fbpx

7 locuri abandonate în care ți-ar fi frică să intri pe cont propriu

Locuri abandonate există în toată lumea, dar parcă cele mai triste și înspăimântătoare sunt cele care, la un moment dat, erau pline de oameni. Gări scoase din uz, orașe în care n-a mai rămas niciun suflet sau spitale cu trecut zbuciumat, toate aceste locuri par să transmită mesaje din trecut.

Îți prezentăm șapte astfel de locuri, în care orice om s-ar gândi de două ori înainte să intre.

1. Locuri abandonate – spitalul psihiatric Lier din Norvegia

Locuri abandonate - Spitalul psihiatric
Foto: deviantart.net

Spitalul psihiatric din orășelul Lier, situat în apropierea capitalei Oslo, are o istorie neagră. Pacienții internați aici de-a lungul vremii au fost supuși la tratamente experimentale inimaginabile.

Între pereții acestei clădiri, acum în paragină, stă multă tristețe și suferință. Lobotomiile și tratamentele cu electroșocuri erau ceva la ordinea zilei aici.

Spitalul a fost înființat în 1926, iar în vremurile „de glorie” ale instituției aici erau internați peste 600 de pacienți. În 1984, patru din cele șapte clădiri ale spitalului au fost închise, ca o consecință a reformei sistemului de psihiatrie norvegian.

Locuri abandonate - Spitalul Lier
Foto: flickr.com

Spitalul a fost închis oficial în 1985, iar echipamentele, paturile, registrele și lucrurile personale ale pacienților au rămas în aceste locuri abandonate.

2. Gara Centrală din Detroit, Michigan

Locuri abandonate - Gara Centrala Michigan
Foto: theodysseyonline.com

Clădirea vechii gări din Detroit, Michigan este unul dintre cele mai sinistre locuri abandonate din lume. Odată tranzitată de mii de oameni, gara a fost probabil scena multor începuturi de drum sau despărțiri și regăsiri emoționante.

Clădirea a fost construită în 1913 și, pentru multă vreme, a fost un nod feroviar important. În anii ’80, însă, autoritățile au decis s-o închidă, astfel că pe 5 ianuarie 1988 din gară a plecat ultimul tren.

După ce a fost închisă, clădirea s-a degradat continuu, iar acum are un aspect care-ți dă fiori.

3. Locuri abandonate – Sala Partidului Comunist din Bulgaria

Locuri abandonate - Sala Bulgaria
Foto: dailymail.co.uk

Sala în care își ținea uneori ședințele Partidul Comunist Bulgar arată bizar atât în exterior, cât și în interior. Clădirea, care seamănă cu un OZN, a fost abandonată imediat după căderea regimului comunist.

Construcția a fost lăsată în paragină timp de peste 25 de ani.

Locuri abandonate - Sala Bulgaria 2
Foto: dailymail.co.uk

Hoții au prădat tot ce-au apucat, iar astăzi clădirea arată total sinistru.

4. Shanzi, orașul-fantomă din Taiwan

Locuri abandonate - Shanzi
Foto: dailymail.co.uk

Acest oraș trebuia să fie o stațiune luxoasă la mare, dar a ajuns printre cele mai celebre locuri abandonate. Imediat după începerea construcției, în 1978, în Shanzi au început să se petreacă fenomene stranii.

Zeci de muncitori au murit după ce au căzut de la înălțime (deși erau asigurați cu chingi) sau au fost striviți de macarale. Toate aceste incidente i-au determinat pe localnici să creadă că locul e bântuit de spirite rele.

Ca o consecință firească, la finalul anilor ’80, după aproape un deceniu de strădanii, lucrările au fost oprite. Apartamentele au rămas goale, iar orașul a fost o priveliște dezolantă până în 2010, când a fost demolat.

5. De la glorie la decădere – Gunkanjima, Japonia

Locuri abandonate - Gunkanjima
Foto: atlasobscura.com

Un alt colț ce ar trebui să intre ușor în orice top despre locuri abandonate este Gunkanjima, din Japonia. Adevăratul nume al insulei este Hashima, însă aceasta a fost botezată „Gunkanjima”, care înseamnă „insula navelor de război”.

Insula este locuită din 1810, când aici a fost descoperit cărbune.

Locuri abandonate - Gunkanjima 2
Foto: cnet.com

În următorii 50 de ani, a devenit locul cel mai dens populat de pe glob. 5.300 de oameni au trăit aici, în condițiile în care diametrul insulei este de sub 1 kilometru. În 1971, însă, zăcămintele de cărbune au fost epuizate, iar oamenii au început să părăsească treptat Gunkanjima.

Astăzi, accesul pe insulă este restricționat, însă localnicii au ce povesti despre trecutul incredibil al acestui loc.

6. Orașul înghițit de nisipuri – Kolmanskop, Namibia

Kolmaskop Namibia 4
Foto: hecktictravels.com

Orașul-fantomă Kolmanskop, un alt punct de interes în atlasul nostru de locuri abandonate, a fost fondat într-o regiune unde odinioară se găseau mici diamante. Așezarea a avut cândva case frumoase, o școală, un spital și un stadion.

Locuri abandonate - Kolmanskop 2
Foto: craiglotter.co.za

Micuța localitate rurală devenise, practic peste noapte, un orășel german în toată regula. Toată lumea își făcea planuri de viitor și se gândea cum să se dezvolte, când diamantele au început să se împuțineze subit.

Locuitorii au început să părăsească orașul, și așa chinuit de furtunile de nisip și problemele de aprovizionare cu apă. Cele mai multe case zac acum îngropate în nisip, ceea accentuează și mai mult atmosfera sumbră a orașului Kolmanskop.

7. Pripiat, Ucraina

Locuri abandonate - Pripiat
Foto: longshadowofchernobyl.com

Pripat este un oraș abandonat, situat la aproximativ trei kilometri distanță de ruinele reactorului nuclear de la Cernobîl. După catastrofa din 1986, orașul a fost inclus în zona de excluziune, devenind astfel un simbol sinistru al puterii nucleare devastatoare.

Locuri abandonate - Pripiat 2
Foto: flickr.com

Astăzi, în Pripiat sunt organizate excursii turistice, iar pe străzi pot fi uneori văzute mulțimi de curioși dornici să simtă pe propria piele o urmă din tragedia care a devastat zona în 1986. Locul îi fascinează pe mulți oameni și a dat naștere unei suite întregi de legende urbane.

În dontinuare, descoperă și: Cum arată Cernobîlul la peste 30 de ani de la dezastru. Miracolul din zona toxică

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>