Nauru, patria obezilor: Cum să distrugi o țară prin mineritul de fosfat

Nauru este o mică țară insulară situată în Oceanul Pacific, cu o suprafață de doar 21 de kilometri pătrați. Este cel mai mic stat din Pacificul de Sud și al treilea cel mai mic stat, după suprafață.

Insula a fost locuită timp de cel puțin 3.000 de ani de micronezieni și polinezieni, care au rămas izolați de civilizația occidentală până la sfârșitul secolului XIX, când teritoriul a fost anexat și colonizat de către Imperiul German.

Germanii au început exploatarea

Minerit
Foto: Alluring World

Europenii au descoperit aici zăcăminte de fosfat, iar mica insulă a devenit o mare mină de suprafață, exploatată de puterile coloniale străine. După ce Nauru și-a câștigat independența, în 1968, mineritul s-a intensificat.

Însă, după ce cea mai mare parte a fosfatului a fost extrasă, economia insulei s-a prăbușit.

În procesul de exploatare a fosfatului, care era folosit pentru fertilizarea terenurilor agricole din locuri îndepărtate, țara și-a făcut propriul sol infertil. Astăzi, insula este un teritoriu sterp, iar 80% din suprafața ei este acoperită de formațiuni calcaroase ascuțite.

Nauru minerit
Așa arată 80% din teritoriul acestei țări insulare. Foto: Nature

Zăcământul de fosfat din Nauru este rezultatul acumulării de excremente de pasăre, numite și guano, pe parcursul a mii de ani. Acest zăcământ bogat se află aproape de suprafață, fapt care face extracția ușoară.

Germanii au fost primii care au exploatat aceste resurse, înainte ca drepturile de minerit să fie transferate britanicilor printr-un acord. După Primul Război Mondial, Liga Națiunilor a decis ca Nauru să fie administrată de Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

Ulterior, a fost înființată Comisia Britanică pentru Fosfat, care a preluat drepturile de exploatare a fosfaților.

De la minerit la vânzarea de pașapoarte

01 nauru
Foto: International Business Times

După ce Nauru și-a câștigat independența, noul guvern a cumpărat de la Australia drepturile de exploatare, iar economia țării a crescut. Profiturile din activitățile miniere au ridicat venitul pe cap de locuitor al lui Nauru la un nivel foarte înalt.

Dar, în timp ce mineritul înflorea, terenul era distrus în mod sistematic. Extragerea fosfatului implica îndepărtarea solului de la suprafață și prelevarea fosfatului de pe coralul antic.

Tot ce a rămas după exploatare au fost niște coloane înalte de coral și depresiuni inegale, care nu pot fi utilizate pentru locuire sau agricultură. Exploatările miniere au afectat, de asemenea, viața marină din jurul insulei, deoarece scurgerile de nămol și fosfat au contaminat apele.

Nauru insula
Insula Nauru văzută de sus. Foto: Creation

Apoi, zăcământul de fosfat s-a epuizat, iar trustul care se ocupa de operațiunile de minerit a început să aibă probleme financiare. Trustul a făcut, de asemenea, o serie de investiții proaste (inclusiv în hoteluri în alte țări și în compania aeriană Air Nauru), care nu au generat niciodată profit.

Disperate să găsească o sursă de venit, autoritățile din Nauru au început să vândă pașapoarte cetățenilor străini și să primească refugiați de război pe care alte țări i-au refuzat.

Acest lucru a dus la crearea de către Australia, în 2001, a centrului de detenție Nauru, care este și astăzi o sursă semnificativă de venit și de locuri de muncă pentru țară.

Aproape 72% dintre locuitori sunt obezi

Obezitate bun
Foto: Medium

Nu numai solul și economia au fost distruse de minerit. Locuitorii din Nauru, mulți dintre ei obezi, sunt printre cei mai bolnavi din lume, afectați de diabet și hipertensiune arterială. Puțini trec de vârsta de 60 de ani.

Înainte ca țara să își câștige independența, aici exista o cultură a pescuitului și a agriculturii, iar oamenii se hrăneau cu pește proaspăt și fructe și legume cultivate pe plan local.

După ce și-au dat seama că pot face bani mai ușor din extragerea fosfatului, oamenii au abandonat agricultura și au început să importe alimente conservate și congelate.

Diabetici
Foto: Corbis

Drept rezultat, Nauru are cele mai mari rate de obezitate și de diabet din lume. 94% dintre locuitorii săi sunt supraponderali, în timp ce 71.7% dintre ei sunt obezi.

Peste 40% din populație are diabet de tip 2, precum și alte afecțiuni grave, precum bolile renale și bolile de inimă.

Nauru încă mai exportă cantități mici de fosfat, dar veniturile obținute nu sunt suficiente pentru a susține populația. Ajutorul străin, în principal din partea Australiei, Taiwanului și Noii Zeelande, este singurul care îi menține pe acești oameni în viață.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Ne pare rău, dar nu există alte articole pe această temă.

>