A fost creat primul hibrid om-oaie. Urmează cultivarea de organe?

La începutul anului 2018, marile publicații din jurul lumii titrau că savanții au reușit să creeze primii hibrizi om-oaie din istorie. De atunci, principala preocupare este ca organele să poată fi crescute în animale, iar apoi transplantate la om.

Mai mult, oamenii de știință cred că această reușită ar putea contribui și la găsirea unui remediu pentru diabetul de tip I prin crearea de pancreasuri sănătoase, care să regleze nivelul zahărului în sânge.

Creatorii de himere

Hibrid - Oi
Cercetătorii speră că vor putea „cultiva” organe umane în hibrizii creați. Foto: iStock

După ce au dezvoltat un hibrid om-porc, comunitatea științifică a manifestat entuziasm, deoarece se credea că porcii ar putea fi folosiți pentru creșterea de organe umane.

Însă, în pofida eforturilor, nicio echipă nu a reușit să ducă un astfel de proiect până la capăt. Asta, până au intrat în scenă cei de la Universitatea Stanford.

Echipa americană a fost prima care a obținut un hibrid om-oaie care să poată fi folosit în acest scop. Pentru a crea „himerele” (așa sunt numiți ființele rezultate din încrucișarea dintre oameni și animale), echipa a crescut embrioni care conțineau celule de oaie și de om.

Animalul surogat a fost ținut în viață timp de trei săptămâni. Planul următor al echipei de cercetare a fost să implanteze celule stem umane în embrioni de oaie.

Cercetătorii și-au manifestat speranța că ADN-ul uman va duce la creșterea organelor (cum ar fi pancreasul). Ar fi o premieră mondială dacă un organ uman ar putea fi dezvoltat într-o oaie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Criza de organe se apropie de sfârșit?

Hibrizi - Hiro Nakauchi
Profesorul Hiro Nakauchi, de la Universitatea Stanford. Foto: Universitatea Stanford

Oamenii de știință sunt încrezători cu privire la șansele de reușită ale proiectului. Asta, deoarece în urma mai multor experimente, au reușit să transplanteze cu succes pancreasuri la rozătoare.

„Folosindu-ne de șobolani ca mediu de creștere, am generat deja un pancreas pentru șoareci, pe care l-am transplantat la exemplarele diabetice. Am obținut o vindecare aproape completă”, a spus Hiro Nakauchi (profesor de genetică la Stanford) la o conferință a Asociației Americane pentru Progresul Științei.

„Ar putea dura cinci ani sau ar putea dura zece ani. Dar cred că în final vom reuși (să creștem organe umane)”, a apreciat Nakauchi.

Această reușită ar putea rezolva problema crizei globale de donatori de organe. În jurul lumii, sute de mii de oameni se află pe liste de așteptare pentru transplantul de organe.

În medie, așteptarea poate dura câțiva ani, iar 32 de oameni mor zilnic în așteptarea unui organ care le-ar putea salva viața.

Cât de etice sunt experimentele americanilor?

Hibrizi - organe
Apărătorii drepturilor animalelor afirmă că experimentele nu țin seama de etică. Foto: Pinterest

Reușita a survenit la mai puțin de doi ani după ce guvernul SUA a spus că va aproba finanțarea acestor experimente controversate. Însă, după ce a primit peste 20.000 de plângeri din partea activiștilor pentru drepturile animalelor, guvernul american a dat înapoi.

Pablo Ross, profesor la Universitatea California, a spus că are îngrijorări de aceeași natură. Asta, deși universitatea la care lucrează este, și ea, implicată în proiect.

„Totul depinde de cât de mult celulele umane sunt crescute în animal. Dacă se dezvoltă mai mult decât am intenționat, eu nu îmi voi da acordul, din cauza unor motive care țin de etică”, a afirmat Ross.

Totuși, profesorul a insistat că proiectul este unul dintre cele mai promițătoare experimente din lumea medicinei în momentul de față.

„Dispunem de această tehnologie uimitoare (transplantul de organe) care ar putea salva vieți, dar nu sunt suficiente organe pentru toți. Imaginați-vă că am putea crește organe pe o durată de nouă luni, până când ating mărimea organelor adulte”, a adăugat Pablo Ross.

Acesta este de părere că am putea ajunge chiar la punctul în care aceste organe să nu fie folosite doar pentru a salva vieți.

„Ar putea drept remediu pentru alte afecțiuni. De exemplu, pentru diabet”, a completat profesorul.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „A fost creat primul hibrid om-oaie. Urmează cultivarea de organe?”

Lasă un comentariu