îndepărtată, savanții speră ca într-o zi să reușească să producă inimi potrivite pentru transplant la oameni, precum și grefe pentru regenerarea inimilor bolnave.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Advanced Science.

Provocările viitoare

Celulele se pot contracta, însă cercetătorii trebuie să le învețe să pompeze. Apoi plănuiesc să le transplanteze la animale, ceea ce va fi posibil peste aproximativ un an, potrivit lui Tal Dvir.

O altă problemă este cum să extindă celulele ca să obțină destul țesut pentru a crea o inimă de mărimea celei umane. Imprimantele 3D actuale sunt limitate de rezoluție, de aceea o altă provocare va fi găsirea unei metode de a imprima toate vasele capilare.

O imprimantă 3D dând formă inimii cu țesut uman. Foto: Reuters

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și transplanturile sunt astăzi singura opțiune valabilă pentru cazurile grave. Însă numărul de donatori este limitat și mulți pacienți mor așteptând. Alteori, corpurile pacienților resping transplantul.

Cercetătorii încearcă să depășească acest impas prin realizarea unor biopsii din țesutul gras al pacienților. Biopsiile vor fi folosite pentru a dezvolta hidrogelul („cerneala”) imprimantei 3D.

La început, ar putea fi create doar niște grefe cardiace, urmate de o inimă întreagă. Folosirea țesutului pacientului este crucială pentru a elimina riscul ca un implant să provoace o reacție a sistemului imunitar și să fie respins, a spus Dvir.

„Biocompatibilitatea materialelor este esențială pentru a elimina riscul respingerii implantului, care pune în pericol succesul unor astfel de tratamente”, a afirmat Dvir.

Nu este prima dată când tehnologia de imprimare 3D este utilizată pentru crearea de organe. De exemplu, cercetătorii de la ETH Zurich au imprimat 3D o inimă artificială în anul 2017, dar nu au folosit țesut uman, ci un material sintetic flexibil.

Videoclipul următor surprinde procesul de imprimare a inimii folosind celule umane.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>