Mărimea contează? Câteva curiozități din cele mai mici țări din lume

Iată care sunt cele mai mici țări din lume și câteva curiozități despre ele. Crezi că ai putea să le identifici pe hartă?

De unele nu ai auzit niciodată, de altele poate ai aflat uitându-te la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice. Au suprafețe infime și populații pe măsură, iar majoritatea sunt situate în zone izolate ale planetei.

Unele trăiesc din turism sau din vânzarea cetățeniei ori a domeniilor de internet, iar altele nici măcar n-au fost recunoscute de alte state.

1

Palau, țara cu 2 milioane de meduze

Cele mai mici tari din lume - Palau
Foto: Pinterest

Statul Palau (vezi pe hartă) se întinde pe peste 300 de insule, de dimensiuni diferite. Deși este una dintre cele mai mici țări din lume, Palau încântă prin diversitatea faunei.

În apele teritoriale ale micului stat trăiesc peste 130 de specii de rechini pe cale de dispariție. De asemenea, pădurile din Palau abundă de plante și păsări unice în lume.

Atracția principală din această țară este Lacul Meduzelor, în care trăiesc peste 2 milioane de meduze inofensive, alături de care poți înota.

2

Cele mai mici țări din lume – Niue

Cele mai mici tari din lume - Niue
Foto: Pinterest

Niue (vezi pe hartă) este o țară insulară din Oceania. Nici turismul, și nici industria nu sunt dezvoltate aici, iar insularii depind de Noua Zeelandă, care asigură trei sferturi din bugetul local.

Totuși, Niue are aeroport, deși capitala are doar 600 de locuitori. Pe insulă se mai găsește un supermarket, de altfel singurul din țară.

3

Sfântul Kitts și Nevis

Cele mai mici tari din lume - Sfantul Kitts si Nevis
Foto: Pinterest

Printre cele mai mici țări din lume, Sfântul Kitts și Nevis (vezi pe hartă) este compusă din două insule. Așa cum era de așteptat, una se numește Sfântul Kitts, iar cealaltă, Nevis.

Una dintre cele mai importante surse de venit ale insulei este vânzarea cetățeniei. Orice persoană dispusă să investească cel puțin 250 de dolari în industria locală a zahărului poate obține cetățenia acestui stat.

O altă metodă de a obține cetățenia este achiziționarea unei proprietăți cu o valoare de cel puțin 400.000 de dolari.

4

Principatul Hutt River

Cele mai mici tari din lume - Principatul Hutt River
Foto: Pinterest

Principatul Hutt River (vezi pe hartă) este un stat autoproclamat, situat în provincia australiană cu același nume. Cu o suprafață de doar 75 de kilometri pătrați, Hutt River este printre cele mai mici țări din lume.

Teritoriul țării coincide cu terenurile agricole ale familiei Casley. Unul dintre membrii acestei familii, Leonard Casley, este fondatorul acestui stat, a cărui independență nu este recunoscută.

Cei care călătoresc prin principat pot admira busturile fondatorului, amplasate în diverse locuri ale țării.

5

Cele mai mici țări din lume – Tuvalu

Cele mai mici tari din lume - Tuvalu
Foto: Pinterest

Pe lângă faptul că are doar 26 de km², Tuvalu (vezi pe hartă) se numără și printre cele mai sărace state din lume. Situația economică a țării ar fi de-a dreptul dezastruoasă dacă Tuvalu n-ar fi proprietara domeniilor internet cu extensia „.tv”.

Vânzarea acestor domenii aduce la bugetul țării milioane de dolari în fiecare an.

6

Nauru

Cele mai mici tari din lume - Nauru
Foto: Pinterest

Cu o suprafață de 21 de km², Nauru (vezi pe hartă) ocupă locul fruntaș în topul cu cele mai mici țări insulare din lume. Statul nu are capitală oficială, și nici transport public.

Oamenii se deplasează cu mașinile personale pe cei 40 de km de drum din țară. Din cauza condițiilor de mediu, turismul nu s-a dezvoltat deloc în Nauru.

Un alt record negativ al acestei țări este faptul că are cel mai mare procent de cetățeni obezi din lume.

7

Principatul Seborga

Cele mai mici tari din lume - Principatul Seborga
Foto: Pinterest

Un alt stat autoproclamat se află în Italia. Principatul Seborga este format din satul cu același nume, situat la frontiera cu Franța. Armata acestui stat nerecunoscut este formată din… trei persoane: ministrul Apărării și două gărzi.

8

Cele mai mici țări din lume - Principatul Sealand

Cele mai mici tari din lume - Principatul Sealand
Foto: Pinterest

Să nu te mire dacă n-ai auzit niciodată de Principatul Sealand, deoarece acest stat autoproclamat nu este recunoscut pe plan internațional. În fapt, Sealand este o platformă maritimă situată la 10 kilometri de coasta de nord Regatului Unit al Marii Britanii.

Statul este guvernat de un principe regent autoproclamat, iar titlurile nobiliare (conte, baron sau duce) se vând pe pagina de internet a principatului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Mărimea contează? Câteva curiozități din cele mai mici țări din lume”

Lasă un comentariu