Lacul cu milioane de meduze, paradisul fantomatic al scufundătorilor

Insula Eil Mul din Palau, o țară din Oceanul Pacific (la nord de Australia), nu pare să aibă nimic special, însă puțini știu că ea ascunde un ochi de apă unic în lume. La aproximativ 100 de metri de țărm se găsește un lac în care trăiesc milioane de meduze.

Creaturile translucide, care bântuie prin apă ca niște fantome, trăiesc aici de milenii. Izolate de ocean, și-au format propriul ecosistem.

Lacul meduzelor
Deși meduzele nu înțeapă, nu oricine ar avea curajul să înoate printre ele. Cei care se încumetă au parte de o experiență realmente unică. Foto: HI Daily

Lacul este alimentat cu apă sărată printr-un sistem de caverne înguste, care s-au format cu zeci de milioane de ani în urmă. Deși lacul și oceanul comunică prin aceste fisuri, meduzele nu pot părăsi apa de pe insulă.

Această izolare de lungă durată a făcut ca animalele marine să sufere anumite mutații. Meduzele care trăiesc în lac sunt înrudite cu Phyllorhiza punctata (meduze pătate cunoscute și sub denumirea de „clopote plutitoare”), însă în timp petele le-au dispărut, iar brațele li s-au scurtat, potrivit Ocean Society.

Pentru a supraviețui, aceste creaturi se bazează pe simbioza cu algele care trăiesc în țesutul lor.

Oamenii de știință încă analizează ADN-ului acestor meduze, dar presupunerea este că ele nu au mai interacționat cu alte specii de milioane de ani.

Captive în apele de suprafață

Lacul meduzelor 02
Foto: Wandernesia

Aceste creaturi și-au pierdut capacitatea de a înțepa, fiind inofensive. Din acest motiv, lacul magic plin de meduze este una dintre destinațiile favorite ale scufundătorilor din întreaga lume.

Meduzele migrează de mai multe ori pe zi spre suprafața lacului, urmărind Soarele pe timp de zi și Luna pe timp de noapte. În pofida numărului lor mare, trăiesc înghesuite în straturile de suprafață, unde găsesc hrană și oxigen.

Asta, deoarece fundul lacului este toxic. Sub stratul de apă proaspătă care pătrunde din ocean nu există viață. Aici, apa este lipsită de oxigen și bogată în hidrogen sulfurat, iar o călătorie către fundul lacului ar însemna moartea pentru aceste creaturi.

Așadar, meduzele sunt forțate să trăiască la suprafața apei, singurul strat care poate susține viața. În ultimii ani, vremea a avut efecte dezastruoase asupra populației de meduze.

Lacul meduzelor 03
Foto: The Traveler’s Buddy

În 1998, din cauza curentului El Nino, aproape toate meduzele au murit. Însă aceste creaturi au dovedit o capacitate de regenerare incredibilă: până în 2012, populația a revenit la efectivele inițiale.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și cinci dintre cele mai sinistre lacuri din lume, iar apoi te invităm la o vizită virtuală: 9 destinații turistice mortale (la propriu), pentru iubitorii de adrenalină.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu