10 cele mai ciudate muzee din lume

Revoltătoare, înfricoșătoare sau pur și simplu surprinzătoare: așa pot fi caracterizate cele mai ciudate muzee din lume. În general, muzeele sunt niște spații serioase, dedicate istoriei, artei sau științei, menite să ne învețe ceva nou.

Există, însă, și un alt tip de muzee, cu exponate neobișnuite, care reușesc să-și surprindă sau chiar să-și înspăimânte vizitatorii.

Dacă la Muzeul Luvru din Paris sau la British Museum din Londra știi exact ce ai să găsești, nu același lucru se poate spune despre cele 10 muzee pe care ți le prezentăm în acest articol.

Șocante, înspăimântătoare, dar și amuzante – iată câteva dintre cele mai ciudate muzee din lume.

1

Muzeul părului din Avanos, Turcia

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul parului
Foto: Lostateminor

Într-o mică peșteră, situată sub un magazin de ceramică din orașul turcesc Avanos, se află un muzeu cel puțin bizar: Muzeul părului. Aici sunt expuse mostre de păr, numele și adresele a peste 16.000 de femei din întreaga lume.

Muzeul a fost inclus în Cartea Recordurilor drept deținătorul celei mai mari colecții de păr.

2

Muzeul falusurilor din Rejkjavik, Islanda

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul falusurilor
Foto: Ten Penny Dreams

Dacă vei călători vreodată în Islanda, trebuie neapărat să vizitezi Muzeul falusurilor. Muzeul din Rejkjavik este singurul din lume care găzduiește o colecție impresionantă de falusuri.

La Muzeul falusurilor sunt expuse peste 215 organe genitale masculine, care provin de la aproape toate speciile de animale din Islanda.

Fondatorul muzeului, Sigurður Hjartarson, a început să colecționeze falusuri în 1974 și i-au trebuit 23 de ani pentru a strânge suficiente exponate.

Acum, muzeul este condus de fiul lui Hjartarson și are aproximativ 20.000 de vizitatori anual.

3

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul toaletelor din Delhi, India

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul toaletelor
Foto: National Geographic

Dacă vrei să afli cum au evoluat toaletele de-a lungul istoriei, sigur vei aprecia muzeul din Delhi. Muzeul a fost inclus de revista Time pe lista cu cele mai ciudate muzee din lume.

Aici se află o colecție rară de fotografii, obiecte și informații cu privire la evoluția toaletelor, începând cu anul 2.500 î.e.n. și până în prezent. Poți vedea cum a evoluat „tehnologia” toaletelor, dar și cum s-au schimbat obiceiurile și eticheta legată de igienă.

4

Muzeul torturii, Amsterdam, Olanda

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul torturii
Foto: Squeezu

Capitala Olandei se poate lăuda cu peste 50 de muzee, dar puține sunt mai bizare și mai grotești decât Muzeul torturii. Dacă treci vreodată prin centrul Amsterdamului (și dacă ai stomacul tare), poți da o raită prin acest loc unic.

Muzeul reușește să te transpună în trecutul violent al Europei, iar expoziția internațională „Pedepse din Evul Mediu” include peste 40 de instrumente și metode de tortură din diverse părți ale continentului.

Aici poți vedea celebra ghilotină, dar și instrumentele folosite de Inchiziție.

5

Muzeul mumiilor, Guanajuato, Mexic

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul mumiilor
Foto: Sedimentality

Dacă Muzeul torturii n-a reușit să te sperie, probabil că Muzeul mumiilor o va face. Muzeul din Guanajuato conține corpurile mumificate a peste 100 de persoane, care au murit 1883 în urma unei epidemii de holeră.

Datorită climatului uscat și foarte cald din Guanajuato, corpurile s-au mumificat pe cale naturală. În 1969 ele au fost dezgropate și expuse într-unul dintre cele mai ciudate muzee din lume.

6

Muzeul psihiatriei din Saint Joseph, Missouri

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul psihiatriei
Foto: Macabre Movie Mavericks

Un alt muzeu care dă fiori se află în orașul american Saint Joseph. Muzeul psihiatriei ilustrează istoria de 130 de ani a spitalului psihiatric din oraș și a tratamentelor aplicate aici de-a lungul timpului.

Situat chiar în clădirea în care a funcționat spitalul, muzeul include instrumente chirurgicale, diverse dispozitive de tratament, uniforme ale personalului, note ale medicilor, dar și opere de artă realizate de pacienții clinicii.

7

Muzeul paraziților, Tokio, Japonia

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul parazitilor
Foto: Gaijin Pot Blog

Dacă vrei să afli mai multe despre tenii, păduchi și alți paraziți de care probabil nici n-ai auzit, Muzeul paraziților din Tokio este destinația ideală. Impresionanta colecție a muzeului conține peste 300 de specimene de paraziți, care mai de care mai ciudați.

Printre exponate se numără o tenie gigantică, de 9 metri lungime, care a fost extrasă din corpul unui bărbat de 40 de ani. Muzeul a fost deschis în 1953 de doctorul Satoru Kamegai.

8

Muzeul anomaliilor anatomice, Philadelphia, SUA

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul Mutter
Foto: Pinterest

Dacă vrei să vezi cum arăta creierul lui Albert Einstein sau tumoarea de pe mandibula președintelui american Grover Cleveland, Muzeul Mutter din Philadelphia este destinația ideală.

Aici mai poți găsi numeroase ciudățenii medicale și anatomice, modele și instrumente medicale, dar și o colecție faimoasă de cranii umane.

9

Muzeul prezervativelor, Nonthaburi, Thailanda

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul prezervativelor
Foto: Asia City

Având în vedere că Thailanda este unul dintre cei mai mari producători de prezervative din lume, nu e de mirare că aici se găsește un muzeu dedicat popularei metode contraceptive.

Muzeul este situat la nord de capitala Bangkok, în orașul Nonthaburi. Aici sunt expuse toate tipurile imaginabile de prezervative, din diverse epoci și țări.

Tot aici poți vedea cum funcționează mașinăria care testează rezistența prezervativelor.

10

Muzeul despărțirilor, Zagreb, Croația

Cele mai ciudate muzee din lume - Muzeul despartirilor
Foto: l Learned This

Când vine vorba de cele mai ciudate muzee din lume, Muzeul despărțirilor din Zagreb merită un loc pe listă. Aici poți face o incursiune emoționantă în universul poveștilor de dragoste sfârșite prost.

Obiecte personale și scrisori, rămase de la foști iubiți, sunt expuse în muzeul din Croația. Nu întâmplător, muzeul a fost deschis de doi artiști, Olinka Vištica și Dražen Grubišić, care au format un cuplu la un moment dat.

În 2003, când relația lor s-a terminat, cei doi au decis, mai în glumă, mai în serios, să deschidă un muzeu al relațiilor destrămate.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>