Primul hibrid om-oaie a fost creat. Urmează „cultivarea” de organe?

Oamenii de știință au reușit să creeze la începutul acestui an primii hibrizi dintre om și oaie din istorie. Astfel, ei speră ca în viitor organele să poată fi „crescute” în animale, iar apoi transplantate la om, potrivit presei britanice.

Mai mult, ei cred că această reușită ar putea contribui și la găsirea unui remediu pentru diabetul de tip I, prin crearea de pancreasuri sănătoase, care să regleze nivelul zahărului în sânge.

Creatorii de himere

Hibrid - Oi
Cercetătorii speră că vor putea „cultiva” organe umane în hibrizii creați

După ce au dezvoltat un hibrid între om și porc, oamenii de știință s-au entuziasmat, deoarece credeau că porcii pot fi folosiți pentru a crește organe umane. Totuși, în pofida eforturilor, nicio echipă nu a reușit să ducă un astfel de proiect până la capăt.

Asta, până au intrat în scenă cei de la Universitatea Stanford. Echipa americană este prima care a obținut un hibrid om-oaie care poate fi folosit în acest scop.

Pentru a-și crea „himera” (așa sunt numiți hibrizi dintre oameni și animale), echipa a crescut embrioni care conțineau celule de oaie și de om.

Ei au menținut în viață animalul surogat, care le purta timp de trei săptămâni. Acum, echipa plănuiește să implanteze celule stem umane în embrioni de oaie.

Ei speră că ADN-ul uman va duce la creșterea organelor, cum ar fi pancreasul. Ar fi o premieră mondială dacă un organ uman ar putea fi dezvoltat într-o oaie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Criza de organe se apropie de sfârșit?

Hibrizi - Hiro Nakauchi
Profesorul Hiro Nakauchi, de la Universitatea Stanford

Oamenii de știință au încredere în proiectul lor. Asta deoarece, în urma mai multor experimente, ei au reușit să transplanteze cu succes pancreasuri la rozătoare.

„Folosindu-ne de șobolani ca mediu de creștere, am generat deja un pancreas pentru șoareci, pe care l-am transplantat la exemplarele diabetice. Am obținut o vindecare aproape completă”, a spus doctorul Hiro Nakauchi la o conferință a Asociației Americane pentru Progresul Științei.

Doctorul Hiro Nakauchi este profesor de genetică la Stanford.

„Ar putea dura cinci ani sau ar putea dura zece ani. Dar cred că în final vom reuși (să creștem organe umane – n. red.)”, a mai spus Nakauchi.

Această reușită ar putea rezolva problema crizei globale de donatori de organe. În jurul lumii, sute de mii de oameni se află pe liste de așteptare pentru transplantul de organe.

În medie, așteptarea poate dura câțiva ani, iar 32 de oameni mor zilnic în așteptarea unui organ care le-ar putea salva viața.

Cât de etice sunt experimentele americanilor?

Hibrizi - organe
Apărătorii drepturilor animalelor afirmă că experimentele nu țin seama de etică

Această reușită vine la mai puțin de doi ani după ce guvernul SUA a spus că va aproba finanțarea acestor experimente controversate. Dar guvernul a dat înapoi după ce a primit peste 20.000 de plângeri din partea activiștilor pentru drepturile animalelor.

Pablo Ross, profesor la Universitatea California, a spus că are îngrijorări similare. Aceasta deși universitatea la care lucrează este, și ea, implicată în proiect.

„Totul depinde de cât de mult celulele umane sunt crescute în animal. Dacă ele se dezvoltă mai mult decât am intenționat, eu nu îmi voi da acordul, din cauza unor motive care țin de etică”, a afirmat Ross.

Totuși, profesorul a insistat asupra faptului că proiectul este unul dintre cele mai promițătoare experimente din lumea medicinei în momentul de față.

„Dispunem de această tehnologie uimitoare (transplantul de organe – n.red.) care ar putea salva vieți, dar nu sunt destule organe pentru toată lumea. Imaginați-vă că am putea crește organe pe o durată de nouă luni, până când au mărimea unui organ adult”, a adăugat Pablo Ross.

Am putea ajunge chiar la punctul în care aceste organe să nu fie folosite doar pentru a salva vieți, este de părere Ross.

„Ele ar putea oferi un remediu pentru alte afecțiuni, cum este diabetul”, a completat profesorul.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu