Știință pură sau joaca de-a Dumnezeu? A fost creat primul embrion om-porc

Celulele umane introduse într-un organism animal nu doar că supraviețuiesc, ci chiar se dezvoltă în organismul-gazdă. În premieră mondială, cercetătorii au reușit să creeze embrioni micști umani și de porc. Deși bizare, experimentele realizate oamenii de știință ar putea avea numeroase aplicații medicale.

Embrionii creați de echipa condusă de Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la un Institutul Salk din California, sunt umani în proporție de sub 0,0001%. Totuși, ei dovedesc că așa-zisele organisme-himeră pot fi create prin combinarea materialului genetic provenind de la oameni și animale.

Celule stem umane în embrioni de porc

Embrioni
Embrionul de porc, de formă sferică, este injectat cu celule umane. Foto: bbc.co.uk

Practic, cercetătorii au implantat celule stem umane în embroni de porc. Apoi, embrionii au fost implantați în uterele unor scroafe-surogat și lăsați să se dezvolte timp de o lună.

Dintre cei 2075 de embrioni implantați, doar 186 au continuat să se dezvolte până la vârsta de 28 de zile. În cazul acestora, celulele umane nu au fost respinse de organismul scroafei deoarece au fost injectate în embrionii animali într-un stadiu de dezvoltare foarte incipient.

Este pentru prima dată când putem observa celule umane dezvoltându-se în interiorul unui animal de mari dimensiuni, a declarat Belmonte pentru BBC.

Probleme serioase de etică

Totuși, cercetătorii nu au dus experimentul până la capăt – ceea ce ar fi însemnat nașterea unor purceluși cu ADN parțial uman. Posibilitatea de a crea ființe mixte, umane și animale, a stârnit multe controverse și probleme de etică.

Asta deoarece aceste experimente ar putea duce la crearea unor animale cu abilități umane, poate chiar și cu inteligență umană.

Orice cercetare suplimentară pe acest subiect trebuie realizată cu transparență deplină, pentru a permite o dezbatere publică serioasă, susține Darren Griffin, profesor de genetică la Universitatea din Kent.

Lipsa de organe pentru transplant ar putea fi rezolvată

Cercetatorii
Profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte și Dr. Jun Wu, în laborator. Foto: smh.com.au

Potrivit lui Belmonte, scopul final al acestor cercetări este de a cultiva țesuturi sau organe umane care să poată fi transplantate la om fără a fi respinse.

„Dar suntem încă departe de acest lucru”, a spus el, recunoscând că experimentul, care a durat 4 ani, a fost foarte dificil. Totuși, până să se ajungă la cultivarea de organe pentru transplant, cercetătorii de la Institutul Salk susțin că himerele ar putea avea multe utilizări.

Ele ar putea fi folosite și în testarea medicamentelor înaintea testelor pe om, studierea instalării anumitor boli umane, dar și pentru a explica diferențele dintre organele diverselor specii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

7 comentarii la „Știință pură sau joaca de-a Dumnezeu? A fost creat primul embrion om-porc”

  1. Dupa ce am eliberat energia din interiorul atomului, dupa ce am reusit sa manipulam fenomenele naturale, cu toate consecintele negative din asta, joaca de-a creatia mi separe cea mai periculoasa. Omenire, incotro?

    • Domnule ,cine poate stii daca tot ce presupuinem noi ca e ..natural (cel putin pentru noi ) ,sau consecinte negative ,nu sunt defapt aspecte care asa au trebuit sa devina si nu din întâmplare .Mai degraba trebuie incercat sa deslusim (intr-o masura oarecare dar clar ) daca nu cumva nimic din ceea ce ne înconjoara ,absolut nimic nu este la voia întâplariii sau la voia ..noastra . Iar directia in care va merge omenirea este apropape cu certitudine o coordonata stiuta sau cel putin preconizata ..dar in nici un caz de noi. E posibil ca si la nivel de ”creator” sa fie facute niste ..pariuri. Pentru ca e clar deja ca suntem a țîșpea civilizatie ajunsa la un asemenea nivel de dezvoltare , ba unele au fost si mai si (de nu le intelegem noi artefactele gasite in urma lor ), civilizatii care e de sperat ca fiecare au ajuns la ciunoasterea faptului ca se vor auto distruge ..Si tot s-au auto distrus ca altfel nu mai eram noi .Cine suntem noi ? Suntem cine știe al citelea experiment ”TERA” om fi ? Pina cind nu si-or pierde răbdarea ăia si or inchide cercetarea in ceeea ce priveste viata pe aceasta planeta. S-ar putea sa devina momotona repetarea la infinit a unei erori . Si asta in mod sigur nu avem cum sa aflam noi ,poate civilizatia urmatoare , asa cum am aflat si noi despre cei dinaintea noastra , adica prea tirziu pentru ei si ce e mai trist ..degeaba pentru noii .

    • IT Bogdan ,mai doresc sa fac o constatare asupra căreia se pare (spre sigur ) ca aveti o părere conservatoare ca sa nu îi spun partinică.Consecintele negative nu sunt singure si niciodata nu au fost sorgintea unei cercetari a oamenilor de stiință (poate cu o singura exceptie ) ,cât au devenit ulterior din cauze de dependență a omului de stiință de factorul pecuniar ,atit de necesar si obligatoriu in etapele unui experiment sau stadiu de cercetare. Și cum banii stim cu toții unde sunt si cum se fac ei pe planeta asta , efectele au fost dirijate fix către scopurile bine cunoscute prin care s-au facut ..banii. Joaca de a creația poate fi un miraj super benefic daca ne gindim la eradicarea bolilor sau a multor situatii in care suntem inca in faza de pionierat ca sa nu spunem …doar spectatori . Mersul înainte este intr-un fel firesc si obligatoriu insa depinde de directia aleasa si mai ales de cine alege asta .Si ca si la noi in bătătură , noi cei multi suntem ..restantieri . Iar dreptul la alta reexaminare l-am pierdut de mult si cam irevesibil . Ca tot ce este adevarat si asta este tot ..trist.De ce .Pentru ca suntem in proportie directa cu numarul nostru /versus numarul lor ,datori sa contribuim si sa influențăm alegerea directiei , care in aparență se face cu …voturile noastre. o schimbare de mentalitate ar fi putut schimba soarta planetei .Acum fara sa fiu pesimist gratuit ..e cam prea târziu. O sa aflam doar cind o sa se termine continutul …mosorului .Asta este ceva nou , restul le stim cu totii si se pare (spre sigur ) că le-am stiut degeaba….

Lasă un comentariu