7 locuri abandonate în care ți-ar fi frică să intri pe cont propriu

7 locuri abandonate în care ți-ar fi frică să intri pe cont propriu FEATURED_compressed

Gări scoase din uz, orașe în care nu a mai rămas niciun suflet sau spitale cu trecut zbuciumat – toate aceste locuri abandonate par să transmită mesaje din trecut.

Odinioară pline de oameni, acum zac în paragină și sunt invadate de natură, iar orice om s-ar gândi de două ori înainte să pătrundă în ele.

1

Locuri abandonate - spitalul psihiatric Lier din Norvegia

Locuri abandonate - Spitalul psihiatric
Foto: DeviantArt

Spitalul psihiatric din orășelul Lier, situat în apropierea capitalei Norvegiei, Oslo, are o istorie neagră. Pacienții internați aici de-a lungul vremii au fost supuși la tratamente experimentale inimaginabile.

Între pereții acestei clădiri, acum în paragină, stă multă tristețe și suferință. Lobotomiile și tratamentele cu electroșocuri erau ceva la ordinea zilei aici.

Spitalul a fost înființat în 1926, iar în vremurile „de glorie” ale instituției aici erau internați peste 600 de pacienți. În 1984, patru din cele șapte clădiri ale spitalului au fost închise, în urma reformei sistemului de psihiatrie norvegian.

Locuri abandonate - Spitalul Lier
Foto: Pinterest

Spitalul a fost închis oficial în 1985, iar echipamentele, paturile, registrele și lucrurile personale ale pacienților au rămas în aceste locuri abandonate.

2

Gara Centrală din Detroit, Michigan

Clădirea vechii gări din Detroit, Michigan este unul dintre cele mai sinistre locuri abandonate din lume. Odinioară tranzitată de mii de oameni, gara a fost probabil scena multor începuturi de drum sau despărțiri și regăsiri emoționante.

Locuri abandonate - Gara Centrala Michigan
Foto: The Odyssey Online

Clădirea a fost construită în 1913 și, pentru multă vreme, a fost un nod feroviar important. În anii ’80, însă, autoritățile au decis să o închidă, astfel că pe 5 ianuarie 1988 din gară a plecat ultimul tren.

După ce a fost închisă, clădirea s-a degradat continuu, iar acum are un aspect care îți dă fiori.

3

Locuri abandonate - Sala Partidului Comunist din Bulgaria

Sala în care își ținea uneori ședințele Partidul Comunist Bulgar arată bizar atât la exterior, cât și în interior. Clădirea, care seamănă cu un OZN, a fost abandonată imediat după căderea regimului comunist.

Locuri abandonate - Sala Bulgaria
Foto: AFP/Getty Images

Construcția a fost lăsată în paragină timp de peste 25 de ani. Hoții au prădat tot ce au apucat, iar astăzi clădirea arată sinistru.

4

Shanzi, orașul-fantomă din Taiwan

Locuri abandonate - Shanzi
Foto: Daily Mail

Acest oraș trebuia să fie o stațiune luxoasă la mare, dar a ajuns printre cele mai celebre locuri abandonate. Imediat după începerea construcției, în 1978, în Shanzi au început să se petreacă fenomene stranii.

Zeci de muncitori au murit după ce au căzut de la înălțime (deși erau asigurați cu chingi) sau au fost striviți de macarale. Toate aceste incidente i-au determinat pe localnici să creadă că locul este bântuit de spirite rele.

Ca o consecință firească, la finalul anilor ’80, după aproape un deceniu de strădanii, lucrările au fost oprite. Apartamentele au rămas goale, iar orașul a fost o priveliște dezolantă până în 2010, când a fost demolat.

5

De la glorie la decădere - Gunkanjima, Japonia

Locuri abandonate - Gunkanjima 2
Foto: CNET

Un alt colț ce ar trebui să intre ușor în orice top despre locuri abandonate este Gunkanjima, din Japonia. Adevăratul nume al insulei este Hashima, însă aceasta a fost botezată „Gunkanjima”, care înseamnă „insula navelor de război”.

Petecul de pământ a fost locuit începând din 1810, când aici au fost descoperite zăcăminte de cărbune. În următorii 50 de ani, a devenit locul cel mai dens populat de pe glob.

5.300 de oameni au trăit aici, în condițiile în care diametrul insulei este de sub un kilometru. În 1971, însă, zăcămintele de cărbune au fost epuizate, iar oamenii au început să părăsească treptat Gunkanjima.

Astăzi, accesul pe insulă este restricționat, însă localnicii au ce povesti despre trecutul incredibil al acestui loc.

6

Orașul înghițit de nisipuri - Kolmanskop, Namibia

Locuri abandonate - Kolmanskop 2
Foto: Craig Lotter

Orașul-fantomă Kolmanskop, un alt punct de interes în atlasul nostru de locuri abandonate, a fost fondat într-o regiune unde odinioară se găseau mici diamante. Așezarea a avut cândva case frumoase, o școală, un spital și un stadion.

Micuța localitate rurală devenise, practic peste noapte, un orășel german în toată regula. Toată lumea își făcea planuri de viitor și se gândea cum să se dezvolte, când diamantele au început să se împuțineze subit.

Locuitorii au început să părăsească orașul, și așa chinuit de furtunile de nisip și problemele de aprovizionare cu apă. Cele mai multe case zac acum îngropate în nisip, ceea accentuează și mai mult atmosfera sumbră a orașului Kolmanskop.

7

Pripiat, Ucraina

Locuri abandonate - Pripiat 2
Foto: Pinterest

Pripat este un oraș abandonat, situat la aproximativ trei kilometri distanță de ruinele reactorului nuclear de la Cernobîl. După catastrofa din 1986, orașul a fost inclus în zona de excluziune, devenind astfel un simbol sinistru al puterii nucleare devastatoare.

Astăzi, în Pripiat sunt organizate excursii, iar pe străzi pot fi uneori văzute mulțimi de curioși dornici să simtă pe propria piele o urmă din tragedia care a devastat zona în 1986. Locul îi fascinează pe mulți oameni și a dat naștere unei suite întregi de legende urbane.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu