Bizara călătorie post-mortem a creierului lui Albert Einstein

Pentru creierul lui Albert Einstein, moartea fizicianului – survenită în urmă cu 66 de ani – a fost doar începutul unei călătorii deosebit de ciudate.

Albert Einstein, considerat unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului XX, a murit la 18 aprilie 1955, ca urmare a unui anevrism, pe când se afla la Princeton, în New Jersey.

În ciuda dorințelor lui Einstein ca întregul corp să-i fie incinerat, medicul care a efectuat autopsia, Thomas Harvey, avea alte planuri: i-a ținut creierul deoparte.

creierul lui Albert Einstein
Thomas Harvey. Foto: Getty Images

După ce a fost descoperit de fiul lui Einstein, Hans Albert, doctorul Harvey l-a convins cu greu pe urmașul savantului să-i permită să păstreze creierul pentru a investiga „potențialele surse biologice ale geniului” lui Einstein, potrivit National Geographic.

Astfel, un simplu patolog – fără experiență în domeniul neurologiei – a ajuns să dețină mult-râvnitul creier al lui Einstein. Acesta era doar începutul ciudatei aventuri a creierului.

La scurt timp după ce a obținut creierul savantului, Thomas Harvey și-a pierdut postul de la spitalul din Princeton, unde își propusese să desfășoare cercetări asupra organului.

creierul lui Albert Einstein
Creierul lui Albert Einstein. Foto: Muzeul Național al Sănătății și Medicinei, SUA

De la Princeton, cu creierul lui Albert Einstein la pachet, Harvey a călătorit în mai multe locuri din SUA. Din când în când, le trimitea bucăți de creier oamenilor de știință pentru a le studia, dar în cea mai mare parte a timpului organul a fost ținut ascuns de lume, într-un borcan, în subsolul casei lui Harvey.

Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor repetate făcute de Harvey, doctorul nu a publicat niciun studiu despre creierul lui Einstein.

Abia în 1985, la 30 de ani de la moartea savantului, un neurolog de la Universitatea California din Los Angeles (care primise secțiuni de la Harvey) a publicat prima lucrare despre creierul fizicianului.

În anii ’90, Harvey a reuși din nou să ajungă la Princeton, unde a donat porțiunea rămasă a creierului unui patolog de la Centrul Medical Universitar din Princeton.

Pe parcursul a 40 de ani, creierul a călătorit prin Statele Unite, mai multe bucăți din el fiind expediate în străinătate, însă acum se află din nou în același spital în care Einstein a murit în urmă cu mai bine de șase decenii, după cum amintește BBC.

Deși Harvey a păstrat o mare parte din creier, iar de-a lungul anilor mulți oameni de știință sau familiile lor au returnat bucățile pe care le primiseră de la acest doctor, creierul lui Albert Einstein încă nu și-a terminat călătoria.

creierul lui Albert Einstein
Bucăți din creierul lui Albert Einstein. Foto: BBC

Este posibil ca unele porțiuni să fie încă păstrate ca „amintiri de familie”, iar altele să fie expuse la Muzeul Mütter din Philadelphia.

Atunci când a reținut creierul, scopul lui Harvey a fost să descopere eventuale diferențe biologice între creierul unui geniu și creierul unui om de rând.

Ce este atât de diferit în creierul lui Einstein?

Așadar, există în creierul lui Albert Einstein ceva care poate explica genialitatea lui? Unele studii au ajuns la concluzia că da, există.

În 2012, a fost publicată o lucrare care arăta că în creierul fizicianului există unele regiuni care se deosebesc de cele dintr-un creier normal, cum ar fi o circumvoluțiune suplimentară pe lobul frontal, partea asociată cu memoria și cu planificarea.

Cu toate acestea, în pofida unor diferențe de ordin fiziologic, nu este clar ce l-a făcut pe Einstein „atât de genial”. Pentru a limita potențialele variabile, ar trebui studiate creierele câtorva sute de genii.

Forma creierului variază de la o persoană la alta, deci diferențele fizice găsite în creierul lui ar putea fi ceva cu totul normal. Până în prezent, niciunul dintre studiile publicate nu a abordat acest factor-cheie.

Din păcate, în pofida vieții sale îndelungate, creierul lui Albert Einstein nu a dus la descoperiri revoluționare cu privire la factorii care ar putea face ca o persoană să fie „predispusă la inteligență”.

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu